Diagnoza e goiter shpërndarë toksike


 • Përcaktimi Laboratori i hormoneve
 • tiroide hormon stimulues
 • Thyroxine Total
 • Përcaktimi i antitrupave ndaj thyroglobulin
 • Metodat instrumentale

 • Përhapur shkakton strumë toksike - është një sëmundje autoimune shkaktuar nga sekretimi i tepërt i hormoneve tiroide dhe shfaqet zgjerimin e shpërndarë të gjëndrës tiroide. Manifestimet kryesore të sëmundjes janë të qetë, prej kadifeje, lëkurë me lagështi, dridhje të gishtave, sclera vaskulare injeksion (me re ose "sytë e kuqe"), ka një palpitations zemrës vazhdueshme, mungesa e ngadalësimin pulsin mbi frymëzim dhe vetëm. Gjëndër tiroide është uniforme zgjeruar, elastik, shpesh pa nyje.


  Përcaktimi Laboratori i hormoneve

  Fillimisht, hetimi i pacientëve me goiter toksike duhet të përcaktojë nivelin e hormoneve:

 • hormon stimulues tiroide (TSH)
 • thyroglobulin
 • thyroxine total (i përgjithshëm T4, tetrayodtironin përgjithësi, Total Thyroxine, TT4)
 • thyroxine pa pagesë (triiodothyronine nganjëherë falas)
 • zbulimin e antitrupave të tyrohlobulinu
 • peroksidase tiroides dhe tiroide-stimuluese hormone receptor

 • tiroide hormon stimulues

  Tiroide stimuluese hormon i prodhuar në gjëndrra e hipofizës për të rritur jod nga qelizat plazma në gjëndrën tiroide. Nën ndikimin e sintezën e hormonit tiroetropnoho hormoneve tiroide kryesore - thyroxine dhe triiodothyronine.


  Treguesit e analizës:

 • Zbulimi i hypothyroidism latent
 • Studimi i kontrollit në zbulimin e hypothyroidism (për jetë 1 - 2 herë / vit)
 • Studimi i kontrollit në zbulimin përhapur shkakton strumë toksike (1.5 - 2 vjet 1 - 3 herë / muaj)
 • Zhvillimi i vonuar mendor dhe seksual te fëmijët
 • Goiter
 • Aritmi kardiake
 • Miopatia
 • Hipotermi idiopatike
 • Depresion
 • Alopecia
 • Varfëri
 • Amenorrhea
 • Pafuqi dhe epsh ulur
 • Hyperprolactinemia
 • Përgatitja për hulumtim: përpara studim për të përjashtuar aktivitet fizik (të trajnimit sportive), konsumin e alkoolit dhe duhanit.


  Thyroxine Total

  Thyroxine totale është prodhuar në gjëndrën tiroide nën ndikimin tiroetropnoho hormon. Më i tsirkuliruyuscheeho thyroxine ne gjak eshte i lidhur me proteinat, dhe efektet biologjike siguron vetëm pjesë e hormonit të lirë.

  Nën ndikimin e thyroxine totale rrit norma basal metabolike, rritjen e prodhimit të ngrohjes dhe konsumin e oksigjenit në të gjitha indet e trupit, përveç indet e trurit, e cila rrit nevojën e trupit për vitamina, stimulon sintezën e vitaminës A në mëlçi, zvogëlon përqendrimin e kolesterolit dhe triglicerideve në gjak, përshpejton metabolizmin e proteinave.

  Treguesit e analizës:

 • Ulët ose të lartë TSH
 • Goiter
 • Hypothyroidism klinik ose tyrotoksykoz
 • Përgatitja për kërkimin: Për 2 - 3 ditë para marrjes sondazh përjashtuar të jodit që përmbajnë droga për 1 muaj - hormoneve tiroide nëse nuk ka udhëzime të veçanta endocrinologist. Duke marrë gjak duhet të bëhen për të kërkimit, duke përdorur agjentët radiopaque. Para se të studimit për të përjashtuar aktivitet fizik dhe stresi. Menjëherë para marrjes së pacientit duhet të jetë në pjesën tjetër për të paktën 30 minuta. Gjaku është marrë me stomak bosh.


  Përcaktimi i antitrupave ndaj thyroglobulin

  Tg - proteina iodinated, e cila formoi hormoneve tiroide (thyroxine dhe triiodothyronine).
  Antitrupat ndaj thyroglobulin është një parametër i rëndësishëm për zbulimin e sëmundjeve tiroide autoimune si sëmundje Hashimoto-së, thyroiditis atrophic autoimune, goiter shpërndarë toksike.

  Thyroiditis Hashimoto Pacientët dhe nivelet e antitrupave gjatë trajtimit është reduktuar zakonisht, por mund të undulating kurs me një periudhë prej rreth 2 - 3 vjet.

  Përcaktimi i antitrupave ndaj teriohlobuliny bën të mundur të parashikohet mosfunksionim tiroide në pacientët me sëmundje të tjera autoimune endokrine dhe anëtarët e familjes të sëmundjeve autoimune trashëguar.

  Foshnjet e lindura nga nënat me titri të larta të antitrupave të thyroglobulin, tiroide gjatë gjithë jetës mund të zhvillojnë sëmundje autoimune që kërkon klasifikimin e këtyre fëmijëve në rrezik.

  Treguesit e analizës:

 • Newborn (presioni i lartë i gjakut në nënë-TG)
 • Thyroiditis kronik te të rriturit (Hashimoto)
 • Diagnoza diferenciale e hypothyroidism
 • Goiter
 • Përhapur shkakton strumë toksike (sëmundjes Graves)
 • Këmbët të trasha ënjtje (myxedema peritibialnaya)
 • Përgatitja për të studiuar nuk është e nevojshme.

  Përveç kësaj, hetimet e metabolizmit basal, absorbimin e jodit radioaktiv nga ana e gjëndrës tiroide, niveli i jodit detyruar të proteinave.


  Metodat instrumentale

  Grupi i fundit është metoda më pak informative në vitet e fundit është përdorur. Në metodat instrumentale përdorur ultratinguj që mund të zbulojë kancerin dhe për të rritur disponueshmërinë e nyjeve.

  Ultrasonografia (US) i gjëndrës tiroide - një metodë që ju lejon të shihni strukturën e kancerit, strukturën e tij, formimin jonormal në të. Në goiter difuze toksike përcaktuar zgjerimin e shpërndarë të gjëndrës tiroide. Nëse tyrotoksykoz arsye tjetër, ultrazërit do të ndihmojë për të siguruar diagnozën diferenciale të formacioneve me gunga dhe tiroide multinodular.

  Informacion nga artikullin "përhapur shkakton strumë toksike ('sëmundje, Graves Graves sëmundje) (Exophthalmic gushë toksike)»