Mëlçisë bamirës tumoreve diagnozë dhe trajtim


 • Tumoret beninje të mëlçisë
 • Diagnoza e tumoreve beninje të mëlçisë
 • Trajtimi i tumoreve të mëlçisë dobrakachestvennyh

 • Tumoret beninje të mëlçisë

  Tumoret beninje të mëlçisë në shumicën e malosimptomno klinikisht beninje ndodhin dy indeve epiteliale (adenoma hepatocelular, etj) dhe me stromal dhe të elementeve të enëve të gjakut (hemangioma, etj).

  Le karakterizim të shkurtër të atyre kryesore.

  adenoma hepatoqelizore - Malosymptomnaya klinikisht dashamirës lloj tumor adenoma zhvillimin e hepatocytes, kapsulë shpesh kufizuar. Me rritje të vrullshme këputje të mundshëm të lëndimit tumor enëve të gjakut dhe gjakderdhje.  Hyperplasia fokale me gunga e mëlçisë - Malosymptomnaya tumor beninj klinikisht, pjesa qendrore e cila është e përfaqësuar nga mbresë ind lidhës dhe periferike - leckë hepatotsellyulyarioy uzelkovotransformyrovannoy. Parë shpesh në nekrozë tumor dhe hemorragji. Si rregull, nuk do të zhvillohet në mëlçi cirrhotic ndryshuar, kështu që nganjëherë referuar si "cerozë fokale."

  Hyperplasia me gunga rigjenerues i mëlçisë i afërt, dhe nganjëherë e kombinuar me hyperplasia fokale gunga të mëlçisë. Ndryshe nga ky i fundit ka shumë më pak elemente të indit lidhor.


  Ajo mund të shihet si tumor kanzeroz predstadiey hepatotsellyulyarioy. Ndonjëherë gjatë rritjes së elementeve të tumoreve ngjeshur kanalet biliare të mëdha apo të degëve të mëdha të venë portal. Si rregull, nuk do të zhvillohet në mëlçi cirrhotic ndryshuar.

  Hemangioma hepatike - Malosymptomnaya tumor beninj klinikisht që ndodh me vaskulare, kryesisht venoz mëlçisë elemente. Referojë ndoshta tumoret më të shpeshta beninje e mendjes për të njohur të mëlçisë.

  Të gjitha llojet kryesore të tumoreve beninje të mëlçisë kanë të bëjnë me malosimptomno sëmundjet. Në shumë raste, kjo i referohet zbulimin e gjen të rastit.


  Për shkallë të gjerë dhe tumor korresponduese ndonjëherë simptomat e ngjeshje të traktit biliar, të paktën - simptomat e hipertensionit portal.

  Diagnoza e tumoreve beninje të mëlçisë

  Mëlçisë zakonisht nuk rritet ndjeshëm (me përjashtim të hemangiomas madhe). Gjaku periferik nuk është ndryshuar. Përmbajtja e një-fetoprotein, aminotransferase carcinoembryonic antigjenit, HHTF, phosphatase alkaline, dhe LDH HDH, bilirubin serum brenda kufijve normale. Përjashtimet janë pacientët që kanë tumor beninj mëlçisë zhvillohet në sëmundje aktive të mëlçisë përhapur.

  Metodat instrumentale informative.

  Mëlçisë radionukleide scintigraphy kryejnë si zakonisht për procesin e dyshuar të gjatë në mëlçi në dy projeksione. Kjo metodë mund të zbulojë një diametër tumor prej 4,5 cm apo më shumë. Në lidhje me këtë metodë është e një rëndësie primare në diagnozën e hemangiomas, si tri llojet e tjera të tumorit janë shpesh më të vogla. Kur hemangioma hepatike madhësi 4-5 cm apo më shumë tumor gjenden në 70-80% të pacientëve. Duke përdorur ultratinguj në hemangioma e mëlçisë tregojnë hiperehohennosti, të mirë-përcaktuar arsimin. Shpesh, sidomos në skajin e majtë, këmbën në mënyrë të qartë të dukshme vaskulare.

  Diagnoza diferenciale në këtë fazë zhvillohet kryesisht cysts parazitare të mëlçisë (echinococcosis).

  Për të treguar fundit një reagim pozitiv nga reaksioni antigjen ehinokokkovym Katsoni dhe zbulimit në fushën e formimit tumor kalcifikim.

  Studimi Computer-tomografike mund të marrë të dhëna të ngjashme me rezultatet e ultrazërit, por shpesh ofron informacion diagnostik dhe shtesë në lidhje me gjendjen e parë të indeve përreth dhe organeve. Tseliakohrafiya më informative në njohjen e hemangiomas. Zakonisht zonat qartë të dukshme hipervaskulyarizirovannye me kufij të qarta që tregojnë madhësinë hemanhyomu 2-3 cm apo më shumë në 80-85% të pacientëve.

  Angiografi indirekt radionukleide kryer duke përdorur hammakamery jep të ngjashme por më pak i saktë në krahasim me tseliakohrafiya rezultateve.  Në adenomas hepatoqelizore dispozicion, zakonisht kanalet biliare. Prandaj, gjatë scintigraphy radionuklidit tëmth në adenoma mund të regjistrohen "zonë të heshtur".

  Në diagnozën e adenoma hepatocellular, hyperplasia qendrore me gunga i mëlçisë hyperplasia me gunga rigjeneruese dhe të mëlçisë të luajë një rol vendimtarë rezultatet këqyrjes (ultratinguj dhe CT) biopsi mëlçisë. Vështirësia vlerësim morfologjike e materialit shpesh kërkon shqyrtimin e morphologists saj dhe cytologist që specializohen në sëmundje të mëlçisë.

  Diagnoza diferenciale është kryesisht tumoret më të shpeshta beninje të mëlçisë, pastaj me tumoret malinje.

  Në vitet e fundit, gjithnjë e më shumë objekt i diagnozën diferenciale është një lloj i mëlçisë yndyrore qendrore, veçanërisht në rastet kur sfondi i zonave yndyrore fokale të gjetura raund të mëlçisë paprekur. Këto zona janë të ndryshme nga dendësi yndyror dhe kjo diferencë është regjistruar në mënyrë të qartë nga ultrazërit dhe tomography llogaritur. Këto arsimi psevdoopuholevoy zakonisht nuk është e dukshme në scintigraphy radionuklidit të mëlçisë. Megjithatë, tipar diferencial-diagnostikues nuk është shumë e besueshme. Një rol vendimtar në zbulimin e degjenerimit yndyror qendrore e luan biopsi mëlçisë.


  Trajtimi i tumoreve të mëlçisë dobrakachestvennyh

  Adenoma hepatocelular, hyperplasia qendrore me gunga e mëlçisë hyperplasia gunga rigjeneruese dhe mëlçisë në barëra dhe kirurgjikale trajtim zakonisht nuk është e nevojshme. Përjashtim është një tumor compressing kanalet biliare. Në këto raste, ka tregues për heqje të mëlçisë segmente përkatëse. Metodat e parandalimit dytësor. Për të gjitha llojet e tumoreve beninje të mëlçisë drogat e ndaluara lloji i kontraceptivëve oral, steroid anabolic. Futje e padëshirueshme të barnave të tilla si phenobarbital dhe ziksarin. Hemangiomas mëdha, kanalet biliare squeezing hequr kirurgjike.  Të gjithë pacientët kërkojnë mbikëqyrje të vazhdueshme mjekësore. Në anketën tumoret e sapo diagnostikuar kryer 6/3 - 12/09 muaj më pas -. 1 në vit. Përveç shqyrtimit të zakonshme të pacientit me përcaktimin e mëlçisë Kurlov, duke eksploruar bilirubin, transaminazave, phosphatase alkaline, HHTF, HDH dhe LDH dhe-fetoprotein antigjenit dhe carcinoembryonic.

  Informacion nga artikullin "tumoret beninje të mëlçisë."