Endometrioza arsye misterioze dhe pasojat e prekshme


 • Llojet e Endometrioza
 • Faktorët e rrezikut
 • Faktorët që ulin rrezikun e Endometrioza

 • Llojet e Endometrioza

  Endometrioza - rritje beninje Mukoza i mitrës pëlhurë (endometrium) jashtë vendndodhjen e saj normale. Kjo sëmundje është sot - një nga sëmundjet kryesore në mesin e organeve seksuale femërore.

  Sipas kreut të departamentit të gjinekologjisë operativ Research Center të Obstetrike Gjinekologjike, dhe Perinatology, kjo sëmundje prek rreth 15% e grave në moshë riprodhuese.

  Emri i sëmundjes vjen nga fjala "endometrium". Ne tashmë e dimë se rreshtim mitrës.

  Ajo linjat e mitrës dhe hodhi poshtë çdo muaj gjatë gjakut të menstruacioneve si në qoftë se nuk kishte asnjë fekondim. Në rastin e endometrium mitrës e endometriozës vatrave mund të gjendet në organet e ndryshme të trupit femëror.

  Nga lokacioni të dalluar gjenitale (94-96%) dhe Endometrioza extragenital. Gjenital ndarë në brendshme dhe të jashtme.

 • Për të vënë Endometrioza mitrës brendshme shtresë e muskujve - adenomyosis, në pjesën e jashtme - Endometrioza e qafën e mitrës, vaginë, perineum, tubat fallopiane, vezoret, peritoneum.

 • Duke Extragenital (e vendosur jashtë organeve gjenitale) të përfshijë kërthizë Endometrioza, dhëmbëza postoperativ, zorrë, fshikëz, mushkëritë dhe organet e tjera. • Faktorët e rrezikut

  Faktorët që ndikojnë në shfaqjen dhe zhvillimin e mëvonshëm të Endometrioza janë të ndarë në dy grupe - të rritur dhe ulur rrezikun e sëmundjes.

  Faktorët që rrisin rrezikun e Endometrioza:

 • predispozicion gjenetik;
 • estrogjenit tepërt;
 • mosha mbi 35 vjeç;
 • reduktuar gjatësinë e ciklit menstrual;
 • rritet në humbje menstrual të gjakut;
 • alkool dhe kafeinë;
 • çrregullime metabolike, duke përfshirë trashje;
 • ekspozimi ndaj kimikateve.
 • Përveç kësaj, i emëruar kohët e fundit supozimin se ndotja nga dioksinat të ndikojë në rritjen e incidencës së Endometrioza.

  Ne e dimë se kjo sëmundje është shumë më i prirur për gratë që jetojnë në botën e zhvilluar. Përqëndrime shumë të larta të dioksina janë gjetur në qumështin e gjirit të grave në Belgjikë, ku, sipas statistikave, Endometrioza është një nga më të lartat në botë në aspektin e prevalencës.


  Faktorët që ulin rrezikun e Endometrioza

  Faktorët që ulin rrezikun e Endometrioza përfshijnë:

  • kontraceptive hormonale;

  • Përdorimi i pajisjes intrauterine;

  • pirja e duhanit (megjithatë, nuk e marrin këtë informacion fjalë për fjalë të vërtetë, sipas statistikave të huaj, numri i pacientëve jo-pirja e duhanit me Endometrioza se sa nga numri i duhanpirësve, por kjo nuk do të thotë se për të shmangur sëmundje duhet menjëherë të fillojë pirjen e duhanit ose të vazhdojë - me intensitet më të madh) .

  Informacion nga neni: "Endometrioza:. Shkaqe misterioze dhe pasojat e prekshme"