Diagnoza e sëmundjes zhovchnokamyanoyi


 • Diagnozë
 • Ultratingull
 • Cholecystography Oral
 • Intravenoz Holegrafiya
 • Hepatobiliostsintihrafiya
 • Gjak biokimike

 • Diagnozë  Sëmundja tëmthi (GSD) është një nga sëmundjet e përhapur. Në spitalet kirurgjikale në mesin e pacientëve me sëmundje kronike të zgavrën e barkut të pacientëve GSD zuri vendin e parë. Pas luftës, në vendet e zhvilluara të Evropës dhe Amerikës së Veriut, numri i pacientëve me sëmundje gur tëmthi rritur ndjeshëm. Kjo dëshmohet nga numri i kirurgëve të kryera operacioneve - për shembull, në SHBA vetëm çdo vit më shumë se 500 000 holetsystektomiy.

  Në vendin tonë, ka edhe një incidencë të lartë të sëmundjes gur tëmthi, dhe në çdo dekadë të mëvonshëm, numri i pacientëve dyfishohet. Kjo sëmundje konsideruar me të drejtë "sëmundja e shekullit" dhe "sëmundje mirëqenies", duke nënkuptuar një lidhje të drejtpërdrejtë me natyrën e ushqimit të saj.

  Në tri dekadat e fundit të bëra përparim të rëndësishëm në adresimin diagnozën dhe trajtimin e sëmundjes gur tëmthi, kryesisht për shkak të përparimit në zhvillimin e pajisjeve mjekësore dhe shkencave themelore. Me këto përparime në praktikën mjekësore ishin metoda efektive diagnostike: ultrazërit (SHBA), tomography llogaritur, Imazhe magnetike bërthamore, metodat direkte kontrast traktit biliar.


  Në të njëjtën kohë nuk humb metodat e veta të hulumtimit vlera të tilla si cholecystography oral dhe intravenoz Holegrafiya. Trajtim tradicional për një cholecystectomy hapur metodat e ndërhyrjes laparaskopike janë shtuar dhe operacione të ulët-traumatik minidostupu. Për më tepër, mjeku ishin jo-operative trajtim: mjekim vitro dhe fragmentimi i gurëve. Një gamë të gjerë të metodave diagnostike dhe terapeutike çuar në rishikimin e strategjisë dhe taktikave në GSD. Natyrisht, ka një nevojë të zgjedh zgjedhjen e testeve diagnostike dhe trajtim për çdo patsmenta individuale.  Nevoja për pacientin në marrjen e shpëtoj GSD diktohet jo vetëm zhvillim sulmet tëmth dhimbje barku, por rreziku i komplikimeve të rënda (cholecystitis akute, verdhëzës obstruktive, pancreatitis shkatërrues, etj) që mund të kërkojnë kirurgji të menjëhershme, dhe rrjedhën e sëmundjes themelore të zhvillimit të kancerit fshikëz e tëmthit zgjatur . Prandaj, trajtimi duhet të jetë subjekt i të dy pacientëve me cholelithiasis simptomatike dhe të ardhurat nga formën e tij latent, në të cilën ka gjithmonë një rrezik i komplikacioneve të rënda procesin e papritur patologjike. Rekomandimi trajtim pacient specifik duhet të bazohet në një vlerësim të gjendjes së tij fizike, natyra e ndryshimeve të sëmundjeve të lidhura në kanal biliare (gurë, kufizimet).

  Nevojshme për këtë informacion është në dispozicion përmes një numri të testeve instrumentale dhe laboratorike.


  Ultratingull


  Metoda kryesore e diagnozës së GSD. Ultratinguj për të përcaktuar: praninë e gurëve të tëmthit, numrin dhe madhësinë e tyre, sasinë e përgjithshme dhe, e rëndësishmja, në cilësinë e gur; vendndodhjen, madhësinë dhe formën e fshikëz e tëmthit, trashësia e mureve të saj dhe prania e një ngushtimi, shkalla e ndryshimeve inflamatore infiltrative; diametër hepatikoholedoha dhe prania e gurëve në të. Opsioni ultratinguj funksional duke përdorur mëngjesin biliare dhe na lejon për të vlerësuar funksionin shtrëngohet të evakuimit fshikëz e tëmthit.  Cholecystography Oral


  Metoda e tëmthit hulumtim radiopaque, bazuar në gojë jodit që përmban drogë.
  Përdorimi i saj është e përshtatshme në rastet kur kjo është e nevojshme për të gjetur të dhëna të sakta mbi gjendjen funksionale të gur radiolucency vrer fshikëz dhe shkallën e kalcifikim. Ky informacion është shumë e rëndësishme për të zgjedhur pacientë për lithotripsy terapi dhe extracorporeal lytolytycheskoe (EKLT). Një pengesë e metodës është paaftësia për kontrast të gypit biliare, statusi i të cilave është e nevojshme të dinë se në çdo dhe të gjitha rastet kur pacienti përshkruajnë trajtim.  Intravenoz Holegrafiya


  Bazuar në intravenoz metodë zgjidhje kontrast bën të mundur për të marrë një pasqyrë të qartë jo vetëm i fshikëz e tëmthit, por kanalet extrahepatic biliare. Ky fakt është shumë e rëndësishme për të zbuluar gurë në kanalet biliare, të përcaktuar shkallën e zgjerimit apo shtrëngim. Identifikimi në holanhiohramah edhe zgjerimin e moderuar e kanalet biliare është një shenjë indirekte e abuzimit zhelcheottoka zorrë, dhe në këtë rast, më shumë hulumtime është e nevojshme për të identifikuar shkaqet e hipertensionit tëmth. Holding holegrafii intravenoze shfaqet plotësisht në rastet kur ekziston dyshimi i lezioneve bile gypit praninë shoqërues të gurëve dhe kufizimet.

  Për të hequr këto dyshime mund të mbështetet në përdorimin e cholangiopancreatography endoscopic reaksionar (ERCP). Por në krahasim me këtë intravenoze metodë diagnostike Holegrafiya është metodë e butë dhe më pak të rrezikshme, e cila nuk është e natyrshme komplikime të rrezikshme për jetën.


  Hepatobiliostsintihrafiya


  I referohet numrit të metodave hulumtuese radioisotope e regjistrimit duke përdorur një gama kamera lëvizje radiofarmaceutik nëpër qelizat e mëlçisë dhe traktit biliar. Normal Alokimi treguesit e shpejtësisë preparateve radiofarmaceutike e qelizave të mëlçisë, lëvizjen e saj dhe evakuimin e biliare gypit të besueshme tregojnë asnjë shkelje zhelcheottoka zorrë.

  Kur ngadalësuar shpejtësinë e radiofarmaceutik në kanalet extrahepatic biliare dhe të vonojë lirimin e saj në lumen të duodenum duhet të dyshohet prania e concretions apo ngushtim. Për të zgjidhur këto dyshime është e nevojshme të studimeve radiocontrast (holegrafii iv, ose holegrafii intraoperative ERCP). Hepatobiliostsintihrafii Metoda (GBSG) për të vlerësuar statusin funksional të tëmthit dhe qelizat e mëlçisë, e cila është veçanërisht e rëndësishme kur dyshohet në pacientët me hepatit kronik. Invasiveness i vogël, teknologji të lartë dhe përmbajtja e informacionit është baza për GBSG e aplikimit në të gjitha rastet e sëmundjes gur tëmthi pakomplikuar kur një vendim pozitiv mbi emërimin e trajtimit jo-operative ose operative të pacientit.

  Treguesit normale të shtetit funksional të kanalet biliare sipas GBSG përzgjedh pacientët me cholecystectomy izoluar dhe nuk shkojnë me kërkimin radiopaque të operacioneve, si dhe gjatë saj.


  Gjak biokimike


  Është e nevojshme për të vlerësuar gjendjen funksionale të mëlçisë dhe karakteristikat e metabolizmit lipidet. Në testet biokimike bilirubin (fraksion i drejtpërdrejtë dhe i tërthortë), alanine dhe aspartate aminotransferase, phosphatase alkaline, kolesterolit dhe triglicerideve. Nivele normale të bilirubin dhe aktivitetit enzimë të mëlçisë pika kryesore të mungesës së inflamacionit aktive në hepatocytes.

  Një nivel i lartë i kolesterolit plazma dhe triglycerides tregon marrëdhënien e sëmundjes me metabolizmin e lipideve. Ky fakt duhet dhënë rëndësi të veçantë, pasi që pacientët me hiperkolesterolemi përveç trajtimit themelor të propozuar është e nevojshme për terapi hypocholesterolemic për qëllim parandalimin e përsëritjes së formimit të gurit.