Diagnoza dhe trajtimi i tumoreve të trurit


 • Tumoret e trurit fillore dhe të mesme
 • Diagnoza e tumoreve të trurit
 • Mjekimi me steroid
 • Kirurgji
 • Radioterapia dhe kimioterapia për tumoret e trurit

 • Tumoret e trurit fillore dhe të mesme

  Ka dy lloje shumë të ndryshme të tumoreve të trurit - fillore dhe të mesme, është e rëndësishme për të kuptuar se si ata ndryshojnë nga njëri-tjetri. Tumoret primare të trurit, të cilat janë të rralla, janë të krijuara në indet e trurit dhe jo shumë shpesh formojnë metastaza.

  Tumoret e trurit të mesëm që janë shumë më të gjerë, duke thyer pjesë të tjera të trupit (të tilla si mushkërive ose kanceri i gjirit), e cila u përhap qelizat e kancerit me formimin e mëvonshëm të tumoreve të reja në tru.

  Ky ndryshim duket të jetë i rëndësishëm, pasi që tumor truri i mesëm mund të ndikojnë në trajtimin e zbatueshëm për të kancerit primar.

  Në përgjithësi, incidenca e tumoreve të trurit fillore është i vogël.

  Simptomet e tumoreve të trurit fillore dhe të mesme janë të njëjta. Shpesh simptomë e parë është dhimbje koke të rënda dhe të vazhdueshme. Ajo mund të rritet me kollitjes, teshtitjes, ose lakimi, mund të çojë në prish gjumin dhe nuk largohem deri në mëngjes. Në shumë raste, ajo shoqërohet me nauze dhe vjellje. Dhimbje koke të shpeshta dhe të rënda duhet të shërbejnë si bazë e mjaftueshme për të shkojnë te mjeku; probabiliteti që ata janë të shkaktuara nga një tumor, është jashtëzakonisht i vogël, por ende e përshtatshme në raste të tilla nuk lënë ato pambikëqyrur.
  Simptoma të tjera të tumor të trurit përfshijnë konfuzion dhe nganjëherë ndryshime të personalitetit. Varësisht nga lezioni mund të përjetojnë zhgënjimin apo vizion të paqartë, të folurit, apo ekuilibër, si dhe dobësi në njërën anë të trupit.


  Diagnoza e tumoreve të trurit

  Nëse dyshoni një pacient tumor të trurit referuar një neurolog specialist. Doktor, kryesisht shqyrton sistemin nervor.

  Nëse mjeku zapodazrivaet tumor, hapi tjetër është një hetim i trurit ose tomography llogaritur, imazhe ose rezonancë magnetike. Këto metoda të lejojë që të merrni një foto të trurit që të ndihmojë mjeku të identifikuar tumor dhe çdo ënjtje (edemë) rreth tij.  Nëse skanohramme tumor i dukshëm, ndërsa në dijeni të pranisë së lezioneve fillore kanceroze në një zonë tjetër të trupit, biopsi tumor nuk është e nevojshme. Megjithatë, nëse lezioni parësor është zbuluar, është e nevojshme për të marrë mostrat e materialit tumorit dhe të shqyrtojë ato nën një mikroskop për diagnozën definitive.

  Biopsi Brain tumor të bëjë me një operacion të madh nën anestezi të përgjithshme. Në varësi të tumorit dhe shkallën e kompleksitetit të operacioneve të mund të bëjnë të pamundurën të fshijnë gjatë kësaj procedure diagnostike tërë tumor ose shumica e tij. Nëse tumori është i vështirë për heqjen e plotë, janë vetëm mostrat për hulumtim.


  Mjekimi me steroid

  Që tumor të trurit duke shkaktuar ënjtje të indeve përreth, e cila në vetvete është shkaku i shumë simptome për të reduktuar ënjtje menjëherë pas diagnoza është përdorur shpesh steroid. Ky mjekim veprim i shpejtë, dhe shumica e pacientëve të ndjehen të arrihet më mirë shpejt, dhe shumë simptome duke përfshirë edhe dobësinë e gjymtyrëve të dobësohet dhe madje edhe të zhduket. Megjithatë, këto mjete nuk do të ndikojë në tumor vetë.


  Kirurgji

  Nëse tumor mund të hiqet kirurgjike, në trajtimin e tumorit kirurgjisë trurit primar është trajtimi i zgjedhur.


  Ndonjëherë turistik kirurgji në tumore të mesme në tru kur ka një plagë e vetme dhe metastazë në të gjithë trupin zhdukur. Por zakonisht kirurgji për trajtimin e tumoreve sekondare nuk e mbajnë.

  Tumor ose ndoshta pjesa më e madhe e saj excised dhe pastaj të vendosë një metali apo pjatë plastike që zëvendëson një pjesë të kockave, dhe përplasje të lëkurës sewn në krye.

  Varësisht pjesën e prekur të indit të trurit nëpërmjet të cilit kirurg duhet të depërtojnë për të arritur në tumor pas operacionit në mënyrë të pashmangshme të shfaqet funksion të dobët ose cerebrovaskulare. Para operacionit, kirurg duhet të informojë pacientin për pasojat e tij të mundshme.

  Radioterapia dhe kimioterapia me tumoreve të trurit

  Pas kirurgji për radioterapi është përdorur shpesh për të ndikuar në çdo ind malinje, të cilat nuk mund të hiqet me kirurgji, apo ndonjë vile vogël e qelizave të kancerit që mund të mbetet pas operacionit.

  Në tumoreve të trurit të mesëm zakonisht Gjithë koka është e rrezatuara me një dozë të ulët, kështu që procedura shumë të kujdesshëm planifikimi zakonisht nuk është e nevojshme. Rrezatim i kafkës çon në humbjen e flokëve disa javë. Pas trajtimit, ata zakonisht rriten. Efekte të tjera anësore janë të rralla.  Droga kimioterapia, janë përdorur për të trajtuar disa tumore të trurit primar. Qëllimi i trajtimit mjekësor është për të reduktuar rritjen e tumorit dhe kontrollon atë, jo trajtim. Kimioterapia është e kombinuar ndonjëherë me radioterapi, që nga ajo me sa duket përmirëson rezultatet e këtyre të fundit. Bashku me agjentet kemoterapeutike mund të administrohet si hormone, të tilla si tamoxifen, që rrit efikasitetin e trajtimit drogës.

  Trajtimi është më efektiv kur duke përdorur një qasje të integruar për trajtim.

  Disa përqindja e tumoreve të trurit fillore e shtresës së ulët nuk shërohet në sajë të një kombinimi të kirurgjisë me radioterapi.

  Megjithatë, shumë pacientë me trajtimin e tumoreve të trurit është kryer në mënyrë që të zvogëlojë simptomat dhe zgjasin jetën në maksimum kontrollin afatgjatë të kancerit.

  Informacion nga neni "tumoreve të trurit".