Diagnoza e verbëri ngjyra ose ngjyra-verbër shoh


 • Verbëri e trashëguar dhe e fituar
 • ngjyra-verbër janë të ndryshme
 • Çfarë ata shohin ngjyra-verbër
 • Color verbëri është trashëguar
 • Inxhinieri gjenetike nuk fle

 • Verbëri e trashëguar dhe e fituar

  Color verbëri - paaftësia për të identifikuar saktë ato apo ngjyra të tjera. Ajo mund të jetë natyra i trashëguar ose të shkaktohet nga sëmundje të nervit optik apo retinë.

  Verbëria e trashëguar ngjyrë mund të ndodhë vetëm në sy, apo retinë cili goditi nervin optik. Ai karakterizohet nga përkeqësimi progresiv me kalimin e kohës dhe me vështirësi në dallimin ndërmjet blu dhe të verdhë.

  Verbëria e trashëguar ngjyrë është më e zakonshme, ndikon në të dy sytë dhe nuk përkeqësohet me kalimin e kohës. Ky variant i verbëri ngjyra në shkallë të ndryshme të ashpërsisë është e pranishme në 8% e meshkujve dhe 0,4% e femrave.  Verbëria e trashëguar e lidhur me X-kromozomit dhe pothuajse gjithmonë kaloi nga nëna - bartës i gjenit të djalit të tij.


  ngjyra-verbër janë të ndryshme

  Në pjesën qendrore të retinës janë qeliza nervore tsvetochuvstvitelnost njeriut të quajtura "kone". Ato përmbajnë tri lloje të pigmenteve tsvetochuvstvitelnyh proteina origjinë.

  Një lloj i pigment të ndjeshme në të kuqe, të tjera - të gjelbër, dhe i tretë - në blu. Më saktësisht, ata janë të ndjeshëm ndaj gjatësi vale që korrespondon me të kuqe, jeshile dhe blu në të kuptuarit tonë.

  Në njerëz, ndjeshmëria e përditshme pik i këtyre pigmenteve (ndjeshmëri maksimale fantazme e syrit) përkon me gjatësi vale 555 nm për të kuqe, 530 nm për të gjelbër dhe 426 nm për blu.

  Vizioni i botës së ngjyrave të ofruara nga "palosjen" nga këto tri ngjyra në trurin tonë.

  Njerëzit me vizion normal ngjyra kanë kone në të tre pigment (kuqe, jeshile dhe blu) janë quajtur trihromatami (nga fjala "kromozomeve" - ​​ngjyra).

  Nëse jeni të dallohen vetëm dy ngjyra, atëherë ju telefononi dichromate. Kjo do të thotë se një nga pigmentet në retinë të ketë në dispozicion.

  Meshkujt që nuk janë në pigment të kuq - një dichromates protanopicheskie dhe atyre pa pigment gjelbër - dichromates deyteranopicheskie (i quajtur kuqe "Protos" (Gr -. Së pari), dhe ngjyra e gjelbër i quajtur "deyteros" (greke.

  - I dytë), duke kombinuar emrat e ngjyrave me fjalën "anopiya" (mungesa e) e formuar fjalën "protanopia" dhe "deuteranopia" për t'iu referuar tsvetoslepoty të kuqe dhe të gjelbër).

  Ka edhe njerëz që kanë të gjitha tre pigment në kone dispozicion, por veprimtaria e një prej pigmente është zvogëluar. Këta njerëz - trihromaty anormale.

  Defekti i pigment të kuq në kone më të zakonshme. Sipas statistikave, 8% e meshkujve të bardhë dhe 0,4% e grave të bardha me të kuqe-jeshile defekt vizion ngjyrë, tre të katërtat e tyre - trihromaty parregullt.

  Njerëzit me një defekt të pigment blu në kone janë tepër të rralla, si dhe njerëzit që kanë plotësisht asnjë vizion me ngjyra, se kur një person e sheh dobët të tre ngjyra.
  Çfarë ata shohin ngjyra-verbër

  Verbëri - një defekt i trashëguar i vizionit, jo sëmundje. Njerëzit me këtë defekt të shohin mirë, por pak më ndryshe se pjesa tjetër.

  Ndryshimet në perceptimin e ngjyrave në njerëz nuk sugjeron se personi nuk është i shëndetshëm. Dikush mund të thotë vetëm se ky njeri i ngjyrës ka botën e vet rreth tij i ndryshëm nga njerëzit e tjerë të ngjyrës.

  Historia na mësoi shumë herë se të gjithë njerëzit e zgjuar e perceptojnë botën rreth tyre, natyrën dhe fenomenet jo si të gjithë. Për ta kemi borxh zbulimet e reja dhe shpikje.

  Tsvetoslepye një ngjyrë dhe njerëzit me vizion të reduktuar ngjyra perceptojnë bota rreth tyre bojë ndryshe se ne bëjmë, por shpesh nuk e vërejnë dallimet e tyre nga të tjerët.

  A nuk e vërejnë atë ndonjëherë të tjerët. Për këta njerëz një fëmijë të mësojnë për të përmendur ngjyrat e artikujve të përditshme pranuara simbole. Ata dëgjojnë dhe mos harroni se bar - e gjelbër, qielli - blu të gjakut - të kuqe. Përveç kësaj, ata ruajnë aftësinë për të dalluar ngjyrat nga shkalla e zotërinë.


  Color verbëri është trashëguar

  Verbëri i plotë ngjyrë është treguar si refuzim i familjes së mënyrës së përbashkët të trashëgimisë dhe një person në një milion. Por në disa pjesë të botës incidenca e sëmundjeve të trashëguara mund të jetë më shumë. Për shembull, një popullsi e vogël ishull danez gjatë të udhëhequr një jetë të vetmuar në mesin e banorëve në 1600 janë regjistruar 23 pacientë me verbëri të plotë ngjyra - rezultati i aksidentale edukate gjen mutant dhe martesave të shpeshta të lidhura.  Verbëri në ngjyrë të kuqe-jeshile është e trashëguar. Sepse shkaku i një tsvetoslepoty veçantë tipit - një defekteve molekulare në gjenet përgjegjëse për sintezën tsvetochuvstvitelnyh pigmente. Duke identifikuar gjitha gjene, të cilat janë të koduara pigmente përgjegjëse për secilin prej ngjyrave.

  Për t'iu përgjigjur pyetjes nëse fëmijët kanë trashëguar verbëri, gratë duhet të konsultoheni me një këshillim gjenetik. Atje ata do të duhet të testohen.

  Ka shumë metoda e testimit gjenetik, historisë familjare, kërkimin në zgarë pretenduar kolorovidchuttya e gjenit mutant duke përdorur instrumente precize, etj Të më moderne - metodat gjenetike të testimit që lejojnë për analizë të ADN-së, për të identifikuar gjenin mutated dhe për të sqaruar natyrën e defektit në molekulë proteine ​​që shkakton Sytë sëmundje.  Nëse ajo do të jetë bartës i tsvetoslepoty gjeneve dhe të vendosë të mos lindë një djalë, ajo do të përfshijë një ultratinguj apo testimit gjenetik për të përcaktuar gjininë e fëmijës gjatë periudhës para lindjes.


  Inxhinieri gjenetike nuk fle

  Inxhinieri gjenetike mund të "rregulluar" gjenit defektiv. Por ndërsa eksperimente të tilla janë kryer vetëm në kafshë. Pas të gjitha gjenet ndërveprojnë me njëri-tjetrin dhe duke përshtatur një gjen mund të prishin proceset e tjera në trup, e cila është edhe pjesë e gjenit të lidhur.

  Vetëm në rastet kur kërcënuese për jetën e trashëguar pacientin e sëmundjeve dhe defekt të trashëguar lidhur me vetëm një gjen mund të përdorë për të zëvendësuar gjenin dëmtuar proteina.

  Kjo metodë më e përsosur në shënjestër trajtimin e defekteve ngjyra deri përdoren vetëm në sëmundje të caktuara.

  Informacion nga artikullin "verbëri dhe diagnoza e saj."