Child-oligophrenic e pashërueshme nuk do të thotë dënuar


 • Manifestimet e vonuar mendor
 • Gabimet e mundshme
 • Vetëm izolim
 • Familja dhe Shkolla
 • Adaptim profesional

 • Termi "të metat mendore" ose "të metat mendore" (përkthim i fjalëpërfjalshëm - "maloumie") përdoret në psikiatri që nga 1915. Sipas përkufizimit të miratuar në psikiatri familje, vonuar mendor - një shkelje të zhvillimit mendor (kryesisht intelektual) lidhur me lezione të sistemit nervor.


  Vetëm izolim

  Në vendin tonë që nga koha sovjetike ka pasur një sistem ndarje "fëmijë veçanta" nga shoqëria "normale". Si rezultat, madje edhe fëmijë me çrregullime relativisht të butë shpejt u shndërrua në invalidëve të paaftë për jetë të pavarur.

  Kids diagnostikuar me "vonuar mendor" në këtë qasje janë të detyruar të jetojnë në një botë të mbyllur, ata e shohin shokët e tyre të shëndetshme, mos flisni me ta, ata janë interesat e huaja, hobi fëmijët normale. Nga ana tjetër, fëmijët e shëndetshëm gjithashtu nuk e ka parë kush nuk i plotëson "standard", dhe u takuan në rrugë një personi me aftësi të kufizuara nuk e di se si për të trajtuar atë, si të reagojnë në paraqitjen e tij në botën e "shëndetshme".

  Tani mund të argumentohet se tradita e fëmijëve të ndajnë shkallën e vonuar mendor dhe "zgjedh" e atyre që nuk përshtaten në një kornizë (vulë "të paaftë", të vendosur në një shkollë me konvikt, shkolla speciale), i vjetëruar dhe nuk të çojnë në një rezultat pozitiv.


  Nëse një fëmijë jeton me një patologji të ngjashëm në shtëpi, e njëjta situatë e inkurajon atë për të zhvilluar aftësi të ndryshme, ai kërkon të komunikojnë me kolegët, të luajnë dhe të mësojnë. Megjithatë, në praktikë, është në mënyrë që fëmija juaj është diagnostikuar me "vonuar mendor" refuzojnë të pranojnë kopshtin normale, shkollën, edhe pse e drejta për arsimim është çdo trajnim fëmijë dhe të ofrojë në një institucion të specializuar ose trajtim.

  Shpesh, një fëmijë i shtruar në spital. Në spital insiston pediatrin qarkut, dhe administrimi i institucioneve të fëmijëve kërkojnë përfundimin e një paneli.

  Për çdo specialist që kanë të bëjnë me fëmijën, kërkon të ndihmuar atë, duke përdorur të gjitha metodat në dispozicion.

  Prandaj, në qoftë se fëmija është një mjek, mënyra themelore, rutinë dhe të përballueshme për të ndihmuar atë - shtrimin në spital për ekzaminim dhe trajtim të comorbidities (duke përfshirë dhe sistemin nervor) që është zakonisht gjendet në fëmijët me oligophrenia. Por ky fëmijë merr në një botë të mbyllur të spitalit ku ai është i rrethuar nga të njëjtat fëmijët nuk kanë aftësinë për të marrë aftësitë e nevojshme. Nga gravitetit të shkeljes varet nga aftësia për të komunikuar plotësisht me moshatarët e tyre dhe të zhvillojnë programin mësimor ose fëmijë nuk mund ai të mësojnë për të ngrënë me një lugë në një pjatë, veshje. Objektit kryesor flijim i kujdesit shëndetësor të fëmijëve, ky trajtim.

  Asistencë të kualifikuar arsimor, arsimi në kohë ai merr. Dhe nëse ai e merr atë në një masë minimale. Fëmija familja mund të shikojnë vëlla më të vjetër ose motrën për fëmijët e lagjes dhe kërkon për të mësuar se si të luajnë, flasin, lexojnë, ashtu si ata janë. Në spital, fëmija nuk ka asnjë shembull të tillë, dhe ai dhe fëmijët e tjerë kënaqur lojra primitive dhe komunikuar me gjeste.

  Sigurisht, në qoftë se fëmija u shtrua në spital për disa kohë (për trajtim ose diagnoza), pas kthimit në shtëpi, ai do të jetë në gjendje për të në një masë të kompensuar për mungesë të komunikimit, kujdesin dhe trajnimin e duhur.

  Por ka fëmijë që jetojnë në një sistem të tillë të mbyllur vazhdimisht -. Ata të braktisur nga prindërit për të mësuar se fëmija ka lindur "i sëmurë" "jo si të gjithë të tjerët"


  Familja dhe Shkolla

  Sistemi ekzistues para se të izolimit "Fëmijët veçanta" çoi në faktin se edhe fëmijët me shkeljet relativisht të lehta u shndërrua shpejt në invalidëve të paaftë për jetë të pavarur. Nëse një fëmijë jeton në shtëpi, situata vetë stimulon atë për të zhvilluar aftësi të ndryshme, ai kërkon të komunikojnë me kolegët, të luajnë dhe të mësojnë.

  Kohët e fundit, ka pasur një tendencë për të rritur fëmijët me aftësi të kufizuara të ndryshme në shtëpi në familje.

  Më parë (20 - 30 vjet më parë), nëna ime është në spital u bindën për të lënë fëmijën "dëmtuar", për t'i dhënë atij një institucion shoqëror të sigurisë, tani më shumë fëmijë Oligophrenic është nën kujdesin e prindërve të dashur të cilët janë të gatshëm për të luftuar për zhvillimin e tyre dhe adaptimin social.
  Me të dashurit e një fëmijë ka mundësinë për të aplikuar për edukim, trajtim (nëse është e nevojshme), komunikimi me kolegët.

  Praktika tregon se edhe shumica e "vështira" fëmijët e me trajtimin e duhur të kërkojnë të komunikimit dhe aktivitet. Fëmijët të cilët nuk mund të flasin keq kuptojnë gjuhën e të tjerëve, interesant duke kërkuar në fëmijët dhe të rriturit përreth, fillojnë të pyesin lodra, duke luajtur me moshatarët e tyre.

  Nëpërmjet lojrave të thjeshta në dispozicion të tyre fillon ndërveprimin me mësuesin, dhe pastaj - duke i mësuar fëmijës aftësitë për t'u shpallur atij i nevojshëm (për të ngrënë me një lugë dhe pini nga një filxhan, veshje).

  Sigurisht, nuk mund të pritet që një fëmijë me aftësi të kufizuara të rënda intelektuale mund të kapërcyer këtë problem tërësisht. Puna e specialistëve të ndryshme (mësues, psikolog, mjek, etj) kanë për qëllim të japin fëmijës një shans për të zhvilluar sa më shumë të jetë e mundur këto aftësi që të jetë e mundur. E pra, në qoftë se një fëmijë me një aftësi të kufizuara intelektuale të cekët mund të bashkohet me shkollë të rregullt në afërsi të shtëpisë ku mësues i vëmendshëm me kuptim të reagojnë në problemet e tyre dhe të ndihmojë atë mjeshtër i programeve në dispozicion të qëndrojnë në shokët e klasës e ekipit pa u bërë një shtresë e ulët dhe "budalla klasë."

  E pra, në qoftë se kec nuk fliste me shtatë vjet për të mësuar të përdorin gjuhën për të komunikuar, të jetë në gjendje të shpjegojë të nënës sime atë që ai dëshiron. Jo keq, në qoftë se një fëmijë për një kohë të gjatë nuk i kushtoj vëmendje për njerëzit rreth tij dhe gjërat do të fillojnë të duken dhe mënyrë të përballueshme ai reaguar ndaj ngjarjeve - atëherë nëna mund të kuptojnë se çfarë ajo duhet të ketë qenë fëmijë që ai e do, ose pse papritmas bërtiti.


  Adaptim profesional

  Sipas ligjit ekzistues, të gjithë qytetarët kanë të drejtë të punojnë. Njerëzit me aftësi të kufizuara - nuk është përjashtim. Në të vërtetë, ata kanë të drejtë për një punë, të kryer punën, e cila mund të, dhe duke u paguar për të.  Në praktikë është shumë e vështirë për t'u zbatuar. Në të vërtetë, për të mundësuar njerëzit me aftësi të kufizuara mund të punojë kërkon kushte të veçanta. Çfarë njerëz të zakonshëm bëni lehtë, me kohë minimale dhe përpjekje me aftësi të kufizuara do të bëjë shumë më të gjatë ndoshta do të bëjë më shumë gabime, ai do të duhet të pushoni më shpesh. Natyrisht, punëdhënësit preferojnë të marrë vendin vakant të njerëzve të shëndoshë. Pra, me përjashtim të drejtën për të punuar, të paaftët dhe të duhet një tjetër mekanizëm për zbatimin e këtij ligji. Për shembull, punë që janë të gatshëm të jenë njerëz me aftësi të kufizuara.

  Ka një pamje që nuk është i paaftë për të punuar - kjo nuk është si gjithë të tjerët, është e vështirë për të kryer veprime të thjeshta, kështu që publiku nuk duhet t'i japë atij një punë, dhe përmbajtja, privilegje dhe përjashtime nga detyra të ndryshme.

  Kjo qasje mund të diskriminojë vetëm kundër njerëzve me aftësi të kufizuara. Të gjithë fëmijët nga një moshë të re kanë tendencë të rritet dhe të bëhet dikush ata ëndërrojnë për t'u bërë një astronaut, mësues, etj Atëherë bijtë dëshirojnë ndryshim, dhe në një moment ata të zgjedhin profesionin e tyre. Një shoqëri që lejon vetëm përfiton aftësi të kufizuara, kërkon të heq atij të asaj ëndrre, dhe me atë mundësinë e rritjen personale, vetë-respekt. Ai është i dënuar të mbetet përgjithmonë një fëmijë, një konsumator marrjes nga banesat publike, ushqim, veshje, dhe për t'u dhënë asgjë në këmbim.

  Kjo situatë duhet të ndryshojë, dhe ne duhet të fillojë me qëndrimin e shoqërisë ndaj njerëzve "të tjera".

  Përfundimi i komisionit mjekësor "të paaftë për të punuar" nuk do të thotë se të paaftë nuk punojnë. Jo, por ajo tregon se ai nuk mund të punojnë në vendin e punës normale, dhe ajo kërkon kushte të veçanta për punë.

  Është e rëndësishme që çdo fëmijë - "normal", e pajisur me aftësi të kufizuara - ishte piketa para-përcaktuara se ajo do të jetë një realitet. Prindërit duhet të jetë i sigurt se kopshti i tyre fëmijë atje, ku ai do të luajë dhe të mësojnë të komunikojnë me fëmijët e tyre, shkollën ku ai do të merrni njohuritë e nevojshme për punën e saj, të cilën ai do të kryejë me kënaqësi dhe me ndjenjën se ai e nevojshme për shoqërinë.

  Një ndarje e njerëzve në të ashtu-quajtur "normal", "i talentuar" dhe "disabled", nuk duhet të jetë kriter "otbrakovyvaniya" dhe disa promovimi tjetër, dhe të zgjedhin rrugën e tyre të jetës.

  Informacion nga psikolog Irina Tarpomanova artikull "Fëmijëve-oligophrenic. Terminally ka mjete të dënuar "