Diagnoza e HIV lloje të testeve të HIV-it


 • Testi 1 - enzimë-lidhur immunosorbent shqyrtim (ELISA)
 • 2 Test - ymmunoblot (IB)
 • Testi i tretë - reaksion zinxhir polimeraza (PCR)
 • Testi 4 - ashtu-quajtur test i shpejtë

 • Testi 1 - enzimë-lidhur immunosorbent shqyrtim (ELISA)


  Kjo është metoda më e zakonshme e diagnozës. Tre muaj pas gjetjes së virusit në rrjedhjen e gjakut në trupin e njeriut dhe akumulon numrin e antitrupave që mund të identifikojnë ELISA. Rreth 1% e kohës ajo i jep një rezultate të rrejshme pozitive apo negative të rreme.

  Psevdonehatyvnu rezultat mund të merret nëse antitrupa të virusit nuk kanë kohë ose të zhvillojnë fazën terminale e AIDS-it kur virus në gjak aq shumë sa që CD-4 qelizat dhe antitrupat janë pothuajse mungon.

  Nëse ju doni të bëni të sigurtë që rezultati juaj negativ nuk është me të vërtetë një negativ i rremë, kjo ka kuptim për të rimarrë IFA përsëri pas 3 muajsh.

  Rezultatet e rrejshme pozitive janë manifestuar kryesisht në studimin e pacientëve me kronike infektive, autoimune, kancerit dhe disa sëmundjeve të tjera, si dhe në rast të shtatzënisë. Prandaj, çdo rezultat pozitiv duhet të kontrolloni me një test të ndjeshme - immunoblot. Një rezultat pozitiv pas një immunoblot pozitiv ELISA i besueshëm 99,9% - precizitet maksimal për çdo testi mjekësor.

  2 Test - ymmunoblot (IB)

  Ky test zbulon praninë e antitrupave specifike për HIV.


  Rezultati mund të jetë pozitiv, negativ dhe i dyshimtë (ose e pasigurt).

  Një rezultat i përbashkët mund të tregojë se personi është i pranishëm në gjak e HIV, por trupi nuk ka prodhuar një gamë të tërë të antitrupave. Në mënyrë tipike, pas 1-3-6 muajsh nga marrja e rezultateve të diskutueshme në serum të shfaqet një e nga një të antitrupave dhe HIV. Në këtë rast, rezultati është e diskutueshme dëshmi Faza fillestare e infeksionit HIV. Rezultati i përbashkët immunoblot gjithashtu mund të thotë se personi është i infektuar me HIV, por trupi i tij ka antitrupa të ngjashme me HIV. Ky rezultat është në pacientët TB, pacientët e kancerit, marrësit të cilët marrin transfuzione gjaku të shumta (e transfuzionit të gjakut) në gratë shtatzëna.

  Në një rezultat të pasigurt IB pacienti është nën mbikëqyrjen e një mjeku sëmundjeve infektive dhe të përsëritur analizën pas 1, 3 dhe 6 muaj.

  Testi i tretë - reaksion zinxhir polimeraza (PCR)

  Ajo është përdorur për të përcaktuar ARN dhe ADN-virus. Ajo është shumë efektive dhe përgjigje që jep një rezultat të shqyrtimit të ADN-së një qelizë e vetme duke shumëzuar (ose përforcim) e sekuencave të caktuara të ADN-së ndjeshme. PCR përdoret në:

 • përcaktimin e prania ose mungesa e HIV gjatë "dritare" në rezultat zbehtë dhe immunoblot;
 • për të përcaktuar cila virus është i pranishëm në trup - HIV-1 ose HIV-2; - Të përcaktojë dhe kontrolli i ngarkesës virale;
 • për të përcaktuar statusin HIV të foshnjave të lindura nga nënat e infektuara me HIV;
 • në shërbimet e transfuzionit të gjakut.

 • Ndjeshmëria e këtij testi është shumë e lartë: ajo zbulon virusin vetë, dhe pas një kohë të shkurtër (rreth 10 ditë) nga data e ndotjes së pretenduar. Megjithatë, e njëjta ndjeshmëri të lartë lejon testin për të reaguar dhe shumë infeksione të tjera, duke çuar në rezultate të shpeshta rreme-pozitive. Prandaj, rezultatet e këtij testi kurrë të vënë një diagnozë definitive.

  PCR kërkon pajisje të sofistikuara laboratorike dhe specialistë shumë të kualifikuar. Metodë është shumë i kushtueshëm dhe për këtë arsye një testim masiv HIV, e cila, sipas ligjit, është bërë për të të lirë publik pagesë, mund të përdoren.


  Testi 4 - ashtu-quajtur test i shpejtë

  Ajo është përdorur në situata emergjente (të tilla si gjatë operacionit për arsye shëndetësore ose në lindjen e fëmijës). Testi i shpejtë nuk kërkon pajisje të sofistikuara dhe staf të kualifikuar, por rezultati duhet të konfirmohet testimin më vonë standarde HIV.

  Obsdit në komunitet