Diagnoza dhe trajtimi i sëmundjeve zhovchnokamyanoyi


Në raste më të ndërlikuara mund të marrë X-rrezet e administratës së mëparshme të materialit kontrast (me gojë ose intravenoz) - holetsistoholanhiohrafiya. Agjent kontrast mund të injektohet direkt në kanalet biliare nga birë gjilpërë gjobë të veçantë (chrezpechenochnaya percutaneous cholangiography) ose nëpërmjet një endoscope (endoscopic ERCP reaksionar cholangiopancreatography ose). Procedura fundit është disi e ngjashme me Gastroskopi.

Gjatë ERPHG mund të largojë gurë të vegjël nga kanal biliare.

Trajtimi i sëmundjes gur tëmthi

Cholelithiasis Treat mund të jenë terapeutike (pa kirurgji) dhe kirurgjia.

Në mënyrë tipike, trajtimi fillon me metoda terapeutike.

Ushqimi për cholelithiasis

  • Ne rekomandojmë 4-6 vakt të vetëm me përjashtim të yndyrore, të skuqura, me erëza, çokollatë, pije të gazuara.
  • Mish të ndaluara, mish yndyrore (qengji, derri), erëza irrituese, alkool.
  • Është e rekomanduar për ushqime bimore dhe produkte të qumështit. Mirë ushqim shtoni krunde gruri.

Shpërbërja e gurëve të tëmthit nga agjentët të veçanta

Metoda është e aplikueshme vetëm në rastin e vetme e kolesterolit të vogla (2 cm) (renthenonehativnyh) gurë, në mungesë të contraindications.Kursi i trajtimit zgjat 1-1,5 vjet. Disa vjet më shumë se gjysma e pacientëve me të sapo formuar shkëmb. Extracorporeal valë shoku lithotripsy - valë shoku shkatërrimi i gurëve që krijojnë njësi speciale. Tregohet në rastin e gurëve të kolesterolit me një diametër prej 3 cm, numri jo më shumë se 3, me contractility mjaftueshëm të fshikëz e tëmthit. Gurët janë thyer në copa të vogla (1-2 mm madhësi) dhe vetë jashtë trupit në feces. Procedura është pa dhimbje, tolerohet mirë dhe mund të bëhet pacient i jashtëm.

Kirurgji

Ajo konsiston në heqjen e fshikëz fshikëz e tëmthit, e cila mund të bëhet në dy mënyra:

  • Cholecystectomy klasik, gjatë Operacionit duke bërë prerje mjaft të gjerë të barkut. Pas operacionit mbetet gjatësi thur e 10-12 cm.
  • Cholecystectomy laparaskopike, është kryer duke përdorur mjete të posaçme që janë injektuar në zgavrën e barkut përmes vrimave të vogla (një inç). Pas shenjave të kirurgjisë në lëkurë janë të majtë.

Kjo metodë ka avantazhe mbi holetsystektomiy klasike: më pak traumatike, kërkon një të shkurtër (4-5 ditë) gjatë hospitalizimit, pasi duke shkuar më të shpejtë të rimëkëmbjes dhe të kthehet në ritëm normal të jetës. Zgjedh llojin e kirurgjisë, kirurg në varësi të ashpërsia e pacientit, sëmundjet shoqëruese dhe kritereve të tjera.

Sigurisht, kjo nuk është e mirë që të mendojnë se trupi juaj inordnye trupin e gjallë. Por të keqe me këtë, më besoni, nuk ka asgjë. Mjekësia moderne ka mësuar për të përballuar mirë me këtë. Një jetë pa tëmthit është aq i bukur sa ai.