Diagnoza dhe trajtimi i yersiniosis


 • Diagnoza e yersiniosis
 • Mjekimi i sëmundjes
 • Yersiniosis Parandalimi

 • Diagnoza e yersiniosis

  Metodat e diagnozës laboratorike të yersiniosis

  Diagnoza e yersiniosis bazuar në zbulimin e fragmentit gjenomit patogjen nga polimerazës reaksionit zinxhir në feces ose gjak. Përcaktimi i antitrupave për të yersiniosis kryer nga immunoassay enzimë. Për studim bakteriologjik të gjithë pacientët janë të zbrazjes (3-5h) dhe urina (50-100ml), nëse tregohet - lëngun cerebrospinal, pështymë, biliare, qelb nga abscese, etj, dhe për studimet serologjike - gjak (1-2ml). Material të marrë për dërgesë në laboratorin e ruajtur në frigorifer, si kursime të zonës duke përdorur zabuferennoy ose 0,85% sodium chloride isotonic zgjidhje pak reaksion alkaline.

  Pas një ditë të inkubacionit të tubit frigorifer e materialit të vendoset në një frigorifer në një temperaturë 12-18 - C për 18-20 orë ose në një temperaturë - 24-30 ° C për 2-3 orë ("goditjes ftohtë"). Pas një termostat kapi mbi të shtrënguar të mesme lëndë ushqyese dhe rritur në një inkubator në një temperaturë prej 22-25 C. Pastaj kryej identifikimin e patogjen.

  Diagnoza Instrumental i sëmundjes

  X-ray dhe endoscopy çapok zbulon quajtur ileitis folikulare (inflamacion i povzdoshnoy të zorrës së trashë) - nodules shumta të hyperplasia limfoid (ndryshim i strukturës) në çapok.


  Në studimin e gjakut në disa pacientë tregojnë leukocytosis (Rritja e numrit të qelizave të bardha të gjakut, veçanërisht në sëmundjet e hershme dhe gjatë acarimin) dhe përshpejtuar ESR në 35-60 mm / orë. Protein urinës zbuluar (0,03-0,24 g / l) dhe lartësia e sëmundjes - leucocyturia (qelizat e bardha të gjakut në urinë), microhematuria (një sasi e vogël e qelizave të kuqe të gjakut në urinë).

  Përveç analizave biokimike e rritjes së gjakut të bilirubin të lirë dhe herë pas here të përcaktuar bilirubin, dhe një rritje të moderuar në aktivitetin alanine aminotransferase dhe aspartate treguesve specifike të mëlçisë.


  Mjekimi i sëmundjes

  Pacientët e hospitalizuar me yersiniosis në varësi nga shkalla e manifestimeve të sëmundjes. Në pakomplikuar formë gastrointestinal dietë të mjaftueshme dhe në terapi, të ngjashme me trajtim për infeksionet tjera akute të zorrëve (detoxification - eliminimi i produkteve toksike nga trupi, me gojë (gëlltitje) ose parenterale (intravenoz ofron) fluide injeksion në varësi nga shkalla e dehidrimit).

  Në, luhatshme kurs të moderuar dhe të rëndë, si dhe e zgjatur e kësaj forme antibiotikëve të përshkruara - chloramphenicol (10 mg / kg peshë trupi) apo tetracycline në doza terapeutike të mesme për 10-12 ditë.

  Një efekt i mirë terapeutik është arritur nëse përdoret Biseptol-480 2 tableta 2 herë në ditë për 10 ditë.

  Në raste të rënda, të përshkruajnë kortikosteroid - skemë prednisone.

  Për të gjitha format e tjera të yersiniosis (të barkut, i përgjithësuar, i mesëm-cell) terapi kundër patogjen është e detyrueshme.

  Terapia me antibiotikë ndikon jo vetëm kohëzgjatjen e periudhës febrile dhe ashpërsia e intoksikimit, por edhe zvogëlon në mënyrë të konsiderueshme normën rikthim dhe në disa raste pengon tranzicionit lokalizuar format e yersiniosis të përbashkët. Trajtimi i pacientëve me yersiniosis është gjithashtu desensitizing terapi (antihistamines).

  Kur formë të barkut në disa raste (iyersynioznoho apendiksit) duhet kirurgji (appendectomy - Hiq apendiksit). Në periudhën postoperative të duhet të jetë një kurs i antibiotikëve.

  Në përgjithësuar formë përshkruar antibiotikë vetëm vnutritvenno (p.sh., suksinati chloramphenicol), zakonisht kryhet disa kurse të trajtimit të drogës në vazhdimësi të ndryshme (ndjeshmëri më mirë dritë izoluara yersynyy nga pacienti).
  Për të përmirësuar imunitetit të aplikuar produktet që përmbajnë antitrupa të gatshëm (polihlobulin, imunoglobulina, plazma).

  Kur artrit nonsteroidal trajtim anti-inflamator është kryer me anë të (indometacin, hlotazol, ibuprofen, Voltaren, naproxen, aspirina, butadyonom, bëjnë Lago, etj) për të qepur doza për disa muaj (kohëzgjatja e trajtimit varet nga pacienti dhe treguesve ESR).

  Në rastet e inflamacionit të qëndrueshme të një të përbashkët (monoartrit) tregon injeksion intraarticular e kortikosteroideve (pezullimi hydrocortisone, cenalog etj).

  Në eritemë me gunga dhe të miokardit përdorin të njëjtat drogës dhe trajtimin e artritit në caktuar të zgjatur dhe të rënda, përveç kësaj, prednisolon (30-40 mg në ditë me gojë).

  Kur iyersynioznoho hepatiti i rëndësishëm për të rikthyer procesin normal digjestiv luan dietë. Kur preference meningjit duhet të jepet Chloramphenicol sukcinate në një dozë ditore prej 50-100 mg / kg të peshës trupore, vënien në një interval prej 8 h

  Në shumicën e rasteve, sëmundja përfundon në shërim. Në njerëzit me rezistencë të ulët në zhvillim kushte septike, në disa pacientë sëmundja merr një i zgjatur ose kronike.


  Yersiniosis Parandalimi

  Në parandalimin e infeksionit iersinioznoy janë masa të rëndësishme sanitare që janë për të kryer pastrim, asgjësimin e mbeturinave dhe ujërave të zeza, kontrollin e cilësisë së ujit të pijshëm, ruajtjen pajtueshmërisë, gatim.

  Kur përdoret në ushqim perime të papërpunuara dhe të lashtat rrënjë nevojë për një të larë të mirë në ujë të ngrohtë, të pastër thikën gjitha fushat kalbur, atëherë larë dhe djegur me ujë të valë.

  Ky trajtim redukton numrin e bakterieve ne siperfaqen e frutit. Vlen të përsëritur se tabelë shërben vetëm sallatë të përgatitur fllad. Në shenjë e parë e sëmundjes duhet të konsultoheni me një mjek, të analizojë menu në ditët e fundit dhe të raportojë burimin e pretenduar të infeksionit.

  Informacion nga artikullin "Diagnoza laboratorike e yersiniosis"