Paqe e mendjes pengon çmenduriStudimi, i botuar 20 janar 2009 në revistën mjekësore të Akademisë Amerikane të Neurologjisë, përfshiu 506 njerëz të moshuar të cilët gjatë shqyrtimit fillestar janë vërejtur simptoma të çmenduri, ose çmenduri.

Pjesëmarrësit u dhënë një pyetësor me pyetje në lidhje me cilësitë e tyre personale dhe mënyrën e jetesës. Çështja e karakterit personal tregoi njerëzit me nivele të ndryshme të shteteve neurotike, ose, me fjalë të tjera, njerëzit janë në një gjendje të shqetësimit psikologjik. Pyetje matur edhe extraversion, sinqeriteti, njerëzit shoqerueshem.

Njerëzit pa ndonjë shenjë të shqetësimit psikologjik ndjerë i qetë dhe dukej i kënaqur me veten e tij.

Në të kundërt, pjesëmarrësit të cilët ndjerë dhimbje fizike apo ankthin mendor të ndjerë ishin emocionalisht të paqëndrueshme, tregoi negativitet dhe sillen me nervozizëm. Njerëzit miqësore kanë rezultate më të larta në shkallë extraversion. Ata ishin aktive shoqërore dhe optimiste në krahasim me njerëzit me extraversion të ulët të cilët ishin të kufizuara dhe i pasigurt në vetvete.

Pyetësor me pyetje rreth jetës ndihmuar të dini se si shpesh çdo person vizitoi aktivitete sociale dhe rekreative, dhe të vendosur numrin e lidhjeve të tij shoqërore. Vëzhgimet e pjesëmarrësve të studimit u krye për 6 vjet. Gjatë kësaj kohe, 144 pjesëmarrësit zhvilluar çmenduri.


Hulumtimet kanë treguar se njerëzit që ishin shoqërueshëm, por të ndjehen të qetë dhe të relaksuar, kishte një rrezik 50% më të ulët të çmenduri në krahasim me ata që ishin të prirur për vuajtje mendore. Gjithashtu, 50% më pak raste të çmenduri ishin një grup i njerëzve miqësore dhe të qetë në krahasim me ata që ishin miqësore, por ndjeu ankth.

Në të kaluarën e afërt besohej se dhimbje ose vuajtje mendore mund të përdorni disa pjesë të trurit të tilla si hippocampus, dhe mund të çojë në zhvillimin e çmenduri. Megjithatë, sipas autori i studimit, profesor i Institutit Mbretëror të Suedisë, Dr. Wang, studimi i tanishëm ka gjetur se në qoftë se jeni i shoqërueshëm dhe miqësor njeri, një udhëheqës jetese aktive shoqërore, rrezikun e çmenduri për ju është minimal.

Lajm i mirë mund të jetë se stili i jetesës faktorë mund të ndryshohet në krahasim me faktorët gjenetik që ne nuk mund të kontrollojë, tha Wang.

Lajme përgatitur në faqen www.news-medical.net