Endometrioza - shkelës të ciklit menstrual


 • Si ajo duhet të jetë?
 • Shkaqet dhe efektet
 • Endometrioza dhe rreziqe të tjera
 • Ndihmë Specialist

 • Si ajo duhet të jetë?

  Sot, në vend të zakonshme fjala "hënë" është gjithnjë e dëgjoj më në modë dhe moderne "ditë kritike". Por këto ditë duhet të vërtetë të jetë kritik? Gjinekolog përgjigje - një firmë "jo"! Këto ditë duhet të jetë aq të rehatshme dhe të lehtë si gjithë të tjerët.

  Çfarë nënkuptohet me termin "ciklit normal menstrual." Kjo është periudha nga fillimi (në vend të fundit, sa më shumë njerëz gabimisht besojnë) gjakderdhje të rregullt para e ardhshme, të cilat, në varësi të karakteristikave individuale, normal është 21-35 ditë.

  Shumica mujore duhet të jo më shumë se 7 ditë të zgjasë, të jenë të arsyeshme në aspektin e humbjes së gjakut dhe pa dhimbje.

  Çdo devijim nga këto rregulla (të parregullta, shumë e pasur apo të pakta me mpiksjen, zgjatur, menstruacionet e dhimbshme, intermenstrual ose "kontakt" (pas marrëdhënieve seksuale) diktim), pa marrë parasysh moshën kërkojnë një vizitë në gjinekologu. Siç duhet vlerësuar ciklit tuaj menstrual dhe kohë për të vëreni devijimet ajo do të ndihmojë kalendarin menstrual, e cila është e dëshirueshme jo vetëm për të festuar datën e fillimit të muajit të ardhshëm "", por bollëk e tyre, kohëzgjatjen dhe dhimbje.


  Në mënyrë ideale, ruajtja e kalendarit duhet të jetë i detyrueshëm për çdo grua.

  Shkaqet dhe efektet

  I parregullt i rrallë "çdo muaj", ose mungesa e tyre mund të mos pasqyrojnë patologjive të ndryshme endokrine, si frekuenca e ciklit ndikon jo vetëm punën e vezoreve, por gjëndra të tjera endokrine (tiroide, veshkave, hipofizë, hipotalamus).
  Të shkurtër të pakta "çdo muaj" mund gjithashtu të jetë një reflektim i endokrin patologji, megjithatë, kjo mund të jetë rezultat i lëndimit endometrium pas abortit ose curettage e mitrës.

  Të shpeshta, të rënda, me mpiksjen, i zgjatur ose intermenstrual diktim mund të jetë një manifestim i procesit inflamator dhe patologji intrauterine.

  Kjo e fundit është shumë e ndryshme: është e polyps mitrës dhe hyperplasia endometrial (përhapjes tepruar i endometrium) dhe fibroids mitrës, veçanërisht në qoftë se nyje miomes është në një mënyrë që shkakton deformimin e mitrës, dhe një dyshormonal si Endometrioza (ajo që themi më poshtë). Mos harrojmë për këtë sëmundje të tmerrshme, një kancer i endometrium. Ndonjëherë, por shkelje të ciklit të mësipërm mund të jetë për shkak të problemeve me koagulimit të gjakut.

  Lidhuni me gjakderdhje mund të ndodhë në kushtet e inflamacionit, me erozion ose polyps qafës së mitrës dhe kancerit në humbjen e saj.

  Dhimbshme "mujore" ose dysmenorrhea mund të ndodhin në pozicionin e gabuar të mitrës; në moshë të re kur e shënuar çekuilibër në prodhimin e prostaglandinave - substancave që ndikojnë të drejtën e dhimbje të muskujve dhe kontraktimet e mitrës gjatë menstruacioneve; në Endometrioza.

  Endometrioza dhe rreziqe të tjera

  Endometrioza - një gjendje në të cilën endometrium normal mund të gjendet kudo (në trashësinë e indeve të muskujve të mitrës, në të vezoreve, tuba, peritoneum, herë në fshikëz, mushkërive, rektumit). Kjo mucous vetëm të ekspozuar ndaj ndikimit të hormonal ovarian dhe vetëm "menstruiruet", por në vende ajo nuk është e përshtatur për të, me përjashtim të atij të rënda, të zgjatur, menstruacioneve dhimbshme, mund të çojë në mbështjelljes, infertilitetit, formimin kist ovarian.

  Nëse një vajzë 15 vjet, dhe ajo nuk ka qenë kurrë "çdo muaj", gjithashtu, është zanepokoyitysya, pasi kjo mund të jetë një manifestim i sëmundjes ose endokrine anomalitë e organeve gjinore. Nëse e "muajit" ishin të rregullt dhe papritmas u zhduk, është, natyrisht, mendoj në lidhje me shtatzëninë, por ajo mund të jetë për shkak të patologji endokrine, ose zaraschenyya kanalit cervikal pas vuajtur një abort ose inflamacion.

  Mos harroni se një shumëllojshmëri e madhe e çrregullime të ciklit (vonesë të pakta, që nuk ka ardhur me kohë, diktim të zgjatur apo gjakderdhje) mund të ndodhin në sfondin e kësaj sëmundje të rrezikshme për jetën, si shtatzënisë ektopike; Kjo është, megjithatë, i mundur në sfond të humbura apo të ndërprerë shtatzëninë mitrës.

  Ju gjithashtu duan të përmendur një mashtrim të përbashkët si "shtatzëni, që rrjedhin nga çdo muaj". Nuk ka gjakderdhje nga vagina përkundër sfondit të shtatzënisë një grua nuk duhet të jetë që ndodh shpesh në një fazë të vogël të shtatzënisë, ajo është një nga shenjat dalluese të kërcënimit të ndërprerjes dhe kërkon trajtim të menjëhershëm për gjinekologu.

  Ndihmë Specialist

  Unë do të doja të apelojë për të gjitha gratë, "me moshë mesatare": nuk nxitojnë për të shkruar jashtë ishin të abuzojnë menopauzë ciklit, ato gjithashtu mund të jetë një manifestim i endokrine ose patologjisë intrauterine shpesh i parë manifeston vetë është në kalimin në moshën e rritur. Sidomos duhet të ndihet shqetësim për gratë që kanë një sfond në "menopauzë" dhe më shumë se një vit që prej fundit "mujore" papritmas shfaqet ndonjë gjakderdhje nga trakti gjenital.

  Siç mund ta shikoni, grua e bukur, me një larmi të madhe të çrregullimeve menstruale fsheh një shumëllojshmëri edhe më të madhe të patologjive gjinekologjike, kështu që pavarësisht nga supozimet tuaja ende të sigurojë të drejtën specialist diagnozë gjinekolog. Dhe le të jeta juaj të jetë ditë më të lumtur!