Diagnoza dhe trajtimi i Thrombocytopenia


 • Diagnoza trombocitopenia
 • Trajtimi i Thrombocytopenia

 • Diagnoza trombocitopenia

  Shumë japin rezultatet e anketës që të zbulojë e brendshme organet patologjinë dhe diagnozën e organizmit themelor të sëmundjes. Përcaktimin e madhësisë dhe konsistencën e mëlçisë, nyjet limfatike, pëllëmbës eritemës e palmave, venat merimangë, shpretkë zgjeruar mund të ndihmojë në diagnozën e sëmundjes. Zbulimi i nyjeve patologjinë, lëkurës, anomalitë skeletore, analiza e gjendjes neurologjike janë gjithashtu të rëndësishme. Jo jashtë është i rregullt dhe thermometry për të përjashtuar sëmundje bakteriale ose neoplastike.

  Megjithatë, të jenë të vetëdijshëm se një rritje e vogël në shpretkë arritshme për prekje mund të jetë një opsion rregulla - shpretkë i dukshëm në 10% të fëmijëve të shëndetshëm dhe 3% e të rriturve të shëndetshme. Të jetë i sigurt së bashku me X-ray e zemrës dhe mushkërive dhe ultratinguj e veshkave, veçanërisht të mëlçisë. Ne kemi parë raste të Thrombocytopenia në hemangioma e mëlçisë dhe coagulopathy konsumit vendor.

  Shkaqet kryesore të Thrombocytopenia në njohjen ende mbeten të dhënave kërkimore. Vlera e cytopenia, leukocytosis ose formulë jonormal të leukociteve nuk kërkon thirrje të veçantë. Studimi i nevojshëm i sedimenteve urinar dhe kreatininës në gjak diskutuan gjithashtu.


  Duhet birë sternalnoy mohuar nga disa autorë. Ne besojmë se është e nevojshme në fazat e hershme të punës diagnostikuese, si disa variante të leukimi, anemi dëmshëm, debutimin trombocitopenia dhe forma të trashëguara amehakariotsitoza mund të gjenden vetëm në analizën e larmë sternal. Studimi i morfologjisë së trombocitet të kërkuara (trombocitet gjigante, etj). Ndonjëherë për të konfirmuar hypoplasia e palcën e eshtrave duhet trepanobyopsyya.

  Përcaktimi i antitrupave specifike kundër antigjeneve trombociteve, si dhe jetën e trombocitet, serum komplementit provë të drejtpërdrejtë antihlobulinovoy dhe përcaktimin e IgG, lidhur me trombocitet për të konfirmuar diagnozën e Thrombocytopenia idiopatike të papërshtatshme.  Kështu, prania e Thrombocytopenia kërkon mjekun për të përfunduar karakterin e saj, të përcaktuar autonominë e saj, dhe të përpiqemi për të zbuluar të patogjenezës.


  Trajtimi i Thrombocytopenia

  Trajtimi i sindromi hemorragjike të shkaktuara nga Thrombocytopenia, gjithmonë krijon vështirësi për mjekët.

  Para trajtimit duhet të hiqet trombocitopenia e parë e mesme. Natyrshëm, pas diagnozën e Thrombocytopenia trajtim sekondar është të trajtimit të sëmundjes themelor. Megjithatë, sindromi kur shprehu hemorragjike duhet të trajtohet me theks të veçantë në Thrombocytopenia saj si arsyen kryesore.

  Le të marrim parasysh trajtimin e ITP më e shpeshtë e sëmundjes, diagnostikuar në 96% të pacientëve me Thrombocytopenia.

  Prania e Thrombocytopenia në mjekun e pacientit shpesh e bën kontaktin e parë - pacient i jashtëm, familja apo obschepraktikuyuscheho - të marrë masa emergjente, jo vetëm në aspektin e inspektimit, por me emërimin e terapi të drogës dhe pacientit pothuajse e shtruan në spital pa ndryshim. Në të njëjtën kohë, monitorimi afatgjatë i pacientëve me Thrombocytopenia, veçanërisht inxhinierët, tregon se terapi emergjente tregohet vetëm kur shprehet gjakderdhje, të rrezikshme për jetën. Pacientët pa manifestime hemorragjike në numrin e trombocitet brenda 30 x 109 / L nuk është e nevojshme ose shtrimin në spital dhe trajtimi.

  Hospitalizimi është treguar për njerëzit me rrezik për jetën gjakderdhje pavarësisht nga niveli i Thrombocytopenia dhe gjakderdhje në pacientët me nivele mukozale në trombocitet më pak se 20 x 109 / L dhe ata që jetojnë larg nga ndihma emergjente ose ndryshojnë sjelljen joadekuate.

  Një pacient me një mentalitet normal dhe të jetojë ku asistenca mjekësore mund të sigurohet menjëherë, shtrimin në spital mund të jenë fakultative edhe me hemoragji të vogla në nivelin e trombocitet se 20 x 109 / l. Manifestime të rënda hemorragjike, madje edhe në nivelin e trombocitet brenda 10 x 109 / l janë vetëm 5% të rasteve, ndërsa nivelet e mësipërme 50 x 109 / l madje edhe lëndime rrallë e komplikuar nga gjakderdhje të rënda.

  Trombociteve të mbështeteni më poshtë 10 x 109 / L komplikuar nga gjakderdhje të rënda në 40% të pacientëve. Këto konsiderata dhe përcaktojnë taktika moderne mjekësore të pacientëve trombocitopenia.

  Taktika e propozuara mund të përmblidhen si në vijim.

 • Nëse trombociteve numërimin më të madh se 50 x 109 / l, dhe manifestime hemorragjike mungojnë ose minimal, është e këshillueshme që të përmbahen trajtim të veçantë.
 • Kur nivelet e trombociteve nën 20 x 109 / l, pacientët tregoi terapi të veçantë edhe në mungesë të manifestimeve hemorragjike.
 • Në rastet kur niveli i trombocitet më pak se 50 x 109 / l, por ekzistojnë faktorë të tjerë të rrezikut për gjakderdhje (hipertensioni arterial, ulçerë stomakut, dhe jeta tepër aktiv), trajtimi i Thrombocytopenia duhet të jetë.

 • Nëse trombociteve numërimin brenda 30 x 109 / l, manifestime hemorragjike mungojnë, por pacienti insiston në trajtimin, ai duhet gjithashtu të kryhet.
 • Terapia duhet të përshkruhen në rastet kur niveli i trombocitet brenda (20-30) x 109 / l pa manifestime klinike, por duke ofruar ndihmën e parë në asnjë pacient.
 • Niveli i trombocitet (20-30) x 109 / L duhet gjithashtu të jetë një tregues për trajtimin e pacientëve me sjellje të papërshtatshme.
 • Kur pacientët tregoi trajtim, shkenca mjekësore përfshin trajtimet e mëposhtme: terapi glucocorticoid, intravenoz imunoglobulinave kombinuar përdorimin e kortikosteroideve dhe Ig, splenectomy, hyjnë antirhesus D-serum transfuzion të trombocitet.  Terapi Hlyukokortykoydnaya. Shumica e pacientëve përgjigjet trajtimit me glukokortikoideve rritjen e shpejtë të trombocitet. Një dozë e 1,5 mg / kg nuk duhet të konsiderohen më efektive në krahasim me një dozë të 0,5 mg / kg. Efektiviteti i doza gjithmonë e mundshme për të përcaktuar vetëm në mënyrë empirike. Doza fillestare terapeutik në të rriturit 40-80 mg prednisone në ditë (15 mg çdo 6 orë). Glukokortikoide tjera kanë disa avantazhe në krahasim me prednisolon. Për hydrocortisone intravenoz duhet preferuar në një dozë ditore prej 200 deri 300 mg. Ky trajtim duhet të kryhet për 3-4 javë.

  ose për të arritur faljen. Kjo e fundit mund të konsiderohet i plotë nëse në të njëjtën kohë me përfundimin e gjakderdhjes shënuar rritje në numrin e trombocitet ose i pjesshëm, kur shkalla e trombocitopenia të ndaluar gjakderdhje nuk ka ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme. Pas faljen dozë të përditshme të prednisone mund të reduktohet shpejt - 5 mg në ditë për 30-40 mg. Pastaj zvogëlojë dozën gradualisht - nga 2,5-5 mg në javë. Ky lloj trajtimi është shoqëruar pothuajse gjithmonë nga fenomene të padëshirueshme: kushinhoidizm, hipertension, diabet, Ulçera steroide në stomak, shtim në peshë, formimin e cataracts, osteoporozën, ndryshime mendore.

  Kjo mund të vëzhgohet pas një terapi 20 javësh me prednisolone në një dozë prej 10 mg e edhe / dite. Për fat të keq, pas ndërprerjes së trajtimit arritur nivelin e dëshiruar të trombocitet ruhen për më pak se 50% të pacientëve. Në praktikë, efekti i terapisë me vetëm 50 3% e pacientëve të trajtuar.

  Imunoglobulina intravenoze mund të rrisë nivelin e trombociteve në pothuajse 75% të rasteve madje me Thrombocytopenia të rënda kronike.

  Në 50% të pacientëve niveli trombociteve rritet pothuajse në normale. Për fat të keq, ky efekt trajtim gjithashtu duket jetëshkurtër. Gjatë 3-4 javëve të ardhshme. Niveli i plateleteve reduktohet pothuajse te fillestar 75% e pacientëve.

  Deri në 30% të pacientëve të trajtuar me Ig intravenoze në të ardhmen të bëhet rezistent ndaj saj. Përshkruan mënyrën tjetër të administratës. Disa autorë propozon te futur atë ditë për 5 ditë në një dozë prej 0.4 g / kg. Tjetër injektuar dozën pothuajse të ngjashme - 1 g / kg për 2 ditë. Imunoglobulina mono doze në një dozë prej 0.8 mg / kg jep të njëjtat rezultate si regjim paraqitur paraprakisht.

  Duke krahasuar efektivitetin e trajtimit dhe imunoglobulinave glukokortikoideve, ju do të vini re se performanca e tyre është pothuajse e njëjtë.

  Mjekimi me antitrupa në faktor terapi Rh anti-Rh-D-serum.

  Akumuluar në datën e përvojës së anti-Rh-D globulin lejon të flasim për atë që ajo çon në trombociteve rastit në rritje pothuajse 50% të pacientëve, këtë efekt mbahet brenda 2-3 javësh. Kjo terapi është më pak rrugë efektive që iu nënshtrua splenectomy.

  Splenectomy indikohet për trajtimin e Thrombocytopenia në rastet e mëposhtme:

 • me asnjë efekt në terapinë e vazhdueshme e parë e drogës dhe trombociteve të numëruar më pak se 10 x 109 / l. Kohëzgjatja e sëmundjes duhet të jetë të paktën 6 javë Një manifestime hemorragjike mund të mungojë.;
 • me trombociteve të numëruar më pak se 30 x 109 / l per 3 muaj.

  në mungesë të normalizim, pavarësisht terapi aktive (kortikosteroide, antitrupat intravenoze imunoglobulinave deri Rh-D-faktor). Splenectomy jetë e mundur duke gjakderdhje, dhe në mungesë të saj;
 • pa efektin e trajtime të tjera në pacientët me hemorragji të vazhdueshme, të cilat mund të eliminohet vetëm transfuzion të vazhdueshëm të trombocitet, ndërsa splenectomy është konsideruar si një mjet për të "instancës së fundit";
 • splenectomy nuk është treguar si një trajtim të parë.
 • Në të gjitha rastet e tjera, trombocitopenia splenectomy nuk është i rekomanduar.

  Transfuzionit të trombocitet.

  Besohet se transfuzion të një trombotsytnoy njësisë pezullim (5,10 x 1010 trombocitet nga gjaku i një dozë të vetme prej 500 ml) duhet të çojë në një rritje të trombociteve të llogarisë në 05/05/10 x 109 / l gjatë orës së parë. Në mungesë të shërimit trombociteve vijim transfuzionit konsiderohet maloobosnovannymi.

  Trajtimet tjera. Rastet trajtim efektiv i azatioprine trombocitopenia, cyclophosphamide, vincristine, vinblastine, kolkicine dhe interferon, ciklosporine, acid aminocaproic, plasmapheresis, rrezatim të shpretkës, etj Megjithatë, deri më sot efektivitetin e ndonjë prej këtyre trajtimeve derisa një konfirmim serioz në studimet multicenter placebo të kontrolluara.

  Informacion nga artikullin "trombocitopenia".