Diagnoza e metastases melanoma dhe metodave të zbulimit


 • Kontrolli për melanoma
 • Në të mjekut
 • Një biopsi të lëkurës ose duke marrë një zonë të vogël
 • Metoda scraping
 • Diagnoza e melanoma metastatic
 • Metodat për zbulimin e metastases
 • X-ray dhe metoda të tjera

 • Kontrolli për melanoma

  Nëse ndonjë formacion në lëkurë duke shkaktuar dyshimin e melanoma apo kanceri i lëkurës, është e nevojshme për të kryer një inspektim të veçantë për të konfirmuar ose përjashtuar diagnozën.


  Në të mjekut

  Pyesni mjekun tuaj në lidhje me simptomat dhe faktorët e rrezikut kur ata së pari u shfaq në formimin e lëkurës dhe nëse ajo ka ndryshuar në madhësi dhe pamjen. Ju mund të pyes për ekspozimi ndaj substancave të njohura që shkaktojnë kancerin e lëkurës dhe e rasteve të kancerit të lëkurës në familjen tuaj.  Gjatë testit, mjeku do të përcaktojë madhësinë, formën, ngjyrën dhe gjendjen e indeve rreth formimit të lëkurës. Përveç kësaj, ai do të gjeni nëse apo zhytem me arsim të dyshuar gjakderdhje.

  Në ekzaminim, i tërë trupi do të studiohen të gjitha spote dhe moles që mund të jenë të lidhura me kancerin e lëkurës. Nuk do të shqyrtohet edhe nyjet limfatike në ijë dhe sqetull, qafë dhe veçanërisht pranë një zjarr të dyshimtë. Nyjet limfatike fryrë mund të flasin në favor të kancerit të tyre humbjen.


  Një biopsi të lëkurës ose duke marrë një zonë të vogël

  Biopsi - një zonë të vogël të marrë ndonjë ind për studime të mëtejshme të hollësishme nën mikroskop.


  Procedura kryhet nën anestezi lokale në vendosjen e pacientëve të jashtëm. Skin biopsi - një studim shumë i rëndësishëm sepse vetëm ju lejon për të përcaktuar saktësisht se si të sëmurë të pacientit, dhe për të dalluar dashamirës nga degjenerimi indeve malinje

  Nëse mjeku është dyshimi i melanoma, është e nevojshme për të hetuar lëkurën dyshimtë - biopsi të lëkurës.

  I gjithë materiali në biopsi të lëkurës ekzaminohen nën një specialist mikroskop. Kur kryen një biopsi mund të përdorni një lloj të anestezi. Nëse dyshoni se një melanoma hequr të gjithë tumorin.


  Metoda scraping

  Pas lokale thikë brisk mjek anestezi bën scraping kirurgjikale e shtresave më të lartë të lëkurës.

  Kjo metodë është e dobishme për diagnozën biopsi e shumë llojeve të sëmundjeve të lëkurës dhe për trajtimin e mole beninje. Megjithatë, kjo metodë nuk është e rekomanduar për melanoma të dyshuar, pasi që ajo mund të depërtojnë thellë në lëkurë.


  Diagnoza e melanoma metastatic

  Disa melanomas përhap shumë shpejt, dhe pacienti mund Matis nyjet tumor i madh në nyjet limfatike, mushkëritë, trurin, traktin gastrointestinal dhe mëlçisë, ndërsa fokusi kryesor është i vogël në madhësi.

  Me këtë shpërndarje e melanoma mund të jetë i gabuar për tumore të tjera, për shembull, të mushkërive metastatic melanoma mund të jetë i gabuar për kancer të mushkërive primar.

  Diagnozë të saktë është e rëndësishme sepse trajtimi i llojeve të ndryshme të tumoreve është dukshëm i ndryshëm.


  Metodat për zbulimin e metastases

  Fine biopsi aspiratë gjilpërë. Në këtë metodë, një biopsi hollë gjilpërë është përdorur me një shiringë. Kjo pjesë e vogël e tumorit është hequr. Kjo metodë nuk zbatohet për rodymtsi të dyshimtë, dhe ajo është përdorur zakonisht për të studiuar nyjet limfatike pranë një melanoma për të konfirmuar humbjen e tyre. Në disa raste, birë i mushkërive apo mëlçisë duke përdorur tomography llogaritur.

  Biopsi kirurgjikale e nyjave limfatike. Kjo metodë është përdorur për të hequr nyjet limfatike zgjeruar.

  Procedura zakonisht kryhet nën anestezi lokale. Metodë është përdorur kur ekziston dyshimi i nyjeve limfatike plagë, dhe biopsi gjobë gjilpërë zbulon nuk ka metastaza.

  Shënimi biopsi roje limfë nyje dhe . Kjo metodë është një i ri dhe premtues. Monitoruese quajtur nyjet limfatike që janë të prekur për herë të parë.

  Ndonjëherë shënimin e nyjeve limfatike para operacionit në melanoma Një sasi të vogël të një substancë radioaktive dhe bojë padëmshme. Një orë më vonë, kirurgu bën një prerje të vogël e nyjeve limfatike dhe ngjyrën dhe akumulimin e gjyqtarit radioaktiv shtetëror i nyjeve limfatike.

  Një nyjë i dyshimtë është hequr për ekzaminim mikroskopik. Në rast të metastases hequr limfatike mbetur nyjet artin. Nëse keni shikuar nyjet limfatike nuk përmbajnë qelizat e kancerit, kirurgji për të hequr nyjet limfatike të tjera nuk janë treguar.

  Ku nyje limfatike të mëdha, atëherë gjilpërë gjobë ose biopsi kirurgjikale.


  X-ray dhe metoda të tjera

  Gjoks X-ray studim përdorur për të zbuluar metastaza melanoma në mushkëri.

  Tomography llogaritur (CT). Duke përdorur X-ray images marrë trupin shtresa nga e rradhës pajisjen rreth jush.

  Metoda mund të zbulojë metastaza melanoma në organe të tjera të tilla si mëlçi. Metoda CT mund të përdoret për biopsi për metastases dyshuar. Në këtë rast, gjilpërë është futur në tumor nën kontrollin e llogaritur tomography, dhe material rezulton është dërguar për studim.

  Imazhe rezonancë magnetike (MRI). Kjo metodë përdor valët e radios dhe magnet të fortë në vend të x-rrezet. Është e mundur për të marrë imazhe në të dy tërthor dhe drejtimet gjatësore. Ndonjëherë studim duke përdorur mediat kontrast. Imazhe rezonancë magnetike është veçanërisht e dobishme në studimin e trurit dhe palcës kurrizore.  Tomography pozitron emision (PET). Kjo metodë përdor glukozës që përmbajnë substancë radioaktive. Një aparat fotografik special zbulon radioaktivitetin. Qelizat e tumorit të thithur një sasi të madhe të glukozës radioaktive për shkak të rritjen e metabolizmit. Metodë është përdorur kur ekziston dyshimi i procesit të përhapjes, por nuk e di vendndodhjen e metastases. Kjo metodë shqyrton të gjithë trupin.

  Skanimi me materiale radioaktive. Në këtë procedurë një venë injektuar substancë radioaktive në doza shumë të ulëta. Pastaj, një aparat i posaçëm vlerëson radioaktivitetin në të gjithë trupin.

  Nëse melanoma është përhapur në të kockave ose të mëlçisë, metodë për të përcaktuar atë.

  Informacion nga artikullin "Diagnostifikimi i melanoma"