Diagnoza dhe trajtimi nga shoku septik


 • Koncepti i shoku septik
 • Mekanizmi i zhvillimit dhe simptomat kryesore të shokut septik
 • Diagnoza dhe trajtimi

 • Koncepti i shoku septik

  Në gjakun e asnjë personi nga ana e rrugëve të ndryshme rregullisht merr masë të baktereve. Një person i shëndetshëm nuk është e kërcënuar, sepse zakonisht bakteret hyjnë në gjak shpejt absorbohet nga qelizat e bardha të gjakut - qelizat përgjegjëse për sistemin imunitar. Nëse, megjithatë, ul imunitetin, sistemi imunitar nuk është në gjendje për të përballuar me mikroorganizmave, duke çuar në sepsë - infeksionin e gjakut.

  Rreziku i sepsë është i lidhur me përhapet qarkullimit të gjakut të infeksionit në të gjithë trupin, duke prekur organet vitale.

  Në disa raste, sepsa çon në shoku septik.

  Shoku septik është quajtur një gjendje në të cilën një rezultat i substancave toksike që lirimin bakteret, ka një, uljen presion dramatik të rrezikshme për jetën e gjakut.

  Në mënyrë tipike, shok septik ndodh në foshnjat, njerëzit mbi 50 vjet dhe në pacientët me sistem imun të dobësuar.

  Situata ideale për zhvillimin e shoku septik janë njerëz me numër të ulët të qelizave të bardha të gjakut - përfshirë pacientët e kancerit dhe sëmundjeve kronike si diabeti apo cirozë të mëlçisë.


  Mekanizmi i zhvillimit dhe simptomat kryesore të shokut septik


  Shoku septik zhvillon në ndikimin përbashkët mbi trupin e toksina të prodhuara nga bakteret dhe citokineve që janë prodhuar nga trupi e vet për t'u marrë me këto bakteret.

  Zgjerimi i enëve të gjakut, duke çuar në një rënie të presionit të gjakut. Kjo rrit normën e zemrës dhe rrit sasinë e përjashtimi i gjakut nga zemra. Në përgjigje rrit si pėrshkueshmėrisė e enëve të gjakut, duke shkaktuar gjak merr në indet, duke çuar në formimin e daljeve, dhe ndërprerë furnizimin me gjak të organeve vitale - kryesisht trurin dhe veshkat.

  Trupi përpiqet të rrisë presionin e gjakut dhe enëve të gjakut të ngushta, por paralelisht me një rënie në zemër nxjerrje gjak, kështu që tensioni i gjakut mbetet i ulët.

  Një herë në ditë një njeri shfaqet konfuzion që është shkaktuar nga përkeqësimi i rrjedhjes cerebrale të gjakut, të dridhura, ethe, puls të shpejtë. Pacienti shpesh të marrë frymë mushkëritë duke punuar shumë, duke çuar në një reduktim të dioksidit të karbonit në gjak. Tensioni i gjakut rritet ndjeshëm në fillim, pastaj zvogëlohet.

  Më vonë, temperatura e trupit mund të bie nën normale, dështimin në rritje i disa organeve, përfshirë veshkat, mushkëritë, zemra.

  Më shumë se 25% nga shoku septik është fatale.


  Diagnoza dhe trajtimi

  Analiza e detyrueshme në shok septik është gjaku. Në septik sjelljes shoku monitorimin e qelizave të bardha të gjakut, trombocitet dhe produkteve të përmbajtjes të metabolizmit (psh, azotit ure).

  Në elektrokardiogramë (EKG) të monitorojë shenja të aritmisë kardiake.

  Për të identifikuar shkaqet e kulturave septike sjellje goditje të gjakut për të përcaktuar praninë e baktereve dhe përzgjedhjen e temperaturës ardhmen racional.

  Trajtimi i pacientëve me shoku septik është kryer vetëm në një spital në një njësi të specializuar.

  Për tensionin e lartë të gjakut vena injektuar shumë lëngje. Për të ngushtuar enët e gjakut të hyjnë substanca vasoconstrictor tilla si dopamine. Me zhvillimin e pacientit të frymëmarrjes dështimit është transferuar në ventilim. Për të luftuar shoku septik duke përdorur terapi me antibiotikë. Përzgjedhja dhe emërimi skema e barnave kryhet nga një mjek pas rezultateve të kulturave të gjakut.

  Informacion nga artikullin "shoku septik"