Paralizë cerebrale, e cila eshte


 • Shkaqet e Cerebral paralizuar
 • Format e Cerebral paralizuar
 • Trajtimi i Cerebral paralizuar
 • Trajtimi konservativ i paralizë cerebrale
 • Trajtimi kirurgjik i paralizë cerebrale

 • Paralizë cerebrale (CP), një sëmundje e shkaktuar nga dëmtimi i trurit, zakonisht manifestohet në fëmijërinë e hershme dhe karakterizohet nga çrregullime të lëvizjes, paraliza, dobësi të muskujve, humbje të koordinimit, lëvizjet e pavullnetshme. Me lezione paralizë cerebrale dhe disa qendra të tjera motorike të trurit ndikon në veprimtarinë e gjymtyrëve, kokës, qafës apo bust.

  Ashpërsia e simptomave varet mbi përhapjen e dëmtimit të trurit, duke filluar nga i butë, mezi i dukshëm për të jashtëzakonisht të rënda, duke çuar në paaftësi totale. Mund të ketë konfiskimet, vonuar mendor, vështirësitë e mësimit dhe perceptim. Ndonjëherë thyer vizion, dëgjimin, të folurit, të zbulimit. Edhe pse një fëmijë me paralizë cerebrale shpesh jep përshtypjen mendërisht, kjo nuk është gjithmonë rasti. Sëmundja nuk është e trashëguar dhe jo një shkak i drejtpërdrejtë i vdekjes, por zvogëlon jetëgjatësinë. Ekziston terapi specifike.  Shkaqet e Cerebral paralizuar


  Shteti afër paralizë cerebrale mund të ndodhë në çdo moshë, pas sëmundjeve infektive, goditje apo lëndim të trurit traumatike. Fëmijët me paralizë cerebrale zakonisht është shkaktuar nga një plagë apo lëndim të trurit para lindjes, gjatë lindjes apo menjëherë pas kësaj. Në shumë raste, arsyeja e vërtetë është ende i panjohur. Në mesin e paralindjes (paralindjes) Shkaqet përfshijnë infeksionin gjatë shtatzënisë, preeclampsia (helmim gjaku i shtatzëni në fund), papajtueshmërinë e nënës dhe fetusit Rh faktorit gjak. Të tjera, shpesh shkakton të paralizë cerebrale janë parakohshmëri, asfiksia neonatale dhe trauma të lindjes.

  Në peshë shumë të ulët probabilitetit të porsalindur të rritet sëmundjes në mënyrë të konsiderueshme. Pas lindjes, dëmtimi i trurit është rezultat i një dëmtimi të trurit apo infeksion të tilla si meningjiti.  Format e Cerebral paralizuar

  Ekzistojnë pesë lloje të çrregullimeve të lëvizjes:

 • spasticity - rrit tonin e muskujve, ashpërsia e të cilave zvogëlohet me lëvizje të përsëritura;
 • athetosis - Lëvizjet e vazhdueshme pavullnetshme;
 • ngurtësi - të shtrënguar, muskujt e tendosur, duke siguruar rezistencë të vazhdueshme në lëvizjet pasive;
 • ataksi - një çekuilibër me bie shpeshta;
 • dridhje (dridhje) gjymtyrë.
 • Për lokalizimin e simptomeve janë katër forma:

 • Monoplehicheskuyu (që përfshin një gjymtyrë)
 • hemiplehicheskaya (përfshirja e pjesshme ose e plotë e të dy gjymtyrëve në njërën anë të trupit)
 • diplehicheskuyu (me ose që të dy sipërme apo të dy gjymtyrë të ulëta)
 • kvadriplehicheskuyu (përfshirja e pjesshme ose e plotë e të gjitha katër gjymtyrët).


 • Trajtimi i Cerebral paralizuar

  Trajtimi i fëmijëve me paralizë cerebrale trajnim kryhet kryesisht përmes funksioneve fizike dhe mendore, duke reduktuar kështu peshën e defektit neurologjike. Për të përmirësuar funksionin e muskujve duke përdorur terapi fizike dhe terapi profesionale. Terapi fjalim dhe korrigjim dëgjimit të kontribuojë në zhvillimin e pacientit transmetimit.

  Clamps dhe pajisje të tjera ortopedike lehtësojnë duke ecur dhe duke ruajtur ekuilibrin.
  Mendërisht fëmijë vonuar duhet të jenë të arsimuar brenda mundësive të tyre. Kujdes afatgjatë përfshin arsimin, programe të veçanta, këshillim, zhvillimin e aftësive të komunikimit, sistemit fleksibil të formimit profesional, rekreacion dhe argëtim. Pacientët me Cerebral paralizuar kërkojnë kujdes të plotë. Ajo duhet të mbështesin dëshirën e tij për të realizuar vetë në jetë. Roli kyç i luajtur nga prindërit në trajtimin që kanë nevojë për mbështetje psikologjike dhe rekomandime specifike.


  Rreth dnako shumë diagnostikuar me "paralizë cerebrale" tingëllon si një dënim me vdekje - pasi një fëmijë ka pak të ardhmen.

  Shumica e prindërve të fëmijëve me paralizë cerebrale, të lënë familjen, dhe nëna ime lënë vetëm me katastrofës. Disa prindër japin këto fëmijë në arsimin gjyshërit ose në një shtëpi për të paaftët, pasi ata e dinë se sëmundja nuk mund të shërohet plotësisht. Megjithatë, ka një mundësi për të përmirësuar gjendjen e tyre.


  Ushqejë dhe kujdesin për fëmijët me paralizë cerebrale (CP) është shumë e vështirë. Disa prej tyre nuk mund të lëvizë krahët dhe këmbët. 10 - 15% e pacientëve me paralizë cerebrale nuk e përtyp apo edhe gëlltitje - bluaj ushqim ata janë të ushqyer përmes një tubi. Në 50% të rasteve ata mbeten prapa fëmijëve normale jo vetëm fizikisht, por edhe në zhvillimin intelektual.
  Paralizë cerebrale nuk është e trashëguar dhe zhvilluar si rezultat i hipoksi (asfiksisë ose hipoksi) dhe lëndimeve të trurit në utero dhe në lindje kundër sfondit të shtatzënisë pas-gjatë të parakohshme apo mospërputhjet në madhësinë e kanalin e lindjes dhe kreu i fëmijës. Dëmtim i trurit mund të jenë shumë të ndryshme: një dëmtim kafkë, lëngun cerebrospinal, të quajtura goditje, gjakderdhje, hematoma pjesë të ndryshme të trurit.


  Faktorët që çojnë në patologji të shtatzënisë mund të ndikojë edhe në pamjen e foshnjës paralizë cerebrale. Këto përfshijnë: nënat traumë gjatë shtatzënisë dhe lindjes, rritjen e rrezatimit të sfondit, sëmundjet gjenetike të tilla si diabeti, çrregullime endokrine, çrregullime të qarkullimit të gjakut të trurit në fetus, helmim gjaku i shtatzënisë, kërcënuar abort, sëmundjet shtatzëna extragenital, papajtueshmërinë e gjakut të nënës dhe fetusit , obvyvannya kurrizit kërthizës fetusit, sëmundje të nënës (atherosclerosis, hipertension, sëmundje koronare të zemrës), mangësi vitaminë.

  Provokojnë paralizë cerebrale tek fëmijët mund edhe të ushqyerit e dobët gjatë shtatzanisë, sëmundjet ngjitëse, duke çuar në encefalit fetusit, meningjiti, rezultat i cili është shkatërrimi i strukturave qelizore të trurit fetal.


  Kohët e fundit, grupi filloi të regjistrohen dhe rreziku i fëmijëve të shëndetshëm të cilët kishin një vit të përafërt të jetës u shfaq patologjinë e dëmtimit të trurit. Në këtë rast, shtatzënia e nënës dhe të ofrimit të janë normale, por në muajt e parë pas lindjes fëmija është i sëmurë, për shembull, meningjit ose nënën ushqyer atë ushqim, nuk moshe duhur (proshutë p.sh., gjashtë muaj shpesh japin tymosur), në mënyrë që fëmija është i infektuar salmonellosis, ndodhur vdekje klinike, vdekjen e trurit dhe në këtë mënyrë - simptomat specifike neurologjike.
  Shkelja e një fëmijë vuan nga paralizë cerebrale, në varësi nga shkalla dhe lokalizimin e dëmtimit të trurit: çrregullime të qarkullimit të vazhdueshme dhe abuzimi i tonin e muskujve në gjymtyrë, instalimin sjellje anormale (gjë e shëmtuar e shpinë dhe gjymtyrë), dhe shkelje psyhomovnoho funksione. Karakteristike janë: të dyfishtë lezione spastik duart dhe frenim i rëndë mendor (moszhvillimi mendore); paralizë spastike e këmbëve të Perekrest tyre (sëmundje e vogël); rritur tonin e muskujve me lëvizje të pavullnetshme dhe zhvillimit të kënaqshëm të inteligjencës; ton të ulët të muskujve, shpesh me konfiskimet krizave konvulsive, rritjen e rrëgjuar dhe gjymtyrët më të shkurtra dhe mentale (mendore) kryesisht çrregullime të thella.
  Por ka raste kur mjekët diagnostikuar "encefalopati" (dëme trurit melkoochahovoe) për fëmijën, në bazë të tipareve të veçanta në sjelljen e porsalindur: ose pengimi i sistemit nervor qendror, pengimin e reflekset e foshnjës, ose, anasjelltas, nervozizëm. Përse? Fëmijët kanë rezerva shumë të mëdha të dekompensimi e brendshëm - në vit shikuar këtë kec nuk do të them se jo shumë kohë më parë ai vuajtur nga dëmtime të rënda të trurit. Nëse kjo veti nuk është fëmijë trupit fëmijës me paralizë cerebrale, do të ishte shumë më tepër.
  Neuroscientists si neonatolgët, të fillojnë për të trajtuar fëmijët tilla nga muajt e parë të jetës, neonatolgët kryejë trajtim tonik, neurologë - kujdesit intensiv. Nëse pas një viti fëmija nuk është ulur, nuk do të shkojnë, nuk e thonë një çrregullime të ndryshme mendore, pas studimit të kujdesshëm të karakteristikave të zhvillimit të saj, kur nuk ka dyshim stabiliteti i situatave neurologjike diagnostikuar fëmijët me paralizë cerebrale.  Trajtimi konservativ i paralizë cerebrale

  Trajtim kompleks konservator për qëllim normalizimin e trurit të rimëkëmbjes metabolizmin në indet nervore në fazat e hershme kur vonesa e reagimeve fillore auditory dhe vizuale tentativë, si dhe shenja të abuzimit me zhvillimin e gjuhës, një efekt pozitiv.

  Aplikoni trajtime të ndryshme: masazh, ushtrime, masat ortopedike. Ushtrimin si një të pavarur për të?
  ? Trajtim RSA administruar për fëmijët e sëmurë sa më shpejt të jetë e mundur dhe vetëm në format e butë e paralizë cerebrale me ndryshime minimale funksionale të trurit kur fëmija pak prapa në zhvillimin e kolegëve të tyre.  Trajtimi kirurgjik i paralizë cerebrale

  Trajtimi kirurgjik është aplikuar vetëm pasi fëmija arrin moshën tre. Për ta bërë këtë, përdorni të gjitha opsionet e trajtimit të kombinuara. Sipas kushteve të këtij trajtimi kirurgjik tek fëmijët operuar 2/3 pas një përmirësim të ndjeshëm në funksion motorike të gjymtyrëve.

  Si rezultat, fëmija mund të ulen me besim, lëvizin në hapësirë, të shërbejë veten.


  Fëmijët nën tre vjet nuk mund të tolerojë një operacioni në tru. Kirurgët më të lehtë për të kryer të operacionit fëmijën, i cili kishte ecur dhe u zhvillua, dhe akoma më e vështirë kur ajo është tre apo katër vjet është vetëm fillimi për të ecur ose kurrë nuk e kishte lëvizur në jetën e tij: në zemrën e fëmijës pastërvitur dhe mushkërive. Pas një i dobët mushkëritë nevojë për të futur një tub trakeal, dhe zemra duhet të jetë të përballojë një peshë të rëndë, e cila jep anestezi. Fëmija është mbi moshën tre viteve, mungesa e lëvizjes më pak ose më shumë kompensohen në nivel fiziologjik.
  Që përfshin një operacioni? Ndërhyrja Neurosurgjikale - Truri preparatsiya dhe palca kurrizore dhe nervat rrënjët manipulime (sistemi nervor) kirurgjikale, ndërhyrje ortopedike, duke eliminuar muskujt tendosje dhe kockat që mund të kompensuar të metat e lëvizjes së gjymtyrëve të fëmijës me paralizë cerebrale.


  Operacion në zonat e dëmtuara të trurit është transplantimi i indeve fetale trurit të marra në embrion posleabortivnyh frutash (fëmijën në të vërtetë vdekur), dhe korrespondon trurit vzhyvlyannya ind fëmijën me paralizë cerebrale.

  Në 60% të fëmijëve të operuar marrje ryshfeti mbijeton pa komplikime. Këta fëmijë së shpejti do të fillojnë të ecin, të ulen, të shikojnë nga njëri-tjetri, dhe disa me sukses të mësojnë të lexojnë dhe shkruajnë.


  Sigurisht, ka raste kur indet transplantuar trurit off dhe fëmijëve mbetet e njëjtë si para operacionit, dhe nuk marrin pëlhurë thjesht shkrin. Transplantet e indeve të trurit Reoperation bëjnë vetëm ata fëmijë që para-kirurgji ndihmoi.


  Nëse fëmija juaj ka një ton shumë të fortë të muskujve (kur ne nuk mund ta shpjegoj këmbën apo krah), të kryer operacionin në të palcës kurrizore (radipotomiya): pererizayutsya pasme rrënjët nervore të ndjeshme.

  Si rezultat i shpërbërjes refleks harkut, kështu që dobësuar ton muskujve dhe të gjymtyrëve lëvizjet janë më pak të kufizuara, shkelja paraqet duke eliminuar, duke rritur lëvizshmërinë e fëmijës.


  Në periudhën postoperative, nënat mësojnë ushtrime të veçanta gjimnastikor që ju mund të kryejnë në shtëpi me fëmijën. Emëruar edhe fizioterapi dhe farmakologjike procedurave, të cilat janë të synojnë rivendosjen e funksionit motorike të gjymtyrëve dhe përkrahjen e fëmijës. Rehabilitimi i shpejtë i fëmijës në periudhën postoperative dhe gjithashtu kontribuon në përdorimin afatgjatë të pajisjeve ortopedike përshkruara nga mjeku juaj.


  Teach fëmijën për të ecur, prindërit ndjehen një thirrje papërmbajtshëm për të ndihmuar atë, duke mbajtur duart, sqetull, pas hedging.

  Por kjo është tjetërsuar vetëm nga qëllimi - për të maksimizuar efektin e rehabilitimit. Fëmija nga hapat e parë duhet të mësojnë të mbështeten në veten e tyre.


  Prandaj, nuk është e rekomanduar:

 • qëndrojnë prapa fëmijës zhvillon rrëshqitje hap. Njohja dhe ndjenja se saj i siguruar, kjo nuk do të mobilizojë të gjitha kapacitetet e tyre dhe kohë mund të kapërcyer frikën e lëvizjes si e tillë;
 • mëso në këmbë, duke mbajtur një fëmijë nga një ose të dy duart. Praktika tregon se në këtë rast fëmija merr përdorur për të shpejt dhe më pas i dorëzoi atij të vështirë pa atë - të mësuarit e procesit të shtrihet gjatë;
 • përdorin paterica.

  Fëmija është i trajnuar për të ecur me materiale në dorë, është e vështirë për të kapërcyer frikën e duke u lënë pa mbështetje. Këta fëmijë shpesh nuk mund të mësojnë të ecin vetëm për shkak të kësaj frike, megjithëse aftësitë fizike për të ecur ata kanë.
 • Informacion nga neni Vitali Tsimbalyuk "paralizë cerebrale"