Diverticulitis simptomat dhe trajtimi


 • Simptomat diverticulitis e diverticulitis
 • Trajtimi i diverticulitis

 • Simptomat diverticulitis e diverticulitis

  Diverticulitis - Inflamacione e një ose më shumë diverticula. Diverticulitis është më shumë i zakonshëm në njerëz mbi 40 vjet, edhe pse është e mundur të rënda në pacientët e të gjitha moshave. Në mesin e njerëzve të rinj se 50 vjet të cilët kërkojnë trajtim kirurgjik për diverticulitis, burrat tri herë më shumë sesa femrat në grupin e personave mbi 70 gra kalojnë meshkujve në numër tre herë.

  Simptomat e zakonshme fillestare - dhimbje, ndjeshmëri (zakonisht në bark të ulët e majtë), dhe ethe.  Nëse mjeku e di se një person ka diverticulosis, diverticulitis mund të diagnostikuar pothuajse tërësisht në bazë të simptomave. Hyrje dhe radiografi barium lejon vërtetimin e diagnozës, por studimi mund të shkaktojë dëme.

  Inflamim në diverticulitis mund të çojë në formimin e mesazheve jo normale (gyp) midis zorrës së trashë dhe organe të tjera. Në shumicën e rasteve, gyp i formuar në mes të zorrës së trashë sigmoid dhe fshikëzës dhe janë më të zakonshme në meshkuj se në femra, por heqja kirurgjikale (histerektomia) rrit rrezikun e fistula mitrës në femra. Në përmbajtjen e tij formimin e zorrëve, duke përfshirë bakteret hyn në procesin e infeksionit fshikëz dhe shkaktojnë në traktin urinar.


  Fistulat mund të zhvillohet në mes të zorrëve, mitrës, vaginë, mur të madh dhe të vogël të barkut apo edhe kofshë ose gjoks zgavër të.

  Komplikime tjera të mundshme të diverticulitis - inflamacion i indeve përreth, përhapja e inflamacionit në shpërbërjen e zorrëve mur mur diverticulum (vrimë), abscesi, inflamacion i zgavrën e barkut (peritonit), gjakderdhje dhe pengim zorrë.

  Trajtimi i diverticulitis

  Easy diverticulitis mund të trajtohen në shtëpi. Pjesa tjetër e rekomanduar, dietë kryesisht i ushqimeve të lëngshme dhe antibiotikët. Simptomat zakonisht zhduken shpejt. Pas disa ditësh të trajtimit një person mund të lëvizin për të butë, perimeve ulët dietë fibra dhe të marrë psyllium përditshme.


  Pas një muaji në dietë përfshin ushqime të lartë në fibra bimore. Pacientët me dhimbje në një zonë të caktuar të bark, ethe dhe shenja të tjera të infeksionit të rëndë ose komplikime janë hospitalizuar zakonisht. Ata përshkruajnë lëngjet intravenoze dhe antibiotikët, pjesa tjetër shtrat; ndalojnë pacientët hani dhe pini derisa simptomat largohem. Nëse gjendja vazhdon, çështja e operacionit, veçanërisht dhimbje të barkut dhe temperaturë janë në rritje. Përafërsisht 20% e pacientëve me diverticulitis kërkojnë kirurgji sepse gjendja e tyre nuk është duke u përmirësuar; nga të cilat 70% janë shënuar shenjat e dhimbje të forta dhe inflamacion, ndërsa të tjerët - gjakderdhje, formimin gyp apo pengesë e zorrëve.

  Ndonjëherë trajtim për mjekun diverticulitis rekomandon kirurgji, edhe pse një nuk ka shenja të inflamacionit ose komplikime. Kjo është ku një rrezik të lartë të komplikimeve të rënda të cilat kërkojnë ndërhyrje urgjente kirurgjike dhe veprimtarinë parandaluese është trajtimi më i thjeshtë dhe i sigurt. Kirurgji urgjencës është e nevojshme për pacientët që janë të shtruar në spital për shkak të përforimit (pushim) e zorrëve dhe peritonit. Kirurg zakonisht heq segment të dëmtuara zorrë dhe krijon një lidhje në mes të zorrës së trashë dhe sipërfaqe të lëkurës, të quajtur colostomy. Pritini deri në fund të zorrëve stitched në operacionin e ardhshëm dhe të ngushtë kolostomu.  Kur ka gjakderdhje masive, burimi i saj përcaktohet duke futur një ngjyrë kontrasti në arteriet që furnizojnë zorrës së trashë, atëherë do të X-rrezeve quajtur angiografi. Hyrje vasopressin (një medikament që constricts arteriet) mund të ndaluar gjakderdhje, por ajo është potencialisht e rrezikshme, sidomos në të moshuarit. Në disa raste, gjakderdhje recurs brenda pak ditësh, që kërkon kirurgji. Largimi i pjesës së prekur e zorrëve është e mundur vetëm në qoftë se të instaluar gjakderdhje burimin. Përndryshe shumë larg më i zorrët - ky operacion quhet colectomy Nëntotali.

  Nëse gjakderdhje ndalesa (ose reduktohet në masë të madhe) pa trajtim, mënyra më e mirë për të përcaktuar shkakun e saj - colonoscopy.

  Informacion nga artikullin "diverticulitis".