Diagnoza dhe vetë-diagnozën macular degjenerim


 • Çfarë është diagnozë "degjenerimi makular i retinës"
 • Diagnoza e degjenerimit makular
 • Vetë macular degjenerim

 • Çfarë është diagnozë "degjenerimi makular i retinës"
  Macula - një pjesë qendrore e shtresës dritë-ndjeshme të syrit - retinës. Për të parë riciklimit është e rëndësishme, nëpërmjet saj ne shohim objekte që janë direkt para syve tanë, që është, përmes macula ne shkruar dhe lexuar. Gjithashtu Macula na lejon për të dalluar ngjyrat.

  Macula përbëhet nga delikate, qelizat dritë-ndjeshme. Si rezultat, disa procese këto qeliza mund të korruptuar, kjo gjendje quhet "degjenerim makular i retinë."

  Nëse zhvilluar degjenerimin makular në të moshuarit, ajo quhet "degjenerim makular senile e retinë."

  Ophthalmologists janë klasifikuar në dy lloje të degjenerimit makular: lagësht dhe të thatë.

  Degjenerimi makular thatë i retinë është më shumë i zakonshëm. Ai zhvillon ngadalë, duke shkaktuar humbjen e fushës qendrore vizuale. Aktualisht, mjekët trajtojnë degjenerim makular thatë nuk është i njohur.

  Degjenerimi makular lagur ndodh në rreth 10%. Arsyeja për zhvillimin e saj - formimi i enëve të gjakut të ri prapa retinë. Anije të reja shkojnë gjak brishtë dhe të depërtueshëm, e cila çon në gjakderdhje, formimin e indit lidhës dhe në fund - të humbjes së vizionit.


  "Lagur" degjenerimi makular zhvillohet me shpejtësi në fazat e hershme mund të trajtohen.

  Zakonisht degjenerim retinal makular prek të dy sytë, por shpesh një sy fillon për të humbur vizionin e gjatë para se tjetri - në këtë rast, pacienti nuk mund të vëreni fillimin menjëherë sepse një sy kompenson për humbjen e funksionit të dytë.

  Degjenerimi makular nuk shkakton dhimbje dhe rrallë rezulton në verbëri të plotë sepse porazhetsya vetëm fushë qendror të vizionit. Degjenerimi makular është shkaku më i zakonshëm i humbjes vizual acuity në njerëz mbi 60 vjet, siç është thënë.
  Diagnoza e degjenerimit makular

  Zakonisht diagnoza paraqet vështirësi simptoma jo aq shumë karakteristike.  Disa shenja të degjenerimit makular mund të manifestuar veten deri në humbjen e drejtpërdrejtë të vizionit, por syri studim do të zbulojë me kohë.

  Trazim mund të zbulohet me anë të kontrolleve të procedurës zakonshme kur pacientët futur pika të veçanta për përhapje nxënës, mjeku konsiderohet përsëri më i mirë i retinë. Përveç kësaj, mjeku do të testojë aftësinë për të parë në distanca të ndryshme, me hije të ndryshme të dritës në syzet më të përshtatshme korrigjuese ju. Në disa raste, ajo gjithashtu mund të kryejë një test në aftësinë e syrit për të dalluar mes hije të ngjyrës, dmth kontrolloni statusin e kone retinës. Rishikim kokërdhok i plotë do të identifikojë comorbidities tilla si cataracts dhe glaukoma.  Një mjek mund të dyshojnë formën e thatë e degjenerimit makular, duke gjetur miq - shumëfish formimit të vogla të bardha të verdhë rreth njollat ​​makulare apo pigmentim tepruar qendror retinal, që mund të konsiderohet në Ophthalmoscope. Këto ndryshime janë simptomat e hershme të degjenerimit makular.

  Sigurisht, degjenerimi makular nuk mund të shërohet plotësisht, por është e rëndësishme për të zbuluar degjenerimit makular në fillim, kur është e mundur për të parandaluar përkeqësimin e retinë. Është thelbësore që njerëzit të moshës 40 deri në 64 vjeç morën pjesë në studim, çdo 2-4 vjet dhe ata mbi 65, -schorichno.
  Vetë macular degjenerim

  Nëse keni degjenerimi makular thatë gjetur, ju mund të kontrollojë gjendjen tuaj në shtëpi, vetë-përcaktimit Mos shkoni në formë të lagësht të sëmundjes.

  Kjo vërejtje nuk është e vështirë për të organizuar në shtëpi duke përdorur "Amslera neto", që është një copë letër në një qelizë matjen 10 x 10 cm me një pikë të zezë në mes.
  Fix fletë letre në derë frigorifer ose në çdo vend tjetër të përshtatshëm për ju. Shumë kujdes kontrolloni çdo sy. Nëse vija për pikën ju dukej me onde, ajo mund të tregojë zhvillimin e degjenerimit makular lagësht.

  Nëse ju kanë mbajtur trajtim lazer, kontrolle të rregullta me "rrjetë Amslera" mund të lajmërojnë për të rivendosur hemoragji në enët. Fletë me "net Amslera" prmestite në një distancë prej 12-15 inç nga sytë tuaj në dritë të mirë.

  Vendos në syzet tuaja lexim dhe të mbyllë një sy. Shih pikën në qendër, me shënimin se të gjitha linjat grilë drejtë ose me onde, të errët ose venitur. Përsëriteni me syrin tjetër.

  Nëse disa zona dukej grilë me onde, i venitur ose të errët, tregoni okulist.

  Të jetë i sigurt për të kontrolluar syrin tjetër!

  Informacion nga artikullin "degjenerimi makular i retinë -. Diagnozës dhe trajtimit"