Komë diabetik


 • Mekanizmi i kome diabetik
 • Simptomet kryesore të vendeve
 • Trajtimi i kome diabetik

 • Në zemër të diabetik (hyperhlykemycheskoy) pikë është futje e pamjaftueshme të insulinës. Në fakt një gjendje kome diabetik është një ndërlikim i rëndë i diabetit.


  Mekanizmi i kome diabetik

  Me një mungesë të insulinës shqetësuar shfrytëzimin e glukozës nga indet, duke çuar në hiperglicemi (rritur të glukozës në gjak), e cila i jep simptomat kryesore të kësaj pike. Mungesa e glukozës në qelizat është lipolysis i paplotë, duke rezultuar në trup të grumbulluar trupat ketone. Transport joadekuat i glukozës në indet rezultateve në rritje të degradimit të yndyrë endogjen.

  Në mëlçi rrit sintezën e organeve keton dhe thyer oksidimi e tyre, duke çuar në zhvillimin e ketosis.
  Simptomat që shfaqen në gjendje kome diabetik shkaktuar nga hyperketonemyey zhvillimit (akumulimit të organeve ketonit në gjak). Organet Ketone kanë një efekt toksik në sistemin nervor qendror, duke shkaktuar (zhvendosje pH në mjedis acid) acidozës, ndryshojnë ekuilibrin electrolyte, e cila është e shënuar nga humbja e kaliumit, natriumit, magnez, klor. Hyperglycemia të lartë me Polyuria (rritur urinim) shkakton dehidratim e indeve. Hiperglicemia dhe ketoacidosis të shkaktojë ndryshime të rëndësishme në metabolizmin mineral, duke çuar në zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe renale.


  Komë diabetik shpesh ndodh në të rinjtë, sepse në këtë moshë të diabetit është dukshëm më e vështirë se në të moshuarit. Për të kësaj pike janë faktorë të rëndësishëm siç janë vonuar diagnozën e diabetit, anulimin e vonë apo reduktimin e dozës së insulinës, lodhje, stresi, bashkimin e infeksioneve dytësore dhe kështu me radhë. D.


  Simptomet kryesore të vendeve

  Për kome diabetik dalluar 2 periudha - shtet prekomatoznyy dhe kujt. Prekomy zakonisht zhvillohet gradualisht. Pacientët ankohen për gjendje e sëmurë, dobësi, letargji, humbje e oreksit, të përzier, të vjella, etja, dhimbje koke.

  Në pacientët e rinj shpesh shfaqen dhimbje të forta të barkut, shkaku i të cilave është dehidratim. Kjo është diagnoza e mundshme i gabuar i "barkut akute". Me rritjen e këtyre dukurive ketoacidosis arrijnë expressiveness më të madhe. Rritje apati në pacientët exhaled ajrit atje është erë e aceton, lëkura bëhet e thatë, vuri në dukje itchy. Dehidratim të çon në një rënie në volumin e gjakut, duke rezultuar në takikardi (normë të shpejtë të zemrës), një tendencë për të ulur presionin e gjakut.

  Në studimit te gjakut periferik zbuluar leukocytosis (rritur numrin e qelizave bardha te gjakut), hiperglicemi lartë (rritur glukozës në gjak) hyperketonemyey (rritur përmbajtjen e organeve ketonit në gjak), azotemia (gjakut në praninë e bazave).

  Në urinës - glucosuria (sekretim glukozës në urinë), reagim aceton për të ndjeshëm pozitiv. Mungesa e aceton në urinë mund të sigurojë vlera diagnostike, pasi kjo mund të jetë për shkak të sëmundjes së veshkave në diabet.

  Me procesin e mëtejshëm patologjike zhvillon gjendje kome diabetik, e cila nganjëherë mund të ndodhë pa përcaktuese të periudhës. Pacienti bëhet i përgjumur, vështirë se i përgjigjet pyetjes, atëherë ndalesa përgjigjej në ndërgjegjen venitje ngadalë. Në ekzaminim, lëkura është e thatë, i ftohtë, përballen me ngjyrë të kuqe, i drobitur, shikimet e butë kur presion, sytë i ngushtë. Frymarrja e parë të shpeshta dhe të thellë, transformuar gradualisht në Kussmaul frymëmarrjes - të rralla të zhurmshme.

  Impuls i shpejtë, i dobët, tensioni i gjakut është ulur. Otmechavshayasya pari ndryshon Polyuria oliguria (urina rënie të mprehtë) deri anuria (mungesa e urinës) për shkak të reduktimit të filtrimit të veshkave për shkak të presionit të ulët të gjakut dhe dëme toksike në veshka. Duke ulur prodhimin e glukozës dhe ketonit organeve nga trupi, duke kontribuar në përkeqësimin.


  Trajtimi i kome diabetik

  prekomatoznomu dhe pacientët gjendje kome me diabet kërkon hospitalizimin e tyre të menjëhershëm. Trajtim gjithëpërfshirës përfshin pikë shërim insulinë deficit dehidratim luftarake, acidosis, humbja e elektroliteve.

  Në fazën fillestare të gjendje kome diabetik duhet së pari të hyjë në insulinë. Shkruani vetëm kristaltë (të thjeshtë) insulinë dhe në çdo rast jo të gjatë duke vepruar drogë. Dozimit e insulinës është llogaritur varësi thellësinë e komë. Në gjendje kome butë administruar 100 IU, në të rënda komë-120-160 IU dhe me një të thellë U-200 insulinës. Në lidhje me shkeljen e qarkullimit periferik në sëmundje kardiovaskulare gjatë kome diabetik ngadalëson thithjen e drogës nga indet nënlëkurore, kështu që gjysma e parë e dozës së insulinës duhet të administrohet intravenoz infused në 20 ml Isotonic zgjidhje klorid sodium.

  Moshuarit preferueshem administrohet jo më shumë se 50-100 IU insulinë shkak te rrezikut të pamjaftueshmërisë koronare të tyre. Në prekomy injektuar dozën e gjysmë e plotë e insulinës.

  Insulinë më tej administrohet çdo 2 h. Doza të zgjidhni në varësi të nivelit të glukozës në gjak. Nëse pas 2 h glukozës në gjak rritet, doza e insulinës është dyfishuar. Sasia totale e insulinës administrohet në koma diabetike, duke filluar 400-1000 IU në ditë. Së bashku me insulinë duhet të administrohet glukozë, e cila ofron veprime antiketogenic. Filloni një glukozë është e rekomanduar pas nivelit në gjak nën ndikimin e insulinës fillon të bjerë.

  Shkruani 5% zgjidhje glukozë vena. Për të rivendosur lëngjeve të humbura dhe elektrolite administruar intravenoz 1-2 litra në orë Isotonic zgjidhje të klorurit të natriumit në kombinim me 15-20 ml klorur kaliumi, ngrohur në temperaturën e trupit. Totali administruara 5-6 litra në ditë, pacientët më të vjetër se 60 vjet dhe prania e sëmundjeve kardiovaskulare - jo më shumë se 2,3 litra. Për të luftuar acidosis injektuar intravenoz 200-400 ml të përgatitur fllad bikarbonat natriumi, të cilat nuk mund të jenë të përziera me zgjidhje të tjera. Administrim intravenoz prej 100-200 kokarboksilaza mg, 3-5 ml të acidit askorbik.

  Për të rivendosur rrjedhën e gjakut normale dhe sistemit kardiovaskular kardiak glycosides, subcutaneously apo administruar intravenoz 1,2 ml ose 2 ml të caffeine kordiamin.

  Informacion nga artikullin "Diagnoza dhe trajtimin e shteteve komë»

  Diskutoni në komunitet