Psikologji hyrëse teknikë hipnozë shpërndajnë


 • Shpërndarja Technique
 • Historia e stenohrafisttsi
 • Fenomeni i kuadrit 25

 • Shpërndarja Technique

  Kontributi më i rëndësishëm në zhvillimin e hipnozë Milton Erickson besohet shpërndajnë tij teknikë (një tjetër emri - teknika e mesazheve ngulitur). Ajo është, në të vërtetë, ishte e përhapur në të ardhmen, në kërkim të mënyrave të reja të reklamimit, promovimit dhe metodat e tjera të ndikimit në ndërgjegjen individuale dhe në masë.

  Historiku i shfaqjes së saj ishte kapja e psikologëve dhe psikiatërve në vitet tridhjetë të këtij shekulli të studimeve të të menduarit associative. Nuk ishte një teknikë e shoqatës së lirë: njeriu i ofroi atij që të mendojnë për problemin, dhe pastaj të them gjithçka që i vjen në mendje në këtë drejtim (çdo kujtimet, ëndrrat, dhe çdo ide negative pa lidhje në dukje të me ky problem logjikisht).  Ajo u gjet se rrjedha rezultuar duket mendime jokoherente, shoqatë e lirë, janë fjalë të rëndësishme për të kuptuar problemet e njeriut, dhe këto fjalë të rëndësishme një person domosdoshmërisht do të thotë se - në këtë mënyrë (pauzë, ndryshim intonacion, gjeste). Me fjalë të shënuar mund të bëjë një histori plotësisht koherente që është problemi me të vërtetë. Një hetues i mirë e di çfarë jo për të ndërprerë dhe të ndaluar një njeri i cili shtrihet me entuziazëm; le të vazhdojë të gënjejë - dhe kjo do të ju them të vërtetën e tërë.

  Ideja Ericsson është që të përdorin këtë proces në të kundërt: të bëjë sugjerimin e tekstit, dhe "shkrihet" në të cilat ajo - historia e një kuptimin neutral, denoting më pas disa mënyrë fjalët kuptimplota (sugjerim storage).


  Ai veten nëse një person subconsciously absorbuar këto sugjerim maskuar? Në verifikimin eksperimental zbuloi se teknika e mesazhit ngulitur është kurth i mirë për vetëdijen.

  Shembujt e parë të teknikave efektive të shpërndajnë në praktikën mjekësore bë paradigmatik. Ata mësohen ose të paktën të përmendura në çdo libër mbi hipnozë hyrëse të quajtur "tregim i domates" dhe "Historia e stenohrafisttsi."


  Historia e stenohrafisttsi

  Kështu që këtu ajo është, kjo histori i famshëm për stenohrafisttsi siç prezantohet nga Ericsson.

  "... Një nga departamenti të ri stenohrafistok, e cila kishte një paragjykim të fortë kundër hipnozë vuajtur nga sulmet e dhunshme të migrenë ... Ajo ekzaminuar në mënyrë të përsëritur, për të nuk ka dobi.

  Zakonisht ajo viddalyalasya një dhomë argëtimi me "dhimbje koke gjumë" që ajo mori të paktën 03:00. Por një ditë, gjatë një prej këtyre sulmeve nuk e le të saj të shkojnë në dhomën tjetër dhe sugjeroi mjaft i fuqishëm për të diktimit. Shtypur një shqetësim, ajo filloi të punojë, por pas pesëmbëdhjetë minuta ndërprerë autor ishte i habitur në njoftim se dhimbje koke është zhdukur. Ajo atribuohet atë në zemërimin e tij në përgjigje të shtrëngimit të diktimit.
  Në një tjetër kohë, në të njëjtën gjendje ai ishte shkaktuar vetë për të punuar me disa materiale të rënda, e cila shmanget të gjitha stenographers tjera.

  Dhimbje koke intensifikuar, dhe ajo vendosi që diktimin e saj eksperiencë të suksesshme autor ishte thjesht rezultat i rastësisë rastit. Kur ajo filloi një tjetër sulm të migrenë të rënda, autori përsëri e bëri të vazhdueshme diktimin e saj propozim punë. Këtë herë dhimbje ishte dhjetë minuta.
  Kur sulmi ndodhi më pas, ajo me dëshirë vullnetarë për të shkruar diktimin e autorit. Përsëri, ajo ka ndihmuar në lehtësimin dhimbje koke. Pastaj, si një eksperiment, ajo vendosi që të përpiqen të punojnë në të njëjtën mënyrë me mjekët e tjerë. Për arsye të panjohura, dhimbje koke e saj vetëm intensifikuar. Kur një nga këto përpjekjeve të dështuara ajo erdhi për të autorit dhe e pyeta mbi podiktovat.

  Autori në fjalë nuk ishte një material i përshtatshëm për diktimin, dhe ai përdori materialin, nuk diktojnë më herët. Dhimbje koke është marrë tetë minuta.

  Më vonë, në përgjigje të kërkesës së tij për të lehtësuar dhimbjen, ajo është diktuar tekst të thjeshtë. Kjo nuk ka shkaktuar ndonjë efekt. Herën tjetër ajo nuk erdhi ushqej shumë shpresë, sepse ata besonin se "shteruar fuqinë shëruese të diktimit." Përsëri kjo ishte diktuar tekstin, dhe nëntë minuta dhimbja ishte zhdukur. Ajo ishte aq e lumtur që ajo vendosi të mbajë një kopje të tekstit, nëse është e nevojshme të pyesni dikë tjetër për të diktuar asaj këtë "diktimin të mirë," filmuar dhimbje koke.

  Për fat të keq, duket se askush nuk kishte një "zë të drejtë" të tillë si autor.

  As ajo dhe as tjetri nuk kishte asnjë ide se çfarë ka ndodhur me të vërtetë. Deri atëherë udhëhequr një deklarata të mëdha pa lidhje të regjistroni një pacient psikotike. Në këtë punë ai ndihmoi disa stenohrafistok të ndryshme. Këto tekste dhe të përdorura nga, një rozsiyavshy veçanti sistem në të prodhimit gjuha e pacientit sugjerim terapeutik i projektuar për të vuajnë nga migraines stenograf.

  Kur ishte efikasiteti, ai u përpoq për të përdorur të njëjtën gjuhë produkteve të tjera të pacientit psikotik. Kjo përvojë gjithashtu provuar i suksesshëm.

  Si një seri kontroll i eksperimenteve të ishin gjykuar tekste zyrtare diktimin konvencionale dhe "mbjellë" sugjerim material terapeutik shkrifët. Nuk ka efekt mbi koke u vërejtur. Rezultati nuk ka dhënë urdhër dhe "mbjellë" materialin e kryer nga të tjerët, në mënyrë që të arritur efektin ajo duhet të lexohet me shprehjes, duke theksuar vendet e drejtë. "


  Fenomeni i kuadrit 25

  Një nga faqet e ndritura në historinë e teknologjisë shpërndajnë hapjen në fenomenit vitet gjashtëdhjetë, i quajtur "fenomen i kornizës 25". Ajo filloi me eksperiment të zakonshme psikologjike; Shkencëtarët studiuar perceptimet sverhkratkih stimuj.

  Mjet shumë i dobishëm për të studiuar projektor shfaq. . . Ne e dimë se korniza alternuara në projektor në 24 për sekondë, duke krijuar efektin e levizjes, sepse kjo shpejtësi të luajë numër të kornizave fikse "shkrirë" në një film (nuk perceptohet hendekut midis kornizave).

  Çfarë ndodh nëse kornizë 25 do të përmbajë informacione të tjera sesa që gjinden në mëparshme njëzet e katër? Eksperimentet zbuloi se personi nuk është në dijeni të një informacioni të tillë, por mos harroni atë - që është, njerëzit nuk mund të shpjegojë se ku ai mori këtë informacion dhe pse ai e kujton atë.

  Në kinema normale film është normale. Askush në audiencën e di që gjatë filmit në ekran flashes disa herë në 1/25 e një të dytë dy korniza - një person që vuan nga etja në shkretëtirë dhe imazhin e një pije. Asnjë prej tyre nuk e kuptoj pse pas filmin kështu që duan të lagur fytin tuaj nga kjo pije. Dhe shitës në një kabinë me pije të habitur vetëm se kërkesa për këtë pije do të rritet pas filmin tri herë!

  Në vitet gjashtëdhjetë eksperimente të hershme me filmat, "mbjellë" reklama ishin shumë të popullarizuara. Por një i komisionit të OKB gjetur të nevojshme për të ndaluar këtë metodë e reklamave si të pamoralshme dhe eksperimente ndalur. . .

  Gjithsesi, pushoi botimin në shtypin e hapur shkencore për këto eksperimente.

  Informacion nga neni Sergei Gorin "A keni provuar hipnozë?".