Dysplasia hip


 • Çfarë është dysplasia hip?
 • Trajtimi i dysplasia
 • Ushtrim terapeutik (ushtrim)

 • Çfarë është dysplasia hip?

  Dysplasia i hip përbashkët - një cen të përbashkët dhe të gjitha elementet e saj. Varësisht nga shkalla e zhvendosjes së kokës femurit në acetabulum dalluar përmbysje, subluxation apo hip predvyvih.

  Formimi Newborn i përbashkët është ende jo i plotë, diagnoza aq i rëndësishëm në fillim të sëmundjes dhe sa më shumë që të jetë e mundur trajtim të hershëm. Parandalues ​​ekzaminim ortopedike dhe neurologjike dhe me ultratinguj e nyjeve është e rekomanduar çdo fëmijë, edhe nëse prindërit nuk bëjnë devijim i dyshuar në zhvillim.

  Tani në spital çdo fëmijë shqyrton ekspert, megjithatë, prindërit mund të mos dëmtojë të dini disa nga simptomat më të zakonshme të dysplasia hip:

 • Kufizimet e rrëmbimit hip pasiv. Ky funksion mund të verifikohet si vijon. Vendosni fëmijën tuaj në shpinë, këmbët përkulem së tij në hip dhe gju nyje në kënde të drejtë dhe butësisht të përhapet kofshët e tij veç e veç. Rrëmbimit pasiv i kufizuar nga shkatërrimin e përbashkët. Nëse fëmija "nuk" marrë hip në pozicionin e shtrirë në shpinë, të lehtë për të identifikuar kufizimin e lëvizjes në foshnje në barkun e tij me këmbët e përkulura, si në qoftë se zvarritje.
 • Asimetri e folds mbi kofshët dhe mollaqe.


  Me kujdes të vlerësojë simetri rrudha pod'yahodichnyh dhe vathë në hips. Për ta bërë këtë, vendosni fëmijën në barkun e tij dhe ngre këmbët e tij.
 • Rotacioni i jashtëm (rotacioni i jashtëm) dhe simptomë rrëshqitje hip (kliko). Ky tipar është përcaktuar rrallë.
 • Në një datë diagnozë më vonë shënoi shkurtimin e gjymtyrëve, në fund të fillojnë në këmbë dhe "duck" shëtitje (kalon ngadalë).
 • Këto simptoma nuk janë gjithmonë të përcaktuara qartë.


  Trajtimi i dysplasia

  Trajtimi fillon me ditët e para të jetës së fëmijës. Përdorur gjerësisht metodën funksionale që përfshin pozitën e trajtimit (duke përdorur lloje të ndryshme të gomave, swaddling gjerë), një masazh të veçantë, teknikat Gjimnastikës mjekësore, plotësuar me fizioterapi.

  Gomë imponon ortoped, dhe prindërit duhet të jetë në pajtueshmëri me rekomandimet e tij. Nëse trajtimi nuk është i nevojshëm në gomën, ajo është përdorur gjerësisht në ndryshim: dy pelena lart disa herë dhe vë mes këmbëve të fëmijës, prirje në hip dhe gju nyje dhe të caktuar në anën në 60-80 gradë. Në këtë pozicion të rregulluar pelena këmbët fëmijë, pëlhurë me lajle, ose pantallona të tretë.

  Ky ndryshim mund të rekomandohet për të gjithë fëmijët, që nga pozicioni i këmbëve diversioni krijuar kushte optimale për zhvillimin e duhur të hip përbashkët.

  Wide pelena të fillojnë të aplikojnë edhe në spital për 3 muajt e parë.

  Është e rëndësishme për të mbajtur fëmijën në krahët e saj. Mbështetja Adult fëmijë me duart e tij prapa shpinë të tij, duke mbajtur atë për të. Këmbët Fëmija i gjerë përveç "mban" trupin rritur.

  Nuk është e rekomanduar që të veshin fëmijën "ekstra" në anën e një të rrituri. Pozita e trupit të fëmijës në mënyrë asimetrike. Ju mund të përdorni një shpinës me një shpinë të fortë. Por gjatë çdo ditë të veshur fëmijën në këtë pozitë është e padëshirueshme që nga ajo çon në forefoot qëndrueshëm tërheqjes dhe jashtë valhirovaniyu tyre. Në pronate këmbë e fëmijës duhet të mbahet jashtë dyshek (var). Ky pozicion është parandalimi makinë muskujt kofshë tension.


  Ushtrim terapeutik (ushtrim)

  Për të rivendosur fëmijët me kongjenitale fizioterapi dislokimit hip është formimi i fundit i një të përbashkët të shëndoshë dhe e vetmja mënyrë për të mbështetur zhvillimin motorik. Detyrat ushtrojnë:

 • parandalimin dhe eliminimin e tensionit në muskujt e kofshës;
 • Formimi i hip joints, të rivendosur formën e tyre;
 • forcimin muskujt që mbajnë lëvizjen në hip përbashkët (përkulje, extension, rrëmbimit, rotacionit brenda);
 • zhvillimi i lëvizjeve plotësisht aktivë në hip joints;
 • korrigjimi i pozitës valgus e gju dhe kyçin e këmbës nyje që ndodhin gjatë trajtimit me goma.

 • Ushtrimi janë të përgjithshme të zhvillimit dhe të veçanta. Së pari duke filluar për të përdorur që nga fillimi i jetës, si një refleks ushtrime, dhe si e tij në rritje deri - duke pasur parasysh zhvillimin e saj psikomotorike. Ushtrime të veçanta të ndihmojnë në rikthimin nyjeve hip, muskujt, kofshët dhe mollaqe. Duke pasur parasysh mosha e pasiv fëmijës së përdorur (një vit) dhe ushtrim aktiv (1 deri në 3 vjet).

  Në vitin e parë të jetës, zakonisht stërvitje kombinuar me masazh. Në përmbysje kongjenitale hip zakonisht përdorin klasik teknikat masazh stroking, fërkim dhe flexing të lehtë të muskujve të rajonit mesit, mollaqe, para, mbrapa dhe anën e kofshë dhe gluteal i butë acupressure muskujt e kokës femurit në kombinim me metodat e relaksimit 'muskujt, duke çuar në lëvizjen hip.

  Efektive si banja të ngrohta, masazh nënujore, banjot parafine, banja baltë.

  Me fëmijët më të vjetër se 3 muaj prindërve të përfshirë në ushtrimet terapeutike 3-5 herë në ditë për 5-10 minuta. Për preschoolers për të konsoliduar rezultatet e trajtimit, dhe në disa raste për kujdesin follow-up, ushtrime terapeutike e përdorur të paktën 3 herë në javë për 20-25 minuta duke përdorur ushtrimin aktiv në shkarkim pozitën origjinale.
  Model kompleks LH për fëmijët parashkollor (5-6 vjeç).

  Hyrje klasa (3-5 min.)

 • Duke ecur me korrigjimin e këmbëve të pasakta instalimit.
 • Ushtrime të frymëmarrjes në këmbë ose në këmbë, me një peshë të njëjtë në të dy gjymtyrë.

  Pjesa më e madhe e seancave (15-20 minuta), pozita e fillimit - të shtrirë në shpinë të tij

 • Alternuara përkulje - extension ndalesë (4-6 herë). Alternuara përkulje - këmbët e ekstensionit në gju dhe hip joints të (6-8 herë).
 • Pleas sjellë drejtpërdrejtë dhe këmbët. Lëvizja është ekzekutuar pa mbështetje në dysheme (4-6 herë në këmbë). Sock veten e tyre, këmbë mbajtur vertikalisht. Frymëmarrja është arbitrar.
 • Në të njëjtën kohë zgjas dy duart lart, këmbë poshtë. Kthehu tek pozicionin e fillimit dhe relaksohuni (3-4). Frymarrja arbitrar (samovytyazhenie).
 • Alternuar rrahur këmbët varur në një lartësi prej 40-50 cm topit 4-6 herë çdo këmbë.

 • Këmbët prirje, këmbët banesë në katin. Slow, këmbët graduale hollimit në anën dhe të vijnë përsëri (4-6 herë). Frymëmarrja është arbitrar.
 • Metodist i mban këmbët kyçin e këmbës së fëmijës dhe kryen dridhje të lehtë të gjithë gjymtyrë (3-4 herë në këmbë). Ju mund të kryejnë në dy këmbët në një kohë.
 • Shtrirë në anën e shëndetshme, të marrë një anë të drejtë këmbë, të shkojnë prapa (4-6 herë).
 • Fillimisht shtrirë në stomak e tij, shtrirje dhe relaksoheni muskujt e vithe, 6-8 herë.
 • Lëvizja e këmbëve, si në qoftë se zvarritje në barkun e vet (4-6 herë në këmbë).
 • Si të Ushtrimi. 7, por mundi topin pesë (4-6 herë në këmbë).

 • Takë lehtë përgjimi në mollaqe 4-6 herë. Ndalo pushim.
 • Duke qëndruar në të katër këmbët, këmbë prirje për të devijuar nivelin horizontal (3-4 herë në këmbë).
 • Lojë.
 • Përfundim - 2-3 minuta.

 • Duke ecur me këmbët alternuara lëkundje.
 • Në këmbë, armë në dorë, shtrydh - hap gishtat (3 - 4 herë).