Epilepsi është të dini në lidhje me këtë sëmundje


 • Çfarë është epilepsi?
 • Si e zakonshme është epilepsi?
 • Shkaqet e epilepsisë
 • Llojet e epilepsisë
 • Çfarë është epilepsi?

  Sulmet e epilepsisë janë të llojeve të ndryshme, por në thelb ndonjë prej tyre është aktivitet shumë i lartë dhe i parregullt elektrik të qelizave nervore të trurit, e cila ndodh si rezultat i shkarkimit.

  Kështu ka tre rezultatet e mundshme:

 • Shkarkimi mund të ndalet brenda paraqitjes së saj;
 • ajo mund të përhapet në pjesët fqinje të trurit dhe të ndaluar, ndeshi rezistencë;
 • ajo mund të përhapet në të gjithë sistemin nervor dhe atëherë të ndaluar.
 • Sulmet që ndodhin në dy rastet e para, i quajtur pjesshme (i pjesshëm), në rastin e fundit ne flasim e sekuestrimit përgjithësuar.

  Në konfiskimet e pergjithshme vetëdija është i shqetësuar gjithmonë, ndërsa i pjesshëm ajo ndonjëherë i humbur, ndonjëherë i ruajtur. Për të treguar se konfiskimet në epilepsi shpesh përdoren edhe termat "konfiskim", "sulm", "episode".

  Epilepsi njohur që nga kohërat e lashta. Konfiskimet epileptik janë vërejtur në shumë njerëz të shquar të tilla si Pali dhe Budës, Jul Cezari dhe Napoleoni, Handel dhe Dante, Van Gogh dhe Nobel.


  Si e zakonshme është epilepsi?

  Numri i vërtetë i pacientëve me epilepsi është e vështirë për të vendosur, sepse shumë pacientë janë në dijeni të sëmundjes së tyre ose të fshehin atë. Në Shtetet e Bashkuara, sipas studimeve të fundit, epilepsi ndikon të paktën 4 milion.


  njerëz, dhe prevalenca e saj është 15-20 raste në 1000 njerëz.

  Përveç kësaj, rreth 50 e 1000 fëmijëve të paktën një herë festohet sulm në temperatura të larta. Në vende të tjera, këto shifra janë ndoshta rreth njëjtë si incidenca është e pavarur nga gjinia, raca, statusit socioekonomik ose vendin e banimit. Trajtim radikal i epilepsi nuk ekziston, por tani me ndihmën e drogës mund të arrijë ndërprerjen e konfiskimeve në 60-80% të rasteve. Sëmundja është e rrallë fatale shkelje, serioz i gjendjes fizike ose aftësitë mendore të pacientit.

  Shkaqet e epilepsisë

  Edhe pse konfiskimet mund të ndodhë në shumë sëmundje dhe, prandaj, mund të jenë të lidhura me to, shkaku i vërtetë i epilepsisë është i panjohur. Studimet tregojnë se sëmundja ndodh kur zonë të caktuar të trurit është dëmtuar por jo të shkatëruar plotësisht. Ajo viktima, por qelizat e ruajtura qëndrueshmërinë janë një burim i shkarkimeve padëshiruar elektrike, dhe kështu sulmet. Ndonjëherë kur ka një përshtatje e re e dëmtimit të trurit të afërt ose larg nga ish. Kështu formuar vatra më epileptike.

  Ajo është ende e panjohur pse e njëjta sëmundje në një pacient i shoqëruar nga konfiskimet, dhe të tjera - nuk ka.

  Edhe më misterioz është fakti se disa njerëz të cilët kanë pasur një goditje, ai përsëritet më, ndërsa të tjerët duket konfiskimet përsëritura shpesh. I rëndësishëm ndoshta ka një predispozitë gjenetike, por lloji i trashëgimisë nuk është e përcaktuar qartë. Ndoshta epilepsi shkakton kombinim të faktorëve të trashëgueshëm dhe ekspozimet e mjedisit, duke përfshirë sëmundje.


  Llojet e epilepsisë

  Epilepsi klasifikohen sipas origjinës së saj dhe llojin e konfiskimit. Fillimisht dallojmë dy lloje kryesore: epilepsi idiopatike në të cilin shkaku nuk mund të jetë e mundur, dhe epilepsi simptomatike lidhur me një dëmtim të caktuar të trurit organike.

  Afërsisht 50-75% e rasteve epilepsi idiopatike.

  Për diagnozën është elektroencefalogramë shumë e rëndësishme (EEG), e cila tregon aktivitetin e dhimbshme elektrik të trurit, dhe për të identifikuar vatra të veprimtarisë (Foci epileptik) dhe shkallën e përhapjes së saj. Megjithatë, jo të gjithë pacientët me epilepsi EEG është ndryshuar, kështu që modeli i saj normal nuk përjashton sëmundjen.

  Është e rëndësishme për të konstatuar llojin e sekuestrimit, si ajo ndikon në trajtim. Disa pacientë kanë lloje të ndryshme të sekuestrimeve, që kërkon një kombinim të barnave. Gjithkush që iu nënshtrua epilepsi duhet gjithmonë të konsultoheni me mjekun.

  Të mëdha (përgjithësuar) konfiskimet. Ky lloj i konfiskimeve afat tradicional francez denoting mal të madh (që përkthehet në përshtatje të madh). Ajo karakterizohet nga konvulsionet rënda. Prypadkymozhe zakonisht paraprihet nga periudha prodromal (prekursorëve), që zgjat nga disa orë në disa ditë. Në këtë kohë atje nervozizëm, nervozizëm, humbje e oreksit ose ndryshimin e sjelljes.

  Vetëm para se konfiskimi ndodh në disa pacientë me atmosferë - një shtet-analist manifestimet që ndryshojnë në pacientë të ndryshëm nga të përsëritur çdo të përzier me kohë ose twitching muskujt në ndjesi e kënaqësi të papërshkrueshme.

  Në fillim të një personi të aftë mund të japin klithmat apo tinguj të tjerë. Ai e humb vetëdijen, bie në dysheme, trupi i tij stiffens, frymëmarrja ngadalësohet, personi bëhet gri, kaltërosh ose i zbehtë.

  Pastaj ka twitching duart, këmbët apo rreth trupit. Nxënësit zgjerohet, tensioni juaj i gjakut rritet, fytyra e derdhur gjak, djerse mbuluar lëkurë, pështymë gojë sekretuar. Shpesh ka shkarkimin e pavullnetshme e urinës dhe feces. Gjuha e mundur pickim ose cheeks. Atëherë muskujt e çlodhur, frymëmarrja bëhet e thellë, dhimbje barku largohem. Ndërgjegja kthehet nëpër sy gjumë. Të qenët i përgjumur dhe konfuzion nganjëherë vazhdojnë për ditë.


  Konfiskimet përgjithësuara mund të manifestohet në mënyra të ndryshme: nganjëherë është vetëm një nga fazat e mësipërme, nganjëherë duke ndryshuar rendin e tyre.

  Kujtimet e sekuestrimit përgjithësuar në mungesë, nganjëherë pacienti kujton vetëm atmosferë. Dhimbje koke, konfuzion, dhimbje në të gjithë trupin dhe simptoma të tjera mund të shoqërohet me rënien gjatë sekuestrimit, spazma e muskujve të rënda për shkak të grevave apo lëvizje të pavullnetshme. Sulmet zakonisht zgjat nga disa sekonda deri në disa minuta dhe të mbajtura në mënyrë të pavullnetshme.

  Konfiskimet febrile zakonisht janë lloj i konfiskimeve të përgjithësuar dhe të ndodhin në fëmijët në temperatura të larta, zakonisht ndërmjet moshës 6 muaj deri në 4 vjet.

  Shumë nga këta fëmijë kanë të afërm që kanë pësuar si një fëmijë i sulmeve të njëjtat. Që në shumicën e rasteve ka 1-2 episode të tilla që nuk është më i vërtetë në zhvillimin epilepsi, disa ekspertë nuk e konsiderojnë konfiskimeve febrile epilepsi.

  Fokale (e pjesshme) konfiskimet. Ata i përfshirë vetëm një trup të vetëm publik; konfiskimet mund të jetë motor (motor) ose konfiskimet ndjeshme (shqisore) dhe manifestuar, paraliza apo simptoma të tjera. Termi "epilepsi Dzheksonovskaya" i referohet konfiskimet që kanë tendencë për të lëvizur ("marshojnë") nga një pjesë e trupit në një tjetër; nganjëherë një heneralyzuetsya i aftë dhe vlen për të gjithë trupin.

  Dobësia pasi gjykata në gjymtyrët e saj në ditët e mund të ruhet (parezë). Shfaqja e atmosferë, të qenët i përgjumur dhe pavetëdije pas një konfiskimi nuk është vërejtur gjithmonë.

  Me këtë lloj të sulmeve të shpeshta, sidomos në të rriturit, duke treguar dëmtime organike të trurit, kështu që pacientët duhet të shpejt të kërkoni ndihmë mjekësore.

  Konfiskimet psikomotorike karakterizuar nga një kombinim i crregullimeve mendore dhe motorike. Tipike Home - prodrome dhe atmosferë me daljen e shije të pazakontë, erë apo ndjenjë tashmë e kishte parë (Deja Vu - si diçka nga ajo që është parë më parë), pas së cilës pacienti humb kontaktin me realitetin përreth.

  Gjatë një konfiskim shpesh shihet përtypet, qesh apo buzëqeshje, shuplaka buzët, pacienti mund të nisin, prek duart rroba. Lëvizjet janë të koordinuara zakonisht, por të përsëritura dhe stereotipe; pacienti refuzon të tjerët. Në shumë raste, konfiskimet të ndodhë vetëm me periudha të gjata të frikës, një kuptim i irealitet që është, halucinacione, snopodobnoe shtetit. Kujtimet e sulmit janë shpesh mungojnë. Konfiskimet psikomotorike shpesh të shoqëruara me fokus epileptik në lobi i perkohshem e trurit.

  Mungesat (sulme të vogla). Mungesat - një lloj i veçantë i konfiskimeve origjinë zakonisht i panjohur. Emri i tyre historik i "sulmeve të vogla" ose mal nuk i mbulon të gjitha llojet e konfiskimeve të vogla.

  Mungesat zakonisht ndodhin në moshën e shkollës dhe humbje të dukshme përkohshme të ndërgjegjes. Fëmija papritmas ndalon çdo aktivitet, person i ngrin sikur ai ra në gjumë në lëvizje, shikim bëhet për qëllim të pakuptimtë në një pikë. Prandaj, termi "mungesat» (mungesa, Francë. - "Mungesë").

  Mungesat që zgjasin 5 deri në 25 sekonda. Menjëherë pas fëmija sekuestrimi kthehet në aktivitetin ndërprerë sikur asgjë nuk kishte ndodhur. Shpesh këto sulme të shkojnë pa u vënë re deri përmes sulmeve të përsëritura nuk do të ketë letargji ose konfuzion. Në mënyrë tipike, ky lloj i epilepsisë është edhe droga shërueshme antiepileptic.

  Mungesat zakonisht të ndaluar për 20 vjet.

  Konfiskimet e vogla motorike. Ekzistojnë tri lloje të sulmeve të tilla. Konfiskimet Akinetychnyy ose rënie sulme (nga Eng Drop -. Vjeshtës) karakterizohen nga një vjeshtë apo lëshim të papritur kokë (sikur njerëzit papritmas "shkëputur" apo papritmas tronditi atë përpara). Konfiskimet Myoclonic janë të shoqëruara me twitching të shkurtër, siç ndodh në njerëz të shëndetshëm kur zgjohen, ose bie në gjumë. Spazma Nemovlyatski (myoclonus i mitur, konfiskimet apo salaamovy) karakterizohen nga sulmet rrufe që ndodhin në fëmijërinë e hershme, zakonisht një vjet e gjysmë.

  Në mënyrë tipike, kapjet e vogla motorike e fundit për disa sekonda, nganjëherë ekipe të shkojnë një nga një, shpesh ndryshon duke qarë.

  Motor i vogël konfiskimit të vështirë për të trajtuar dhe është e lidhur shpesh me dëmtime të mbetur (e mbetur) ose progresive trurit.

  Gjendje epileptike - Një gjendje në të cilën konfiskimi zgjat për orë të tëra pa pushim ose sulme të ndiqni njëri-tjetrin, dhe në mes tyre nuk është shëruar plotësisht vetëdijen. Edhe pse statusi mund të shoqërohet me çdo lloj të sulmit, kërcënim për jetën lind vetëm në konvulsione pergjithshme dhe çrregullime të frymëmarrjes.

  Vdekshmëria në status epileptik është 5-15%. Nëse kjo është vonuar më shumë se 50% të një dëmtimi të mesëm të trurit që mund të çojë në çmenduri.

  Për shkak të këtij kërcënimi, pacientët me konfiskimet e zgjatura ka nevojë për kujdes mjekësor urgjent.