Diagnoza dhe trajtimi i autoimune thyroiditis Hashimoto-së


 • Shkaqet e sëmundjes
 • Klasifikimi i sëmundjeve
 • Diagnoza laboratorike
 • Parimet e trajtimit të thyroiditis autoimune

 • Thyroiditis autoimune Hashimoto-së është më i zakonshëm në mes moshës 40 - 50 vjeç dhe është një nga shkaqet më të zakonshme të hypothyroidism primar.


  Shkaqet e sëmundjes

  Besohet se shkaku kryesor i sëmundjes është çrregullime të lindura në sistemin imunitar. Shpesh si semundja e kombinuar me sëmundjet neendokrinnymi autoimune (vitiligo, miastenia Gravis, artrit reumatoid, kolit ulcerativ, etj)

  Si rezultat i shkatërrimit autoimune e gjëndrës tiroide prodhojnë antitrupa të komponentëve të ndryshëm të gjëndrës tiroide (thyroglobulin, thyese microsomal) për të formuar një kompleks antigenit-antitrupave, zhvillimin e amendamenteve të gjëndrës tiroide.

  Faktorët e rrezikut për thyroiditis autoimune përfshijnë:

 • lëvizur përhapur historisë toksike goiter
 • operacion transferuar në gjëndrën tiroide
 • prania e sëmundjeve autoimune
 • Prania e të afërmve të pacientëve me thyroiditis autoimune

 • Klasifikimi i sëmundjeve

  Thyroiditis autoimune Hashimoto-së mund të kenë format e mëposhtme klinike:

 • Hypertrophic (hyperplastic) Forma - goiter formuar
 • Forma atrofik
 • Forma e Kontaktit - humbja e një lob të gjëndrës tiroide

 • Diagnoza laboratorike

  Thyroiditis autoimune Hashimoto-së zhvillon gradualisht, fillimisht i shoqëruar vetëm nga dobësia e përgjithshme dhe lodhje.


  Analiza e përgjithshme e gjakut ka një rritje e leukociteve, mesatare ESR është 30 mm / h, nganjëherë 50-60 mm / h.

  Rezultatet e testeve të hormoneve mund të jenë të ndryshme - nga eutireoza të qartë hypothyroidism, e ndjekur nga anemia dhe nivele të larta të kolesterolit.

  Normalisht titri antitrupat antitireohlobulinovyh Antymikrosomalni dhe më pak se 1: 100. Titri i kalojnë 1: 400, tregojnë thyroiditis Hashimoto-së (që gjendet në 95% të rasteve). Antitrupat Antithyroid te thyroglobulin dhe mund të zbuluar në disa sëmundje të tjera autoimune (eritematosus sistemik lupus, artriti rheumatoid, anemi hemolitike autoimune).

  Për ultrazërit - heterogjeniteti i strukturës së gjëndrës tiroide, nganjëherë calcifications në kancerin e indeve. Shpesh, thyroiditis autoimune Hashimoto-së gjeti nodules tiroide që rrallë ozlokachestvlyayutsya.


  Parimet e trajtimit të thyroiditis autoimune

  Në thyroiditis autoimune, euthyroidism - trajtim nuk është treguar. Me rritjen e shumat e tiroides mund ndoshta qëllimi L-thyroxine për zhurmës proceset e imunitetit dhe për të zvogëluar madhësinë e kulture.

  Në thyroiditis autoimune dhe hypothyroidism - kërkohet terapi zëvendësimi L-thyroxine.

  Informacion nga artikullin "autoimune thyroiditis Hashimoto"