Diagnoza dhe Trajtimi i goiter euthyroid me gunga


 • Koncepti i hub euthyroid shtrumë
 • Foto klinik i sëmundjes
 • Diagnoza
 • Options Mjekimi

 • Koncepti i hub euthyroid shtrumë

  Euthyroid goiter me gunga - përdoren kolektivisht për organizimin koncept diagnoze klinike, të cilat kombinojnë sëmundje tiroide tilla si goiter colloid, adenoma folikulare, variant me gunga e formës hypertrophic të thyroiditis autoimune, kist tiroide.

  Koncepti Bold i "goiter euthyroid me gunga" për shkak të faktit se sëmundja është lista klinikisht nga njëri-tjetri nuk janë të ndryshme dhe në shumicën e rasteve diagnoza finale diferencial mes tyre është i mundur vetëm në bazë të arsimit gjobë aspirimi gjilpërë biopsi e gjëndrës tiroide.

  Kur shqyrtimit një popullsi të shëndetshme me prekje tiroide formimin gunga gjetur në 3-5%, dhe në indet e autopsisë tiroide çdo 2 mm janë gjetur në 50% të pacientëve; më pak se 5% provuar klinikisht vetë nyjet janë kanceroze. Goiter Colloid, mekanizmi i lidhur me zhvillimin e mungesës kronike ushqyese e jodit, i formuar kryesisht nga grumbullimi i tepërt i follicles colloid në zgavrën dhe është më shpesh sesa fokale përhapur. Folikulare adenoma - një tumor beninj i epitelit folikulare tiroide. Në formën hypertrophic e thyroiditis autoimune nga hyperplasia lokal tiroide shpesh formuar psevdovuzly.


  Tiroide kist - zgavër, lëngu i mbushur formimi cistike në inde tiroide. Kist i vërtetë i gjëndrës tiroide është e ndryshme nga prania rreme të rreshtim folikulare epiteliale. Tiroide kist duhet të dallohet nga tsystadenoma. Në rastin e fundit formimi i kalbjes zgavër në tumoret tiroide. Cysts tiroide përbëjnë 3-5% të nodules e gjëndrës tiroide. Formuar nga hemoragji të vogla, të degjenerimit të kuvendeve colloidal, hyperplasia individuale folikulare.


  Foto klinik i sëmundjes

  Prania e formimit gunga në gjëndrën tiroide, përcaktohen me prekje.

  Kur ekzaminim hormonal zbuloi euthyroidism. Duhet të theksohet se sëmundja e rishikuar tiroide mund të zhvillohet në sfond si hypothyroidism dhe hyperthyroidism. Konfirmuar nga ultrazërit me saktësi përshkruan madhësinë e arsimit të nyjeve.


  Diagnoza

  Kërko ultratinguj diagnostike për qëllim kryesisht në përjashtimin e kancerit tiroide.

  Diagnoza diferenciale uetireoidnoho gushë dhe në këtë mënyrë krijimin e një diagnozë klinike bazuar në ultrazërit të papërshtatshme. Formimi Palpovani qendror dhe goiter me gunga, duke tejkaluar me ultratinguj 1 cm në diametër, i nënshtrohen gjobë biopsi aspirimi gjilpërë, nëse është e nevojshme në bazë të ultrazërit.

  Kur scintigraphy tiroide formimi me gunga mund të përshkruhet si të ftohtë, të ngrohtë dhe e nxehtë. Ultratingull kist tiroide është përcaktuar si një nyje me rim hyperechoic dhe strukturën e brendshme pothuajse anehohennymi. Në Bukura biopsi aspirimi gjilpërë janë të lëngshme.


  Options Mjekimi

  Formimi me gunga e më pak se 1 cm në diametër (ultrazërit mall pa zot) kanë rëndësi klinike. Dinamik të kontrollit duke përdorur ultratinguj kërkohet (1 në çdo 6 muaj). Në zonat jodit mangësi të treguara në këto emërimit doza profilaktike e jodur kaliumi.

  Në më të qartë vstrechayuschemsya shkakton strumë colloid, që nuk i kalon 3 cm në diametër, treguar L-thyroxine terapi dhe jodur kalium.

  Kaliumi jodur është caktuar një dozë profilaktik (për të rriturit 200 mg / ditë). Qëllimi i emërimit të L-thyroxine është pengimi i tiroide stimuluese hormon të kufirit të poshtëm të normale, duke reduktuar efektin e saj trofik në thyrocytes. Zakonisht kjo shuarje e tiroide hormon stimulues menaxhon për të arritur në destinacion 75-100 mg të drogës.

  Në mungesë të efektit të terapisë konservatore, që është duke rritur madhësinë e nyjen nën kontrollin e ultrazërit pas 6 muaj tregoi trajtim operativ, e cila është për të hequr pjesën e prekur. Ajo gjithashtu tregon një adenoma folikulare, e cila cytologically, se materiali studimi të marra nga gjobë biopsi aspirimi gjilpërë është e vështirë për të dalluar nga kanceri tepër të diferencuara tiroide.

  Kur kist tiroide tregon gjobë-gjilpërë aspiratën biopsi e zgavrën kist mëposhtëm etanol sklerozirovaniem. Kur rifillimi përsëritura, Madhësia kist më shumë se 3 cm, prania e kapsulës dendur fijor tregon përqindjen e heqje tiroide.

  Informacion nga artikullin "goiter euthyroid me gunga"
  3E