Emfizemë


 • Çfarë është emfizemë
 • Shkaqet emfizemë
 • Si është sëmundje

 • Çfarë është emfizemë

  Emfizemë - një sëmundje në të cilën alveoli, të cilat formojnë indet e mushkërive, pereroztyahuyutsya dhe humbin aftësinë e tyre për të ulur në mënyrë të mjaftueshme, duke rezultuar në ndërprerë rrjedhën e oksigjenit deri te gjaku dhe duke hequr dioksidin e karbonit nga ajo. Kjo çon në dështim të frymëmarrjes.

  Më të prekur mjaft dritë (të përhapur emfizemë). Ndonjëherë fryrë zonë të mushkërive kombinuar me indet normale të mushkërive. Zona të tilla janë quajtur bullae, dhe emfizemë bulloz.


  Shkaqet emfizemë

  Shkaqet kryesore të sëmundjes - bronkit kronik (sëmundje kronike obstruktive pulmonare) dhe astma.

  Në fakt, formimi i emfizemë është një rezultat i drejtpërdrejtë i bronkit kronik.

  Në zhvillimin e bulloz emfizemë rolin e rëndësishëm të luajtur nga faktorët trashëgues, dhe sëmundje të bartura të mushkërive (p.sh., tuberkulozi).

  Pirja e duhanit, ndotja e ajrit në grimca të pluhurit të ndryshme edhe të kontribuojë në zhvillimin e sëmundjes.


  Si është sëmundje

  Alveoli janë të mbushur me urrejtje enët mikroskopike "çanta", të cilat përfundon bronke, dhe ku shkëmbimi i gazit ndodh në mes të ajrit dhe gjakut. Normalisht ata fryj gjatë inspirimit, i mbushur me ajër, dhe reduktohet gjatë kalimit.

  Në emfizemë, ky proces është ndërprerë.


  Si rezultat i vështirësisë exhaling astma ose bronkit kronik rrit presionin e ajrit në alveole, dhe ata pereroztyahuyutsya dhe vulosur. Ind mushkërive humbet aftësinë e saj për të dinamike të shtrihet dhe venitet sipas frymëmarrje, duke çuar në një rritje në sasinë e ajrit në mushkëri. Ky ajër i tepërt nuk është i përfshirë në frymëmarrje, duke çuar në inferior i mushkërive.

  Ankesa kryesore e pacientëve me emfizemë - gulçim, rritur shumë gjatë ushtrimit. Nëse shkaku i sëmundjes - trashëgim, dyspnea shfaqet tashmë në moshë të re.

  Pa trajtim emfizemë përparon, që çon në përçarje të sistemeve të frymëmarrjes dhe kardiovaskulare.

  Zhvillimi i frymëmarrjes dhe dështimit të zemrës.

  Emfizemë bulloz mund të ndodhë pa u vënë re, duke u paraqitur tashmë ndërlikim - zhvillimin e pneumatoraks (këputje e bullae dhe ajër të pompimit në zgavrën pleural). Kjo kërkon trajtim urgjent kirurgjik.

  Informacion nga artikullin "Çfarë është emfizemë?".