Diagnoza e shkëputje retinalDiagnoza e shkëputje retinal

Diagnoza e hershme e shkëputjes retinës është i një rëndësie të madhe, pasi që duke lejuar kohë për të filluar trajtimin dhe parandaluar humbjen e vizionit.
Gjatë shqyrtimit të shkëputjes retinës të njeriut janë si më poshtë tre metodat e studimit:

 • Standard metodat (rutinore) ekzaminimi oftalmologjike
 • Visual mprehtësi (vizometriya)
 • Fusha kërkimore e vizionit (perimetry)
 • Matja e presionit intraokular (tonometry)
 • Studim segment i mëparshëm i syrit (biomicroscopy)
 • Ekzaminim fundus c nxënës i gjerë (ophthalmoscopy)
 • Fenomene HULUMTIMI entopicheskih
 • Metodat Extra (speciale), të emëruar nëse është e nevojshme
 • Ultratinguj B-mode
 • Metodat Electrophysiological (pragu elektrik ndjeshmëri, paqëndrueshmëri i nervit optik, frekuenca dridhje fusion kritik)
 • Studimet laboratorike (në përgatitje për hospitalizimin)
 • Grupi i parë përfshin metodat e ekzaminimit oftalmologjik standarde.

  Një rol të veçantë në mesin e tyre është mendimi i fundus - ophthalmoscopy. Ekzaminim fundus për të përcaktuar shkallën e shtrirjes së shkëputjes retinës, lotët e retinës identifikojë, vlerësojë kërcënimet makular zonë shkëputje, të përcaktojë shkëputje konfigurimit gjasa vendi i këputje fillestare dhe, më e rëndësishmja, për të përcaktuar taktikat e trajtimit kirurgjik.

  Ophthalmoscopy - Një metodë kyç për ekzaminimin e pacientëve me shkëputje retinal.
  Në okulist arsenalin disa metoda të ekzaminimit fundus (duke përdorur lente noncontact, përmes lente trehzerkalnoy Goldman, përmes Ophthalmoscope nalobnogo, etj). Kombinim i disa teknikave të lejon që të marrë informacion më të plotë për shkëputje retinal.
  Ekzaminimi fundus kryer në mënyrë të përsëritur, si në të ulur dhe të shtrirë. Kjo lejon mjeku për të shqyrtuar me kujdes periferi ekstreme të fundus, të identifikuar boshllëqet dhe zonat gjitha pengesave retinë deheneratsiy (bllokim) i cili është baza e masave terapeutike në kirurgji retinës repartit.
  Sipas metodat standarde të një rëndësie të madhe për të studiuar fenomene entopicheskih (fenomen mehanofosfen autooftalmoskopii etj).

  Mehanofosfena Hulumtimet e kryera duke shtypur shufra qelqi sclera në vend të projektimin e retinë. Kjo anë e kundërt në depresion, ndjeu njolla të errëta apo të lehta.


  Fenomen Autooftalmoskopii (anijet e veta dmth pacientit vëzhgues e gjakut të retinës) kryhet duke theksuar sclera hetohen sytë burim të ndritshme pikë e dritës.
  Ky pacient sheh foton e tyre të enëve të retinës, të cilat duket atij si degë pemësh, "të çara" dhe "convolutions".

  Këto metoda të thjeshta të ju lejojnë për të gjykuar të ngjarë prania ose mungesa e shkëputja e retinës me perde të rënda në lente, hemorragji në zgavrën tejdukshëm, duke përjashtuar mundësinë e një ekzaminimi të hollësishëm të fundus.
  Grupi i dytë përfshin metodat specifike. Kështu, në ultrazërit B-mode është përdorur e shprehur kryesisht në perde në lente dhe trupin tejdukshëm kur mundësitë ophthalmoscopy reduktuar ndjeshëm mbajtjen e saj ose e pamundur.  Roli i studimeve electrophysiological të vogla, por ato mund të jenë të dobishme në vlerësimin e realizueshmërisë së shkëputja e retinës kur i vjetër.

  Analizat laboratorike dhe disa metoda të tjera kërkimore janë caktuar për hospitalizimin e pacientit. Këto përfshijnë analizë të përgjithshme të gjakut dhe urinës, kimi gjakut, analizat e gjakut për HIV, sifilizi, hepatiti B dhe C, X-ray e gjoksit dhe të sinuseve. Përveç kësaj, terapist përfundim, dentist, mjek i nevojshëm Ent nëse tregohet - specialistë të tjera (endokrinolog, nephrologist, etj) E gjithë kjo është bërë me qëllim të identifikimit contraindications për kirurgji (dekompensimi sëmundjet e zakonshme, identifikimin dhe rehabilitimin e vatrave të infeksionit kronik), të cilat mund të. komplikojë periudhën postoperativ.  Në rast të shpejt duke përparuar detashment retinal kur ka një kërcënim të drejtpërdrejtë për rajonin makular, shtrimin në spital të jetë e mundur për «CITO» (dmth, emergjente, urgjente). Atëherë pacienti mund të shtrohet në spital pa një seri të plotë të analiza e mësipërme dhe konsultim me ekspertët (nuk është vetëm e nevojshme teste të gjakut). Kjo rrit rrezikun e mundshëm të komplikimeve, por siguron një efekt më të mirë funksionale për shkak të operacionit në kohë.

  Informacion nga artikullin "reparti retinës"