Llampat e kursimit të energjisë duke shmangur dëm për shëndetin


 • Shkëlqim sekret
 • Përse rrah?


 • Gjatë viteve, një nga më të popullarizuar e kursimit të energjisë llambat fluoreshente bërë. Konsumi i energjisë i llambës është pothuajse 5 herë më e ulët sesa llambat inkandeshente, dhe Jeta e shërbimit të 6000 orë në 1000 orë. Llambat kompakte fluoreshente (CFLs) janë përdorur gjerësisht për shkak të thjeshtësisë së tij e instalimit: ato kanë një bazë standarde dhe montuar në vend të llambat inkandeshente.

  Problemi kryesor i llambat fluoreshente, që edhe prodhuesit nuk e fshehin është prania e merkurit, i cili siguron një shkëlqim në llambë. Nëse shkelni shtëpinë llambë, për të mos marrë helmim avull merkuri, duhet të ndërmarrin hapa për dhomë demercurization: është e nevojshme për pastrimin mekanik të merkurit dhe të bëjë ventilim dhomë për disa orë.

  Gjithashtu dispozicion gabuar i llambat fluoreshente mund të shkaktojë dëme masive për mjedisin dhe shëndetin publik: një grumbull masiv i bulbs në tokë urbane do të çojë në rënie merkur në tokë dhe ujë.

  Por vetëm zhiva në llambat fluoreshente mund të shkaktojë dëm për shëndetin e njeriut?


  Shkëlqim sekret

  CFL është një tub i shtrembëruar i mbushur me një përzierje të gazit inert dhe merkurit.
  Me kalimin e energjisë elektrike dritat e lidhjes pothuajse të padukshme për syrin nga rrezatimi ultravjollcë. Visible ajo është duke kaluar nëpër një përbërje fluoreshente - fosfor depozituar në muret e tubit.


  Por jo të gjithë rrezatimi UV është konvertuar, pjesë e saj kalon nëpër shtresa fosforeshente është i pandryshuar, por me plakjen dhe shkatërrimin e normës shtresës lëndë fosforeshente e transmetuar përmes një rrezatimit ultravjollcë rritet.

  Efektet e dëmshme të rrezatimit diellor ultravjollcë në lëkurë janë të njohur gjerësisht: shkatërrimin e kolagjenit dhe elastin, plakjen e parakohshme dhe coarsening e lëkurës, dhe gjasat e rritjes së shpejtë të qelizave të kancerit. Për fat të keq, llambë fluoreshente qelqi mban jo të gjitha llojet e rrezeve ultravjollcë, dhe duke rënë mbi lëkurën e njeriut, ata nuk janë më pak ndikim negativ sesa diellor.

  Ka studime që tregojnë se drita e llambat fluoreshente mund të shkaktojë migraines dhe madje edhe kapjen e epilepsisë.

  Pas llambat fluoreshente UV në njerëzit me lëkurë të ndjeshme mund të shfaqen skuqje, ekzemë, psoriasis dhe ënjtje. Sidomos rrezet e rrezikshme UV janë për lëkurën delikate të foshnjave.


  Përse rrah?

  Rreziku i dytë përbën një llambë fluoreshente - një gurgullimë - është e padukshme për syrin lakuriq dridhje të lehta që lindin nga luhatjet në tension podavaemom. Intrigue gurgullimë është se bie në retinë, dhe ajo është personi i rregulluar perceptohet si një dritë të barabartë. Megjithatë, efekti negativ i vibrimeve të lehta në trupin e njeriut gjenden në studimet e shumta të ekspertëve rusë dhe ndërkombëtarë dhe shkencëtarëve.

  Gurgullimë ndikon negativisht në tru, dhe si rezultat, shkakton lodhje dhe gjendja e keqe.

  Shumica e hulumtuesve vuri në dukje gurgullimë negative të ndikimit të dritës në performancën njerëzore si ekspozimit të zgjatur në dritë pulsuese, dhe me pak fjalë, për 15-30 minuta.

  Shumë studime nderkombetare dhe rusë kanë treguar se pulsi fluoreshente drita ka ndikim negativ gjithashtu edhe në sistemin nervor qendror, dhe më - direkt mbi elementet nervore të lëvore e elementeve të trurit dhe photoreceptor retinal. Selia e shëndetit dhe mjekut të higjienës së përgjithshme ", Qendra e Higjenës dhe Epidemiologjisë në Republikën e Mari El" Belyanyna Av

  vë në dukje rreziqet e ndriçim fluoreshent për të drejtat vizuale të aftësisë së kufizuar, veçanërisht studentët, sidomos nxënësit e 13-14 vjet deri kur sistemi i tyre vizual është formuar.

  Zhvillimit të teknologjisë dhe standardet shtrëngimi dhe prerë Sanpin çoi në shfaqjen e pajisjeve elektronike fillestare (EKG), reduktimin pulsation. Këto swings pajisjeve, por të bëjë dritë e më konstante dhe e barabartë me të përballojë vetëm ballasts më të shtrenjta dhe me cilësi të lartë që nuk mund të konkurrojnë llambat lirë kineze, të cilat të ngopura në treg.

  Sipas ruse standardeve sanitare pulsin e dritës kur punojnë me një kompjuter nuk duhet të kalojë 5%, por vlerësimit të punës e kushteve të punës gjetur se koeficienti i pulsation në mbi 80% të vendeve të punës janë 2-4 herë më të larta se normat e përcaktuara.

  Çfarë pulsation në llampat instaluar në shtëpi, ju mund të shikoni vetëm nëse është pajisje të posaçme profesionale.

  Çfarë është e kaluara Tungsten gjithashtu ka një faktor të ndihet. Luhatjet e tensionit të ndikojë edhe në fije e hollë e nxehtë tungsten. Por ajo nuk ka kohë për të ftohur poshtë aq shpejt sa disa dridhje zbutur - gurgullimë është afërsisht 13%.

  Pothuajse tërësisht zgjidhur problemin e gurgullimë besim në fitimin e tregut llambat LED - llambat me cilësi të lartë të faktorit gurgullimë në 1%. Avantazhi i pamohueshëm i LEDs ka edhe nuk ka zhiva, plumbi dhe komponimet e tjera të dëmshme, dhe për këtë arsye nuk kërkon masa të veçanta të deponimit.

  Teksheva LM, kreu i departamentit të rregullimit dhe të ekzaminimit higjienike Institutin e Higjienës dhe Shëndetit të Fëmijëve dhe Adoleshentëve NTSZD Shkencave Mjekësore Research, kreu një studim pilot që përfshin vullnetarë, vullnetarët 20-35 vjet, krahasuar efektin e dritave fluoreshente dhe LED për të drejtat psikofizik të performancës. Rezultatet eksperimentale zbuluar punën preferencë në ndriçim LED krahasim me fluoreshent. Teksheva Hulumtimi i tij përfundon me këto fjalë: "Unë besoj në të ardhmen e ndriçimit LED!"

  Shmarov Igor, Shef i Laboratorit të ndriçimit artificial Instituti i Fizikës për ndërtim të Akademisë ruse të Arkitekturës dhe të ndërtimit Shkencave Research.