Diagnoza dhe trajtimi i kancerit testicular


 • Kjo kërcënon kancerit testicular
 • Si diagnostikuar kancer testicular
 • Trajtimet aktuale për kancer testicular

 • Kjo kërcënon kancerit testicular

  Në përgjithësi, kanceri i testisit është e rrallë, por në mesin e njerëzve të rinj (20 deri në 40 vjeç) është një nga tumoret më të zakonshme. Sëmundja mund të zhvillohet në grupmoshat e tjera. Kanceri i testisit është 1-1,5% e të gjithë kancereve në meshkuj. Në vitin diagnostikuar 3-6 raste të reja në 100 mijë. Popullatës Meshkuj. 90-95% e testicular kanceri deri herminohennye tumor është një tumor origjinë nga qelizat epiteliale embrion. Në 2-3% të procesit të dyanshëm.  Kancer testicular (përveç seminoma) - shumë agresive malinje në masë tumor kohë dyfishim të 10-30 ditëve. Megjithatë, kryesisht për shkak të metodave të kimioterapia, normat e vdekjes nga sëmundje është ulur në mënyrë të konsiderueshme.

  Edhe pse etiologji dhe faktorët gjenetike të sëmundjes studiuar sa duhet të vetëdijshëm se një faktor i madh rreziku për kancer testicular është cryptorchidism (testikujt neopuschennya). Kështu, në 10% të pacientëve me kancer testicular kishte një histori të vendit cryptorchidism, me 50% të tyre - brenda.
  Orhidopeksiya (testiseve të rënë nga kategoria), në moshë të re zvogëlon rrezikun por nuk e eliminojnë plotësisht mundësinë e zhvillimit të sëmundjes.  Faktorë të tjerë të njohur të rrezikut përfshijnë sindromi Klinefelter, kanceri testicular në të afërmve, kontakte me shterpësi kallaji.

  Si diagnostikuar kancer testicular

  Në mënyrë tipike, pacienti ankohet e pa dhimbje rastësisht zbuluan një formimit të dendur, nodule ose gungë në koqe, pamja e të cilit mund të shoqërohet nga një ndjenjë e shurdhim apo dhimbje e shurdhër në bark. Ndonjëherë mund të ketë dhimbje të forta për shkak të rritjes së shpejtë të tumorit që shkakton hemorragji dhe nekrozë. Në 10% të pacientëve manifestimi i parë është epididymitis. Pothuajse 50% e pacientëve janë metastazë e parë, por vetëm 10% kishin simptoma të sëmundjes metastatic.  Në një sondazh të mjeku pacientit vëren cryptorchidism, trauma testicular, kronike apo histori të përsëritura epididymitis, prania e humbje të pashpjegueshme në peshë ose ethe.

  Rishikimi fillon me një anë të shëndetshme të tranzicionit në anën e prekur. Tumor testicular është zakonisht i dendur dhe pa dhimbje në prekje. Shpesh ajo është e shoqëruar nga Hydrocele reaktive, varicocele dhe / ose epididimoorhyt.

  Të gjitha të ngurta scrotum arsimi miratuar dyshuarin në keqdashje dhe të kryejë kërkimin përshtatshme diagnostike dhe trajtim.

  Nga më e thjeshtë dhe në të njëjtën kohë të mirë mjet i kërkimit të informative përfshijnë Transillumination (rreze testicular rreze të ngushtë të dritës).  Ata janë përdorur si testet standarde klinike dhe laboratorike:

 • Gjaku i plotë dhe urinë;
 • kimi të gjakut;
 • Përcaktimi i fraksioneve proteinike etj
 • Metoda gjerësisht të përdorura të imazhit mjekësore:

 • Metodat tejzanor;
 • X-ray tomography llogaritur;
 • Imazhe rezonancë magnetike;
 • Metodat e errët.
 • Ata nuk mund vetëm të zbulojë praninë dhe karakteristikat e rritjes së tumorit, por edhe për të vlerësuar indet përreth, të cilat mund të zbulojë praninë e metastases afërt dhe të largët.

  Vëmendje e veçantë i kushtohet në përkufizimin e shënuesve specifike të tumorit.  Trajtimet aktuale për kancer testicular

  Trajtimi i kancerit testicular varet kryesisht në skenë. Që seminoma faza e parë (nuk ka përhap në nyjet limfatike) kryhet hequr rrezatim testicular dhe retroperitoneale dhe çapokor nyjet limfatike. Ky trajtim lejon për një normë 5-vjeçar mbijetesën e 95 për qind (95 për qind e pacientëve të trajtuar me të jetojnë më shumë se 5 vjet). Në fazën e dytë (me nyjeve limfatike, por metastases në nyjet limfatike nuk ishin më të mëdha se 5 cm) bëri gjithashtu heqjen e koqe prekur dhe retroperitoneale ekspozimit dhe çapokor limfatike nyjet. 5-vjeçare Shkalla e mbijetesës në këtë rast është 90 për qind.  Faza 3 sëmundje duhet jo vetëm trajtim kirurgjik dhe rrezatimi, por kimioterapia, e përbërë nga cisplatin është e nevojshme. Në 90 për qind të pacientëve mund të arrijë normën e mbijetesës 5-vjeçare. Në fazën e katërt të kancerit testicular janë gjithashtu të detyruar trajtim kombinim, e cila mund të sjellë sukses.

  Kur tumoreve testicular trajtim neseminomnyh gjithashtu përfshin kirurgjinë - orhektomiya (heqjen e testiseve). Kur nyjet limfatike kërkon kimioterapi dhe operacion që përfshin heqjen e nyjeve limfatike retroperitoneale.

  Informacion nga neni "kancer testicular".