Mëlçisë yndyrore, shkaqet dhe diagnoza


 • Steatoza
 • Shkaqet e mëlçisë yndyrore
 • Diagnoza dhe trajtimi i mëlçisë yndyrore

 • Steatoza

  Mëlçisë yndyrore (steatoza), steatohepatitis - sëmundje të mëlçisë karakterizohet nga depozitimi i tepërt i yndyrës në indin e mëlçisë së mosfunksionim hepatike dhe zgjidhje të mundshme të kesh. Siç e dini, mëlçisë është një nga organet kryesore të përfshira në metabolizmin e lipideve.

  Akumulimin e yndyrës në qelizat parenkimale mëlçisë e mëlçisë është shpesh një reagim në dehje të ndryshme ekzogjene dhe endogjene (efekt toksik). Ndonjëherë ky proces është i lidhur me sëmundje të caktuara dhe kushtet patologjike (p.sh., të urisë).


  Shkaqet e mëlçisë yndyrore

  Shkaqet më të mundshme të mëlçisë yndyrore janë: sëmundje e gastrointestinal dhe të traktit biliar, trashje, anastomosis zorrëve bajpas, të ushqyerit zgjatur parenteral, tipi i diabetit 2, maldigestion dhe malabsorption sindromi, celiac enteropatia, sëmundjes Wilson dhe disa sëmundjeve të tjera të përcaktuara gjenetikisht, alkoolit kronik dehje, disa medikamente (kortikosteroidet, estrogjene, tetracycline, etj), infeksionet bakteriale, viruset, sëmundjet sistemike dhe disa sëmundjeve të tjera dhe kushtet (vegjetarian i rreptë, etj).

  Diagnoza dhe trajtimi i mëlçisë yndyrore  Përkundër faktit se steatoza sigurisht reduktuar gjendjen funksionale të mëlçisë duke përdorur teste laboratorike konvencionale konfirmoj këto shkelje është pothuajse e pamundur. Duke pasur parasysh pacientët etiologji janë shpesh disa simptoma subjektive dhe objektive që lidhen me sëmundje themelor. Për shembull, mëlçisë yndyrore, e cila zhvillohet për shkak të intoksikimit kronik të alkoolit, shpesh karakterizohet nga anoreksi, gulçim dhe simptoma të tjera. Kursi klinik i mëlçisë yndyrore është zakonisht asimptomatik. Ndonjëherë ka ankesa në pacientët me trishtim dhe parehati në kuadratin e sipërm të djathtë, më keq kur lëviz.

  Mëlçia steatoza shpesh rritur.

  Me echogenicity ultrazërit në steatoza e indeve të mëlçisë shpesh është normal dhe i rritur ndonjëherë, por këto ndryshime janë të vështirë për të dalluar nga fibrozë dhe madje edhe kesh.
  Vetëm një tomography llogaritur (CT) dhe rezonancë magnetike mund në disa raste për të zbuluar infiltrimin yndyror të mëlçisë. Duke përdorur mëlçisë yndyrore fokale njohur këto metoda më e mirë.

  Por edhe në këto raste diagnoza është e konfirmuar nga biopsi mëlçisë vetëm kontrolluar nga tomography kompjuter.

  Justifikuar dhe organizojnë trajtimin e mëlçisë yndyrore në një shumëllojshmëri të tillë arsyesh, shkaku i saj, është e vështirë.

  Terapia duhet të synojnë në eliminimin e sindromave në lehtësim të tretjes dhe absorbimit të dëmtuar, për të rivendosur funksionin e mëlçisë dhe sistemit biliar. Kjo përjashton marrë drogë të caktuara dhe abuzimin e alkoolit.

  Informacion nga neni "mëlçisë yndyrore".