Për një zemër të shëndetshme ju duhet të lahen dhëmbët tuaj



Gjithkush e di se për parandalimin e kariesit duhet të lahen dhëmbët të paktën dy herë në ditë dhe mundësisht pas çdo vakt. Në fakt, secili prej nesh ka raste kur në një nxitim apo lodhje nuk do të shkojnë të ndjekin këtë rregull. Por në qoftë se ju kishte menduar se mungesa e higjienës orale vetëm mund të çojë në humbjen e dhëmbëve, tani shkencëtarët britanikë pohojnë se ata që pastron dhëmbët tuaj një herë në ditë në mënyrë të konsiderueshme rrit rrezikun e patologjive kardiovaskulare.

Një ekip hulumtues nga University College në Londër ka studiuar mënyrën e jetesës më shumë se 11 mijë të rritur, analizuan të dhënat për mënyrën e jetesës, të ushqyerit, aktivitetin e tyre fizik dhe higjienës orale.

Gjithashtu shqyrtuar subjektet e të dhënave mjekësore, sëmundjet e tyre ekzistuese kronike, trashëgim dhe faktorët e rrezikut të tilla si pirja e duhanit dhe sensibilitet për trashje. Rezultatet treguan se ekziston një lidhje e pazgjidhshme midis cilësinë e procedurave të higjienës orale dhe për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Ata që pastron dhëmbët tuaj një herë në ditë ose jo fare i pastër, shumë më shumë gjasa të kenë probleme me zemrën. Inflamacion i gojës dhe mishrat luan një rol kritik në funksionimin e duhur të arterieve dhe rrjedhës së gjakut në përgjithësi.

Nuk është e mundur për të gjetur nëse shkaku Higjienës direkt të faktorëve të sëmundjeve të zemrës ose të rrezikut në lidhje me, por jo kufizuar në dentistëve të rekomandojë vetëm kujdesin në shtëpi dentar dhe kohë për të aplikuar për të ekspertëve për të hequr gurit dhe pllakë të ngurta.



Lajme përgatitur Svetlana Khomenko.