Diagnoza dhe trajtimi i thyroiditis autoimune


 • Konceptet themelore të thyroiditis autoimune
 • Mekanizmat e sëmundjes
 • Manifestimet kryesore të sëmundjes
 • Ankesat kryesore
 • Diagnoza e thyroiditis autoimune
 • Trajtimi i thyroiditis autoimune


 • Thyroiditis autoimune - është një nga sëmundje më të zakonshme në ditët e sotme tiroide.
  Rreth 50% e grave 30 deri 50 vjet vuajnë thyroiditis autoimune, dhe në disa rajone kjo shifër arrin në 85%.


  Konceptet themelore të thyroiditis autoimune

  Autoimun tiroiditis - një sëmundje kronike tiroide, karakterizuar nga inflamacioni autoimune, shpesh me akses në hypothyroidism.

  Thyroiditis autoimune u përshkrua për herë të parë nga kirurg japonez Dr Hashimoto në 1912.

  Kështu emri i sëmundjes - Tiroidet e Hashimototit, semundja e Hashimototit, goiter Hashimototit.

  Çfarë e bën termin "autoimune"? Kjo do të thotë se agresiviteti i sistemit imunitar normalisht demonstruan kundër qelizave të huaj, ndonjëherë kundër tyre ("auto" - vetë). Në këtë rast kundër qelizave tiroide, thyrocytes.


  Mekanizmat e sëmundjes

  Mekanizmi i agresionit imunitar është shumë i ndërlikuar, por ende të përpiqet për të shpjeguar këtë fenomen - të thjeshtë.

  Në mënyrë që të kuptojnë tij ose para se ajo është sistemi i imunitetit dikujt tjetër mësuar të njohin proteina të ndryshme që përbëjnë çdo qelizë të gjallë. Proteinat Njohja e përfshirë në qelizë imunitar quajtur një makrofagët.


  Kontakt makrofagëve me qeliza të ndryshme, duke rezultuar në njohjen ndodh.

  Duke marrë me të cilët të merren, makrofagëve informojnë limfocitet T e tyre imun shokët. Qelizat T janë të ndryshëm. Ne duhet të dimë dy lloje të qelizave T, qelizat e T-ndihmëse, të cilat lejojnë agresionin dhe T-suppressors, të cilat, anasjelltas, të ndalojë atë. Nëse leja është marrë nga sulmi i qelizave T-ndihmëse, atëherë ekipi i shkon "për trupat» - NK-qelizat dhe qelizat T-vrasës, makrofagjet. Këto qeliza janë vrarë të jashtëm, direkt në kontakt me të. Kjo bëri interferrony, interleukins, specie reaktive të oksigjenit dhe substancave të tjera agresive.

  Në mesin e "trupave të imunitetit" është një tjetër aktor. Ky B-limfocite. Ndryshimi i tyre kryesor është se ata janë në përgjigje të proteinave të huaja (antigjenet) mund të prodhojë antitrupa. Antitrupat janë shumë specifik lidhje me antigjen dhe lidhen vetëm të tyre. Pasi ka pasur procesi i antitrupave të detyrueshme për një antigjen në qelizat e huaj membrana formuar kompleksin imunitar. Ky moment është një sinjal për të aktivizuar sistemin imunitar të veçantë agresive - e sistemit të komplementit.

  Në lidhje me thyroiditis autoimune mund të themi se sëmundja zhvillohet si një shkelje të njohjes. Kjo është qeliza e mia të bardha e gjëndrës tiroide është e njohur si një të huaj me të gjitha pasojat që pasuan.

  Ajo u zbulua se shkelje të tilla mund të përfshihen në gjenotip e njeriut nga lindja. Në mënyrë të ngjashme, ka një tendencë të aktivitetit të ulët e T-suppressors, të cilat duhet të pengojnë përgjigjen agresive imunitar.

  Antitrupat e prodhuar nga limfocitet B-në pacientët me thyroiditis autoimune, "kapem" për thyrocytes proteinave - peroxidase tiroide, pjesë microsomal, si dhe proteina thyroglobulin.

  Këta antitrupa në gjak dhe i vendosur në diagnozën. Thyrocytes, humbura ose të dëmtuara për shkak të një procesi autoimune, më në gjendje për të prodhuar hormonet. Niveli i gjakut të tyre gradualisht zvogëlohet. Hypothyroidism formuar, simptomat nga të cilat ne tashmë e dimë.


  Manifestimet kryesore të sëmundjes

  A duhet të them se pacientët me thyroiditis autoimune me funksionin e paprekur gjëndër (euthyroidism) pothuajse nuk asgjë të ankoheni. Në rastin më të keq janë ndjenja minimale të pakëndshme në qafë përpara, toleranca e dobët e jakë të lartë, nuk e pëlqejnë shalle qafën dhe shawls. Ajo është krejt tjetër nëse ka hypothyroidism.

  Shfaqja e një pacienti me hypothyroidism rënda është aq tipik që një mjek me përvojë mund ta njohin atë në shikim të parë, pamjen e minutat e para të pacientit në zyrë.

  Ky pacient është duke ecur ngadalë. Fytyra e tij të zbehtë, të verdhë, i fryrë, karakteristika trashë, qepallat fryrë.

  Në faqet dhe maja e hundës është e dhimbshme spote skuqem kuqërremtë që duken fytyrën mjaft tipike zbehtë në sfond.

  Patient flokët i rrallë i brishtë që mund të bien në zjarret kokën tuaj, duke krijuar zona që tullac. Flokët bie jo vetëm mbi kokë, por diku tjetër - në sqetull dhe zona pubike. Ndonjëherë i referohet Hertoha simptomë - humbjen e flokëve të tretën e jashtme e vetullat.

  Kur një pacient flet, fytyra e tij ndryshoi pak gjuhën e dobët të trupit. Thotë i durueshëm ngadalë, me vështirësi picking up fjalët e gjatë kujtuar emrat e fenomeneve dhe objekteve. Pacienti Language palexueshme ", drithëra në gojën e tij erdhi."

  Kjo shkelje është për shkak të artikulim i fjalës së shqiptuar ënjtje e gjuhës. Gjuha me të mëdha, të trasha, me shenjat e dhëmbëve në anët. Për shkak të ënjtje e mukozës së pacientit hundë merr frymë përmes gojës. Shpesh ka gulçim.


  Ankesat kryesore

  Nëse ju kërkoni atë që ai ankohet, pacienti u përgjigj se shqetësimi i tij kryesor shprehur lodhje, punën e dobët, unë dua të fle gjithë ditën. Përveç kësaj, kjo do të shënojë se ulur kujtesën dhe për të ndryshuar zërin (ngjirurit e zërit ishte).

  Shpesh pacientët ankohen për mungesën e karrige të pavarur për të vazhdimisht të pirë laxatives, enemas bëjë.

  Gjithashtu gratë ankohen ciklit menstrual.

  Lunar të vijë me një vonesë prej disa ditë ose edhe javë. Menstruacioneve është i papërfillshëm. Ndonjëherë ka mitrës gjakderdhje.

  Çrregullime menstruale mund të zgjasë deri në amenorrhea kritike, dmth një ndërprerje të plotë të menstruacioneve. Si rezultat, zhvillimin e infertilitetit.

  Disa pacientë kanë shkarkesë nga thithi i gjirit, gjirit.
  Burrat ankohen për makinë reduktuar seksit dhe impotencë. Të gjithë pacientët janë zakonisht të shqetësuar për gojën e thatë në mëngjes pa etje të rëndë. Nëse një fëmijë të sëmurë, ajo bie prapa kolegëve të tyre në rritjen dhe zhvillimin mendor.

  Lëkura e thatë pacientit, me elasticitet të ulët, zbehtë, të verdhë, ndonjëherë duke formuar folds përafërt.

  Në prekjen e lëkurës është i përafërt dhe të ftohtë. Mbi bërryla dhe thembra mund të jetë pllaka të thata (thatësi e lëkurës) dhe të çara. Mukozës janë të zbehtë, të ndriçojë të ulta ("sytë e shurdhër") e tyre.

  Gjëndër tiroide është e zmadhuar (goiter), shpesh në një madhësi të konsiderueshme kur ndryshon kontur e qafës. Kursi i zgjatur i thyroiditis autoimune me kancer të lartë agresive mund të zhvillohet hypoplasia, duke rezultuar në një rënie të mprehtë në vëllimin e saj. Në çdo rast, të shtrënguar hekur në të prekur, rrugën e saj mund të jetë i pabarabartë, kodrinor, të komponenteve të përcaktuara mirë.

  Nyjet limfatike të qafës së mitrës janë zgjeruar rrallë, madhësia e tyre rrallë i rëndësishëm, me ndjenja pa dhimbje.

  Prandaj, ata nuk janë zakonisht zbuluar.

  Për pacientët me hypothyroidism tipike pulsin lëngshme, 60 rrahje në minutë, ose më pak. Presioni i gjakut është ulur.

  Në përcaktimin e nivelet e gjakut të thyroxine dhe triiodothyronine ata janë ulur dhe ngritur tiroide-stimuluese hormon. Nivelet e antitrupave në mënyrë të konsiderueshme më të larta se normale.

  Të gjitha simptomat e hypothyroidism të përshkruara më lart specifik në një ulje të konsiderueshme në nivelin e hormoneve në gjak. Kjo foto të ndritshme është mjaft e rrallë. Në shumicën e rasteve, pacienti ka disa grup minimal të atributeve që janë nonspecific dhe nuk janë njohur gjithmonë nga mjekët si hypothyroidism. Simptoma të vërtetë, jo-specifike: lodhje, humbje e kujtesës, sleepiness, tendencë në kapsllëk, sensibilitet për të fituar peshë.

  Në këtë nivel të thyroxine dhe triiodothyronine janë normale, por është rritur tiroide-stimuluese hormon. Kjo gjendje quhet hypothyroidism subklinikisht. Në këtë rast, termi "subklinikisht" do të thotë "pak nga pamja e jashtme i qartë."


  Diagnoza e thyroiditis autoimune

  Bazuar në foto dhe laboratorike të dhëna klinike kërkimore. Prania e anëtarëve të tjerë të familjes sëmundjeve autoimune konfirmon mundësinë e thyroiditis autoimune. Në një studim laboratorik të përcaktuar praninë e antitrupave ndaj komponentëve të ndryshme (tyrohlobulinu, peroxidase, të dytin tiroidstimuliruyuschie koloidale antigjenit, tiroidinhibiruyuschie, antitrupave ndaj hormoneve tiroide, etj) të gjëndrës tiroide.  Diagnoza laboratorike e thyroiditis autoimune përfshin, përveç përcaktimin e T3 totale dhe të lirë dhe T4, vendosmëri TSH në serum kur ajo ka simptomat klinike dhe shenjat. Rritja e përmbajtjes TSH sv.T4 dëshmi e hipotiroz subklinikisht, prania e shenjave klinike të nivele të larta TSH në përqëndrime të ulëta sv.T4 - hypothyroidism klinike .. Nëse titri i antitrupave në serum tyrohlobulinu 1: 100 dhe më lart, dhe titri i antitrupave në peroxidase tiroide sipër 01:32, atëherë pa dyshim mund të themi se në të anketuar kuptohet thyroiditis autoimune. Në këtë rast nuk ka nevojë për një biopsi e gjëndrës tiroide.

  Për të sqaruar titrin diskutueshme e antitrupave në gjak tregon biopsi gjobë gjilpërë të gjëndrës tiroide, e cila ndihmon diagnozë të saktë

  Në mënyrë tipike, titri i antitrupave në serum lidhet me veprimtarinë e përgjigjes autoimune. Nëse ka prova klinike për mundësinë e transformimit malinj të tiroides (zhvillimit qendror i arsimit), e kërkuar biopsi gjobë-gjilpërë të dyshimtë e rajonit, pavarësisht nga prania e antitrupave të larta titrit. Prania e fenomeneve të pacientit tyrotoksykoz gjithashtu nuk përjashton transformimit malinje të kancerit tiroide. Thyroiditis autoimune është sigurisht më dashamirës.

  Limfoma shumë e rrallë e gjëndrës tiroide. Sonography ose Ultrasonografia (US) i gjëndrës tiroide për të përcaktuar rritjen ose ulur madhësinë e saj (vëllimi gjëndër ml) dhe thyroiditis autoimune e karakterizuar nga një reduktim difuze të echogenicity.


  Trajtimi i thyroiditis autoimune

  Trajtimi i thyroiditis autoimune mund të jenë mjekim dhe operacional. Metoda kryesore e terapi të drogës është përdorimi i drogës tiroide (thyroidin, hidroklorid triiodothyronine, thyroxine). Droga tiroide jo vetëm të eliminojnë simptomat e hypothyroidism dhe për të zvogëluar madhësinë e gjëndrës tiroide në shumicën e pacientëve, por edhe të ketë një efekt frenues mbi procesin autoimune.

  Duke marrë off tirotropnoho rritjen e stimulimit, këto barna të parandaluar zhvillimin në pacientët me autoimune thyroiditis dhe tiroide tumoreve. Sepse mjekim tiroide është e rekomanduar dhënë jo vetëm në praninë e pacientëve hypothyroidism por edhe në shtetin euthyroid. Doza e drogës tiroide zgjedhura gjendjen e përgjithshme pacientit kontrollohet individualisht, të peshës trupore, norma e zemrës, kolesterolit në serum.

  Në mungesë të reduktuar të kancerit në një sfond të terapisë adekuate zëvendësuese është kortikosteroidet përshkruara. Kursi i trajtimit 3-4 muaj. IMnohda përveç kortikosteroidet brenda, ato administrohen dhe retrobulbarno.

  Nëse ju dyshoni një degjenerim malinje të gjëndrës tiroide dhe prania e fenomeneve shtypje (ngjeshje të ezofagut ose trake) për shkak të operacionit të madh të kancerit është treguar.