Jeta pas transplantimit


 • Koncepti i reaksioneve refuzimit transplantimit
 • Kushtet për transplantin e refuzimit
 • Mënyra për të luftuar refuzimin transplantuar organeve

 • Koncepti i reaksioneve refuzimit transplantimit

  Jeta pas një transplantim të organeve është i lidhur me reagimin marrje ryshfeti refuzim. Transplantimi i organeve është shoqëruar me reagimin e marrje ryshfeti refuzimit. Sipas koncepteve moderne, një sërë reaksioneve imunologjike të përfshira në procesin e refuzimit ndodh në një mjedis ku disa substanca në sipërfaqe ose brenda qelizave të organit të transplantuar perceptuar si i huaj nga survejimi imun që është i ndryshëm nga të pranishmit mbi ose brenda qelizave të tyre.

  Këto substanca janë quajtur antigjene histocompatibility (histocompatibility). Antigjen në kuptimin më të gjerë nuk është substancë "e tyre" të huaj, mund të stimulojë trupin për të zhvilluar antitrupa. Antitrupave - të prodhuara nga trupi në imunitar molekulë proteine ​​(mbrojtjes) reaksione projektuar për të neutralizuar që substanca të huaja prekje.

  Karakteristika strukturore të antigjeneve histocompatibility janë të përcaktuara nga gjenet është pothuajse i njëjtë si ngjyra e flokëve e individit. Çdo organ i trashëgon nga të dy prindërit e një grup të ndryshme të gjeneve dhe antigjenet prandaj ndryshme. Në drejtimin e të vegjëlve dhe të gjeneve prindërore dhe nënave histocompatibility se ai manifestohet antigjenet histocompatibility e të dy prindërve.


  Kështu, gjenet prindërit histocompatibility sillen si kodominantnyh që është po aq e alleles aktiv (variante gjen).

  Donatorëve indit, duke pasur antigjenet e tyre histocompatibility, njihet nga organi si marrës të huaj. Karakteristikë e pandarë e çdo personi histocompatibility antigjenet në sipërfaqen lehtë të identifikojnë limfocitet, siç quhen zakonisht limfociteve antigjenet e njeriut (HLA, nga anglisht. Antigjenet limfociteve njeriut).


  Kushtet për transplantin e refuzimit

  Për ndodhjen e reaksioneve refuzimit të kërkojnë një numër kushtesh. Së pari, trupi duhet të jetë i transplantuar te antigjenit marrësit që është e huaj për antigjenet e tij HLA, stimuluese një përgjigje imune.

  Së dyti, sistemi imunitar i marrësit duhet të jetë në gjendje të njohin organin transplantuar si i huaj dhe për të siguruar një përgjigje të përshtatshme imunitar. Së fundi, së treti, përgjigje imune që të jetë efektive, që arrijnë transplantuar organin ose në ndonjë mënyrë shkelin strukturën apo funksion.


  Mënyra për të luftuar refuzimin transplantuar organeve

  Ka disa mënyra për të kapërcyer vështirësitë në rrugën e transplantet e organeve:

 • privimi i rrushfetit antigenicity duke zvogëluar numrin (ose% D
  0? Likuidimi Olnoy) antigjenet e huaj histocompatibility (HLA), të cilat përcaktojnë dallimet midis donatorit dhe indet përfituese
 • kufizimin disponueshmërinë e HLA-antigjenet njohin marrësit transplantin e qelizave
 • të shtypur aftësinë e trupit për të njohur marrësit si ind i huaj transplantuar
 • dobësuar apo bllokuar përgjigje imune në marrje ryshfeti marrësi HLA-antigjene
 • Aktiviteti i reduktuar i përgjigjes imune Faktorët që dëmtojnë indet shkaku transplantim
 • Për të luftuar refuzimin marrje ryshfeti aplikon disa mënyra. Në fazën postoperative kryesor rol immunosuppression. Imunosupresioni është për të zvogëluar ose të shtypur (depresioni) përgjigjet imune ndaj antigjeneve të huaja të marrësit.

  Kjo mund të arrihet, për shembull, duke parandaluar veprimin e ashtuquajtura Interleukin-2 - një substancë e sekretuar nga qelizat T-ndihmëse (qelizat e asistentëve të sistemit imunitar), kur ata janë të aktivizuar gjatë një takimi me antigjenet e huaj. Interleukin-2 vepron si një sinjal për riprodhim (shtimi) bëhet i qelizave T-ndihmëse, dhe, nga ana tjetër, të stimuluar prodhimin e antitrupave nga qelizat B të sistemit imun.

  Në mesin e kimikateve të shumta me imunodepresyvnoyudiyeyu fortë veçanërisht e përdorur gjerësisht në transplantet e organeve gjetur azatioprine, cyclosporine dhe kortikosteroidet.

  Azatioprine ndoshta bllokon metabolizmin e qelizave të përfshirë në marrje ryshfeti refuzim, si edhe në shumë qeliza të tjera duke e ndarë (duke përfshirë palcën e kockave), duke vepruar sipas të gjitha gjasave, bërthamë qelizore dhe përmbajtja në këtë informacion ADN-ja.

  Si rezultat, reduktuar aftësinë e qelizave T-ndihmëse dhe limfoide tjetër të përhapjes (riprodhimin).

  Glukokortikoide - steroid veshkave ose të ngjashme substancat sintetike me ta - duke siguruar fuqishëm efekt, ende nespetsifichekoe anti-inflamator dhe gjithashtu shtypin e qelizave të ndërmjetësuar (T-qeliza) përgjigjet imunitare.

  Nje agjent imunosupresiv i fortë është cyclosporine, e cila është shumë efekt selektive mbi qelizat T-ndihmëse, parandalimin reagimin e tyre ndaj interleukin-2. Ndryshe azatioprine ai nuk ka efekt toksik mbi palcës kockore hematopoiesis nuk dënohet, por dëmton veshkat.

  Pengojnë procesin e refuzimit dhe faktorët biologjikë që ndikojnë në qelizat T, këto përfshijnë antylymfotsytarnoho globulin dhe anti-T-qeliza antitrupat monoklonale.

  Duke marrë parasysh të theksuara efektet toksike anësore të barnave imunosupresive janë përdorur zakonisht në çdo kombinim, duke reduktuar dozën e secilit prej drogës, dhe në këtë mënyrë efektet e saj të padëshirueshme.

  Për fat të keq, efekti i drejtpërdrejtë i imunosupresive shumë fondeve jo në mënyrë specifike, sepse ata jo vetëm që pengojnë pakënaqësi, por edhe shkelin reagimin mbrojtës të organizmit kundër antigjeneve të tjera të huaja, bakteriale dhe virale.

  Prandaj, personi që merr këto barna, duket i pambrojtur kundër infeksioneve të ndryshme.

  Metoda të tjera të shtypjes së refuzimit - një ekspozim x-ray e gjithë trupit të marrësit, ose vendosni transplantet e tij të gjakut, heqja e shpretkës ose limfocite timusi kullimin nga gypit kryesor limfatik. Për shkak të dështimit ose të komplikimeve të shkaktuara nga këto metoda praktikisht nuk është përdorur. Megjithatë, X-ray organet selektive rrezatim limfoide dëshmuar të jetë efektive në kafshët laboratorike dhe në disa raste të përdorura në transplantet e organeve të njerëzve.

  Probabiliteti i refuzimit marrje ryshfeti dhe redukton transfuzion gjaku, sidomos kur duke përdorur tërë gjakun e të njëjtit donator, i cili merr trupin.

  Sepse binjakët identik - ngjashmërinë e saktë të njëri-tjetrit, ata kanë një natyror (gjenetike) tolerancën, dhe transplantin e një prej tyre është zhdukur një tjetër refuzim.

  Informacion nga artikullin "Transplantimi i organeve"