Kujdesi për pacientët me cerozë


 • Faktorët kryesorë të rrezikut për cirozë të mëlçisë
 • Simptomet kryesore të cirozë të mëlçisë
 • Kushtet e kujdesit për pacientë me cirozë
 • Masat e parandalimit

 • Cerozë - një sëmundje kronike të mëlçisë, të shoqëruar nga
  Shkatërrimi i rritjes normale indeve të mëlçisë dhe mos-funksionimin
  ind lidhës që i jep strukturën dhe funksionin e mëlçisë.
  Ndër njerëzit e moshës 45-65 vjet cerozë - frekuencën e tretë
  Shkaku i vdekjes pas sëmundjeve të zemrës dhe kancer.


  Faktorët kryesorë të rrezikut për cirozë të mëlçisë

 • hepatiti kronik dhe sëmundje të tjera të mëlçisë;
 • abuzimi me alkoolin apo zëvendësuese;
 • kequshqyerja;
 • Përdorimi i zgjatur i barnave të caktuara;
 • toksina helmuese kimike.


 • Simptomet kryesore të cirozë të mëlçisë

 • nganjëherë në sëmundje të hershme simptomat nuk janë;
 • Simptomat e para mund të jenë dobësi, lodhje të lehtë, shurdhim në sektor të djathtë e sipërme, stools parregullt;
 • verdhëz;
 • lëkurë itchy;
 • zhvillimi i ascites - një rritje në abdomen, reduktimin e urinës;
 • në raste shumë të përparuara të varices mundshme gjakderdhje
  venat hemorrhoidal e ezofagut dhe zhvillimin e dështimit të mëlçisë,
  i shoqëruar nga mahnitëse, reagimi i mjedisit,
  konfuzion dhe humbje e vetëdijes, zhvillimi komë

 • Kushtet e kujdesit për pacientë me cirozë


 • dietë kontroll - kryesisht
  qumështit dhe perime pasuruar duke e përdorur atë në
  yndyrna kryesisht vegjetale;
 • rreptësisht e ndaluar të përdorin alkool;
 • Ndalohet mprehtë, skuqur dhe enët marinuar;
 • në pacientët debilitated - në shtrat në të cilin kujdes i përgjithshëm dhe i përshtatshëm për pozitën e pacientit në shtrat;
 • Kufizimi i aktivitetit fizik;
 • zhvillimi i ascites duhet të kufizojnë kripë 5 gram në ditë dhe lëngun deri në 1 litër në ditë;
 • Nëse shenjat e hepatike encefalopati - proteinë kufizuar;
 • në rastin e gjakderdhje nga varices esophageal - treguar urinë;
 • Fraksion ushqim, të paktën 4-5 herë në ditë;
 • kontrolli i pacientit diuresis;
 • kontroll i peshës trupore;
 • kontrolli i marrin ilaçe të plotë dhe me kohë të përshkruara nga mjeku juaj;
 • në rastin e thatësi, kruarje dhe kruarje të lëkurës - kujdesit të lëkurës;
 • kontrolli i gjendjes mendore te pacientit.


 • Masat e parandalimit

 • kufizimin e alkoolit;
 • dietë të ekuilibruar;
 • trajtimi adekuat i sëmundjeve të mëlçisë, duke përfshirë hepatiti akute dhe kronike.