Diagnoza dhe trajtimi i vendeve


 • Vende Diagnoza
 • Ndihma e parë në insektet
 • Trajtimi i komë
 • Parandalimi shtetet komë

 • Vende Diagnoza

  Një pacient që është pa ndjenja, tregon trajtim që synon shpëtuar jetën (p.sh., restaurimi i aktivitetit të zemrës dhe frymëmarrje), para përcaktimit shkaqet e kësaj gjendje. Pasi gjendja e pacientit, i cili është pa ndjenja, është e stabilizuar, mjeku përcakton shkallën e rënies në përgjigje të stimujve dhe kauzën e saj.

  Në kryerjen e testeve mjekësore (të tilla si matëse normë të zemrës dhe norma e zemrës), mjeku zakonisht emëron studimet sofistikuara laboratorike që tregojnë se si trurin e pacientit.

  Këto studime mund të përfshijnë CT (tomografi kompjuterike `) scan dhe electroencephalography (EEG). Ka edhe hulumtim dhe funksione të tjera për të përcaktuar nëse ndonjë nuk kanë krijuar sëmundjen në një pacient ose helmimit. Kështu, për shembull, mund të kryhen analizat e gjakut, lëngun cerebrospinal, mëlçi dhe mushkëritë.


  Ndihma e parë në insektet

  Çdo person i cili është pa ndjenja për shkak të lëndimit, sëmundjes apo helmim kërkon kujdes emergjent. Nëse është e nevojshme, ju duhet të telefononi policinë për ndihmë. Në çdo rast i rrezikshëm për të transportuar viktimën në spital i pashoqëruar të paktën një person, në qoftë se nuk ka zgjedhje tjetër.


  Është me rëndësi jetike që personi i cili i ra të fikët, ishte nën mbikqyrje të vazhdueshme në rast të dështimit të frymëmarrjes ose qarkullim.

  Është e nevojshme që një person i cili është në gjendje të sigurojë të ndihmës ose restaurimit teknikat e para ka kardiale dhe frymëmarrje, shikuar si të viktimës, i cili është pa ndjenja, sa kohë që mjekët nuk angazhohen në punë.

  Gjëja e parë që bëni - është që të sigurojë të marr frymë. Nëse një person e ka humbur vetëdijen për shkak të kokës apo shpinë, ju nuk mund të lëvizin atë dhe lëvizë kokën, qafën dhe shpinën. Kjo mund të bëhet vetëm me kusht që ndryshe nuk është e mundur për të siguruar qasje të ajrit në mushkëri.

  Nëse ka një besim se lëndimi nuk është shkaku i humbjes së vetëdijes, është e nevojshme për të vënë viktimën në anën dhe të marrë mjekër kundër gjoksit tuaj - kjo dispozitë mbron pa ndjenja nga mbytja e shkaktuar nga goditjet ajrore sekretuar pështymë apo të vjella, feces si promovon oral . Kur është e përshtatshme dhe e mundshme, duhet të kryhet compressions gjoks dhe frymëmarrje artificiale.

  Njeriu që i ra të fikët duhet të jetë e ngrohtë, por ajo nuk duhet të digjet. Edhe në qoftë se ai erdhi rreth, ju nuk mund të japin atë nuk ka ushqim, nuk ka të pijshëm, nuk ka drogë.
  Stomak të jetë e mundur duhet të jetë bosh për disa masave diagnostikuese dhe kirurgjikale.

  Nëse viktima është pa ndjenja që fillon të vjella, ajo mund të mbyten në të vjellat dhe mbyten. Nëse gjendja është e tillë që kur lëndimet e jashtme, të tilla si shkurtime, ajo mund të jepet ndihma e parë, ju duhet të mbajë trajtimin e plagëve.


  Trajtimi i komë

  Shumë shkaqe të koma, plagosje veçanërisht i rëndë kokë mund të shkaktojnë akumulimin e lëngjeve në tru, duke çuar në rritjen e presionit intracranial. Rritja e presionit intracranial mund të ndërhyjë me rrjedhjen e gjakut dhe në këtë mënyrë rrjedhën e oksigjenit në tru. Nëse kjo rrit presion intracranial nuk është reduktuar shpejt, ajo mund të çojë në dëmtime progresive trurit dhe pastaj vdekje.

  Si një aktivitet i natyrshëm njerëzor që është në koma, është ndërprerë, simptomat mund të shoqërohet me dobësi të tepruar të muskujve (një gjendje e karakterizuar nga tonin e muskujve të dobët dhe relaksim të muskujve). Mungesa e lëvizjes mund të çojë në zhvillimin e inflamacionit dhe infeksionet e lëkurës, si dhe trazirat në metabolizmin. Me trajtimin e duhur të këtyre komplikimeve mund të parandalohen.

  Vende Trajtimi përfshin masat e mëposhtme:

 • stabilizimi i frymëmarrjes dhe qarkullimit
 • reduktimin e presionit të ngritur intracranial
 • trajtimi i shkaqeve që kanë sjellë dikë
 • të kontrollojë funksionimin e trupit duke përdorur pajisje të posaçme
 • Trajtimi mund të përfshijë përdorimin e drogave të ndryshme apo kirurgji (kryhet në rastet kur trajtimet e tjera nuk mund të zvogëlojë rritjen e presionit intracranial ose parandaluar rritjen e tij).

  Qëllimi kryesor i trajtimit është për të parandaluar shkatërrimin e trurit, e cila në rastin e jetës pushon si mjekesore dhe ligjërisht.

  Qëllimi i trajtimit është edhe parandalimi i komplikacioneve që rrjedhin në një pacient me një forcim gradual të reagimeve të saj në stimujve të jashtëm. Ky proces mund të duhen muaj apo edhe vite. Në mënyrë tipike, spitalet e kujdesit akute të kenë kushte dhe pajisje për trajtim të gjatë dhe intensiv. Megjithatë, shumë klinika private e pajisur me gjithçka të nevojshme për trajtimin e pacientëve në komë, dhe disa lloje të pajisjeve mjekësore gjenden vetëm në to.

  Ndërsa një person është në gjendje kome, qarkullues, të frymëmarrjes dhe funksionet e tjera të trupit të tij duhet të jetë nën mbikëqyrje të vazhdueshme. Idealisht program rehabilitimi duhet të sigurojë praninë pothuajse konstante e stimujve për të ardhur për të pacientëve të jetës. Në një nga trajtimet më të njohura fillimisht kërkoi rivendosjen e një kuptim organ në një pacient. Për shembull, në rastin ku terapist fokusohet në restaurimin e dëgjuar atë çdo ditë për disa orë përfshin radio shtratit. Me këtë metodë, megjithatë, ngadalë është duke bërë një rikthim në përgjigje të pacientit ndaj stimujve të jashtëm, gradualisht në rritje ato.

  Edhe me trajtim intensiv në disa pacientë të cilët janë në gjendje kome, përmirësim ndodh shumë ngadalë ose nuk ndodhin fare. Pasiguria në rezultatin e suksesshëm të sëmundjes mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë për familje, diskutimi individual ose kolektiv i pozitës së pacientit mund të sjellë familjes një lehtësim dhe të japë mbështetjen e saj. Anëtarët e familjes duhet të kuptojnë se për pacientët të cilët ishin në një gjendje kome dhe kaloi trajtim rehabilitues, ajo është personalitet normal dhe ndryshimin e sjelljes, si dhe probleme të ndryshme psikologjike. Adaptim njerëzore përsëri në jetën e përditshme mund të jetë shumë e vështirë, edhe në qoftë se humbja e vetëdijes ishte shumë jetëshkurtër, dhe pacienti shëruar plotësisht.


  Parandalimi shtetet komë

  Shumë dëmtime në kokë që çojnë në zhvillimin e vendeve, mund të parandalohen me masa të thjeshta të sigurisë, e para së gjithash, përdorimin e pajimet, vende makinë me headrests ose veshur me një përkrenare të mirë mbrojtëse në sport ose çiklizmit dhe motor. Pacientët me diabet duhet të jetë njohur me të gjithë faktorët që mund të çojë ata në një gjendje kome diabetik ose hypoglycemic, dhe për të shmangur ato. Masat për të parandaluar gjendje kome të shkaktuar nga sëmundje të tjera, të ndryshme për sëmundje të ndryshme.

  Informacion nga artikullin "Coma"