Diagnoza dhe trajtimi i shytave


 • Simptomat dhe diagnoza e shytave
 • Trajtimi i shytave

 • Shytave (shytat, zavushnytsya) - një sëmundje akute infektive e shkaktuar nga një virus që është filtruar dhe karakterizohet nga lezione te gjendrave pështymës (parotid kryesisht). Emri "shytat" është i vjetëruar. Tani sëmundje është quajtur shpesh "shytat". Fëmijët më të sëmurë të moshës 5 deri në 15 vjet.

  Infeksioni ndodh përmes pikëzave ajrore (kollitjes, teshtitjes,
  bisedë) nga një person të infektuar që është i infektuar deri në ditën 9 të sëmundjes.


  Simptomat dhe diagnoza e shytave


  Periudha e inkubacionit të ketë 11 deri 23 ditë (zakonisht 15-19 ditë).

  Disa në
  1-2 ditë fenomene PARALAJMRUESE (dobësi, gjendje e sëmurë, dhimbje të muskujve,
  dhimbje koke, trishtues, shqetësim gjumë dhe oreks). Me zhvillimin e
  ndryshimet inflamatore në gjëndrat e pështymës e dehjes të bëhet më
  shprehur, është duke treguar shenja të lezioneve të gjëndrave të pështymës: thatë
  gojë, dhimbje në vesh, më keq kur përtypet, duke folur.

  Dhimbja është e rëndë në disa pika:
  para lob veshit, pas lob veshit (simptomë Filatov) dhe në
  Procesi mastoid.
  simptomë Murcia - përgjigje mukozale inflamator
  predhë në ductless prekur gjëndër pranë veshit. Lëkurë
  gjatë saj të ngushtë, me shkëlqim, ënjtje mund të përhapet në


  qafë. Rritja për 3 ditë majat, mbajtur 2-3 ditë
  dhe gradualisht (brenda 7-10 ditësh) zvogëlohet. Nga metodat laboratorike
  Konfirmimi më bindëse e diagnozës është izolimi virus
  shyta me swabs gjakut nga fyti, sekrecione gjëndër pranë veshit,
  lëngun cerebrospinal dhe urinë. Teknikat Imunofluoreshenca lejojë
  të zbuluar viruset në kultura qelizore në 2-3 ditë (kur
  Metoda standarde e hulumtimit - vetëm 6 ditë).
  Metoda Immunofluorescence mund të zbulojë antigjenin viral
  drejtpërdrejt në qelizat e nasopharynx, e cila lejon më
  shpejt përgjigjeni. Metoda serologjike mund të zbulojë

  rritjen e titrit të antitrupave vetëm pas 1-3 javësh nga fillimi.
  Metoda të ndryshme.

  Më informative
  ELISA, rezultatet më të fundit të marra
  duke përdorur një reaksione të thjeshta. Eksploroni çiftëzohet
  serum merret ne fillimin e parë të sëmundjes, dytë - pas 2-4 javësh.
  Titri diagnostike është konsideruar për të rritur 4-fish ose më shumë. Mbase
  i përdorur antigjen provë intradermal (alergjen).
  Testi diagnostik konsiderohet ndryshim negativ në pozitiv
  Nëse testi është pozitiv të lëkurës në ditët e para të sëmundjes, atë
  tregon se personi vuajtur me pare shytat.


  Trajtim Shyta

  Pacientët me shytat mund të trajtohen në shtëpi. Hospitalizuar
  pacientët me forma të rënda të komplikuara, si dhe epidemiologjik
  Indikacionet. Izolojnë pacientët në shtëpi për 9 ditë. Në fëmijët
  Institucionet ku gjenden në rast të shytave, i vendosur
  karantinë për 21 ditë. Dezinfektim i shytave në qelizave kryhet.
  Nuk ka trajtim shkakor. Një qëllim i rëndësishëm i trajtimit është
  parandaluar komplikimet. Është e rëndësishme që të respektojnë pjesën tjetër shtrat për të paktën
  10 ditë Burrat nuk janë mbajtur pjesën tjetër shtrat për 1
  Javën orchitis zhvilluara 3 herë më shumë gjasa (75%) sesa në persona

  shtrua në spital në 3 ditët e para të sëmundjes (26%).

  Për të parandaluar
  pancreatitis, përveç kësaj, në përputhje me dietë të caktuar
  shmangur overeating, të zvogëlojë numrin e bukës të bardhë, makarona, yndyrna,
  lakër. Dieta duhet të jetë e qumështit dhe perimeve Keno më mirë
  hani oriz lejohet bukë të zezë, patate. Kur orchitis
  ende mund të përshkruajnë prednisone për 5-7 ditë nga
  40-60 mg në ditë dhe duke reduktuar dozën e 5 mg, ose tjetër
  kortikosteroidet në doza ekuivalente. Për shytave meningjiti
  Efekti i dobishëm i bën mesit birë me një ekstrakt
  një sasi e vogël e alkoolit. Disa rëndësi moderuar

  terapi dehidratim. Në akut pancreatitis përshkruar lëngshme
  dietë dritë, atropine, papaverine, stomak të ftohtë, të vjella -
  chlorpromazine dhe droga që pengojnë enzima, duke përfshirë
  contrical (trasilol), e cila administrohet intramuskulare (ngadalë) në
  zgjidhje glukozë, dita e parë e 50.000 njësive, atëherë 3 ditë në 25.000 IU / ditë dhe
  5 më shumë ditë deri në 15.000 IU / ditë. Në nivel lokal - ngrohja fasha.

  Informacion nga neni "shytave".