Ndihmë personi me afazi


 • Nëse një person është i heshtur
 • Pas shkarkimit
 • Përveç kësaj për të ndihmuar psikolog
 • Më në fund

 • Afazia - shkatërrim, humbje e gjuhës në të rritur. Shpesh kjo është rezultat i sëmundjes së rëndë apo lëndim të trurit, dhe në vendin e parë në frekuencë është goditje.


  Nëse një person është i heshtur

  Një të dashur (nëna, babai, burri, vëllai) u ndal. Dhe si ndodhi më parë, mirë, kjo ndodh, grindur. Dhe pastaj ... ditë të heshtur ose dy. Çfarë duhet të bëni?

  Së pari, në fund të fundit, do të përpiqen të kuptoj se çfarë ka ndodhur. Dhe pastaj del - ai (ajo) është jo vetëm memec, por nuk e kupton gjuhën e kërkesës. Nuk ishte një situatë që thonë "të vonuar vdekjen si kjo."

  Më saktë, kjo është një goditje. Veprimet tuaja:

 • Telefononi një ambulancë!
 • Ndërsa duke pritur për mjek - pacient në përfundimin, pas një goditje mund të "pjekur" apo të jetë në procesin e zhvillimit, kapjen e një fokus në rritje në lëvore cerebrale.
 • Mos u frikësoni dhe pacient i mundshëm qetësuar zërin qetë (një britmë, sikur shurdhim ende nuk i ndihmon). Gjeste të shpjegojë çdo gjë do të jetë mirë.
 • Një të dashur, natyrisht, është shtruar në spital dhe do të trajtohen në spitalin tashmë. Por të jenë të vetëdijshëm se ju do të gjeni një periudhë të gjatë rehabilitimi gjatë që një person do të mësojnë të flasin përsëri.


  Pas shkarkimit

  Këtu, më në fund, fundi i trajtimit spitalor dhe ju jeni në shtëpi.


  Jo gjithmonë, jo gjithmonë, njeri po shërohet në 21-24 ditët e hospitalizimit. Mos hezitoni të pyesni mjekun çfarë të bëjë tjetër, sepse procesi i rehabilitimit (shërim) është nga gjashtë muaj deri në 6 vjet. Kohëzgjatja e saj varet nga:

 • Gjendja e enëve. Sondazhet e ndryshme tregojnë aftësinë e indeve të enëve të gjakut për të rivendosur ose të përcaktuar si zonat fqinje do të shërohen funksionin e humbur.
 • Nga mosha. Kjo nuk do të thotë se në qoftë se ju jeni 73, ajo nuk ka marrë ndonjë. Përkundrazi, përvoja tregon se pacientët e moshuar të shërohen më shpejt dhe më mirë. Por faktori moshë duhet të merren parasysh.
 • Nga natyra e pacientit dhe llojin e mendjes së tij.

  Njerëzit "të shpejtë në rritje," më e lehtë për të përshtatur, ndihmë kapjen në fluturojnë.
 • Nga ndihmës për pacientit terapisti i të folurit. Që pacienti kërkohet klasa me një terapist folurit. A nuk e bëjnë të pamundurën për të, pa trajnim të veçantë, të fillojnë shërimin mund të jetë "dru zjarri coptuar i tillë", e cila nuk është e saktë. Ajo do të jetë e pamundur për të thyer stereotipet fjalim që mund të lindin me kujdes të tillë të paaftë. A nuk e shfaqin një mik "dëmtim" bien dakord se çdo rast - një specialist.
 • Nëse nuk terapist specialist fjalim në qytetin tuaj, fshat, të përpiqet, së pari, për të gjetur se ku ju mund të merrni këshilla të tillë.

  Terapistët fjalës për të rriturit që punojnë në spitale, ku departamentin neurologjik apo në klinika. Shiko! Çdo pacient ka foton e tij unike të sëmundjes.


  Përveç kësaj për të ndihmuar psikolog

  Terapist fjalim në çdo rast bëhet duke ju rregullisht tuaj, kështu që roli juaj në rehabilitim është gjithashtu i rëndësishëm. Teknikat Pretty themelore. Që pacientët mund të flasin së bashku:

 • Ditët e javës, muajin, vitin
 • Treat në 10, 15, 20, 100
 • Kjo përfshin fjalim. Por zakonisht vuan një letër për të shënuar - ashtu-quajtur ahrafyya, akalkulyya dhe lexim - Alexis. Nuk janë veprime që nuk të çojnë në pasoja të pariparueshme.

  Për shembull, ju mund të shkruani një kolonë në një lloji mjaft të madhe:

 • emrat e të dashurit;
 • Emrat (emocionalisht kuptimplotë për të afërmin tuaj, lidhur me jetën e tij);
 • Produktet;
 • shenja.
 • Por mos mbingarkoj informacionit pacientit menjëherë duke i dhënë shumë në një ditë. Akti duhet të bëhet gradualisht i butë, me kujdes, me takt. Pyetni pacientin: "Më tregoni ku ai thotë ..." dhe prohovoryte fjalën që ju keni shkruar. Për shembull: "Vanja, më tregoni ku ai thotë Samara." Fjala "Samara", zgjidhni zërin, dhe kështu me radhë. P.


  Më në fund

  Ju lutem, nuk ka primers, alfabete dhe libra për fëmijë! Ky lënduar thellë pacientin tuaj. Ai mëson, thotë ai, po shërohet nga sëmundjet!

  Një specialist me përvojë do të ju ndihmojë të gjeni mënyra për të më tej, dhe ne duam të besojmë, në shërim të plotë.

  Mos harroni, 99% e rezultatit të sëmundjes varet nga trajtimi korrekt, të kujdesen për një tuaj të dashur.

  Informacion nga neni ey Egorova "çrregullime Fjala - afazi pas goditje në tru"