Çmenduri dhe Memory çrregullimeve


 • Çrregullimeve njohëse
 • Humbja e kujtesës - normal apo sëmundje
 • Metodat e parandalimit dhe trajtimit të çmenduri

 • "Në mëngjes duke kërkuar syzet, dhe madje mbani mend se çfarë ajo ishte në kërkim të" - një i trishtuar duke thënë se për vetë mund të thonë se pothuajse çdo person të vjetër. Kjo nuk është befasi, që nga humbja e pjesshme ose madje i plotë i kujtesës nuk është konsideruar një punonjës i përhershëm të moshës. Dhe si jeni, me të vërtetë? A ka mundësi për të parandaluar këto dhe çrregullime të tjera të trurit, i kthyer ndonjëherë në aspektin e fëmijërisë? Këto dhe të tjera pyetje janë përgjigjur Akademia e Shkencave Mjekësore, Shef i Departamentit të neurologjisë Moskës Akademisë Mjekësore.

  Sechenov Nicholas Yakhno.


  Çrregullimeve njohëse

  - Nicholas, çfarë tjetër përveç kujtesës përbën dëmtim njohës?

  - Kjo ndodh më komplekse - njohëse (kognitive) funksionin e trurit nga të cilat procesi i të kuptuarit të botës dhe siguron ndërveprimin me të. Ky proces përfshin katër komponente kryesore bashkëveprojmë:

 • Perceptimi i informacionit;
 • përpunimi dhe analiza;
 • kujtesës dhe magazinimit;
 • shkëmbimi i informacionit, ndërtimin dhe zbatimin e Programit të Veprimit.
 • Por shpesh, kur ne flasim për funksionet njohëse dhe çrregullime kanë në mendje është e kujtesës si komponentin më të rëndësishëm.


  Keqësim të lidhura me moshën e aftësive njohëse fillon përafërsisht 30-35 - e moshës, por ndryshimet më të rëndësishme të ndodhë në mes të 45 - 60 vjeç. Për shembull, shuma e reduktuar (afat-shkurtër) kujtesës. Kjo çon në faktin se vera është më e vështirë të fitojnë njohuri dhe aftësi të reja se sa njerëz të moshës së re dhe të mesme. Ata janë gjithashtu të vështirë për të punuar në të njëjtën kohë me burime të shumta të informacionit ... At ndryshimet e lidhura me moshën njëjtën kohë në funksionet njohëse nuk ndikojnë kujtesën dhe ngjarjet aktuale të largët të jetës në aftësitë e fundit të fituara, fjalorin. Për më tepër, copa domethënëse të tekstit i ruajtur verën e mirë se sa pa lidhje në grupe kuptimin e fjalëve.

  Një tjetër tipar i moshës lidhur me ndryshimet në kujtesën - visually informacionit të paraqitur mend më mirë dëgjimi.

  Aftësitë njohëse të rritur të shëndetshëm janë të ndryshme, ato varen nga disa faktorë. Për shkak të çrregullimeve të tyre mund të bisedoni me se kur ndonjë sëmundje ose gjendje të çon për të ulur këto aftësi në krahasim me individin individuale normale.


  Humbja e kujtesës - normal apo sëmundje

  - Ku në fund normale moshës lidhur me ndryshimet dhe proceset patologjike të fillojnë? Dhe të marrë parasysh humbjen e kujtesës - një satelitë sëmundje% D
  0? ose të regjistroheni (me simptomat e sëmundjeve të tjera)?

  - Për fat të keq, shumica e njerëzve - si në Rusi dhe jashtë vendit, besoj se humbja e kujtesës dhe funksioneve njohëse tjetër përkeqësimit është normë për njerëz të moshuar.

  Pra shpesh, pacientët dhe familjet e tyre nuk do të shkojnë për të specialistëve deri në fazën e shkeljeve jashtëzakonisht të rënda kur pacientët njohin jo më të tjerët ose të humbasin aftësitë e vetë. Natyrisht, me të tillë një ashpërsi çrregullim të aftësisë sonë për të ndihmuar ato të vogla.

  Përveç kësaj, këto kufij të njëjta mes normalitetit dhe sëmundjes në zhvillim mund të mos gjithmonë në kohë të diagnostikuar dhe mjekë, neurologë, psikiatër, Gerontologists dhe përfaqësues të profesioneve të tjera. Edhe pse ekziston një metodologji e përbashkët klinik hulumtim psikologjik, i quajtur shqyrtimit peshore që ju lejon për të gjetur peshën e çrregullimeve në dinamikën. Arsyeja e parë: deri konsideruar kohët e fundit ky problem në botë nuk është shumë i rëndësishëm.

  Njohur vetëm ndërrime demografike në vendet e zhvilluara, ku hakmarrja është "plakje popullsisë", e vënë përpara çështjen e dëmtimit njohës në vendin e tyre të duhur në neurologji. Dhe jo vetëm atje.

  Nëse përgjigjja juaj në pyetjen e dytë, e theksuar dëmtim kujtesës janë simptoma të rëndësishme të një numri të neurodegjenerative dhe vaskulare sëmundjeve të trurit.

  - Çfarë është ajo?

  - Më i vështirë i këtyre është çmenduri apo çmenduri. Arsyet për këtë mund të vendosen - ajo është e njohur për sëmundjen Alzheimer dhe çmenduri me trupat Lewy (çmenduri ndodh në 20 për qind të rasteve), dhe encefalopati vaskulare (7 - 10 për qind), trauma, tumor, infeksion (5 - 10 për qind).

  Por rezultati është gjithmonë i njëjtë - në mënyrë të qëndrueshme në rënie aftësitë njohëse, e cila çon në përjashtimin në jetën e përditshme. Dhe në radhë të parë dhe shpesh vuan kujtesës. Në rastet më të rënda, pacienti pushon për të njohur të tjerët, madje edhe njerëzit më të afërt nuk janë të orientuara në hapësirë ​​dhe kohë.


  Metodat e parandalimit dhe trajtimit të çmenduri

  Nuk janë më pak të theksuara - të ashtuquajturat të moderuar dhe të lehta - çrregullime kognitive. Nëse ata nuk e bëjnë, ata mund të zhvillojnë në çmenduri. Kjo është ilaç i tyre sot i kushtoi vëmendje të veçantë.

  - Përse?

  - Fakti se çmenduri në të gjitha përparimet e mjekësisë moderne dhe farmakologji kurë nuk është e mundur.

  Ilaçet sigurisht ekzistojnë, por ata nuk e zgjidh problemin në mënyrë radikale, dhe madje edhe në mënyrë të konsiderueshme ndikojnë në procesin derisa të kthehet. Ekspertët kuptojnë - të fillojë lufta me sëmundjen nevojë shumë më herët. Që të diagnostikuar dhe trajtuar çrregullime më pak të rënda. Në studimin e problemit zbuluar se prevalenca e shumë më tepër se çmenduri. Dhe çdo vit, rreth 15 për qind e pacientëve me aftësi të kufizuara të moderuar të lëvizur në fazën e ardhshme - çmenduri, Alzheimer shpesh. Dhe kjo është dhjetëra miliona njerëz - në Amerikë, Evropë, Rusi, dhe miliarda në kostot. Në kostot direkte dhe indirekte të SHBA të lidhur me çmenduri, e vlerësuar në 100 miliardë në vite.  Detyra e shkencëtarëve dhe mjekëve është për të siguruar që të diagnostikuar çrregullim në një fazë të hershme për të zhvilluar terapi. Në të gjithë botën ai nga laboratorëve të specializuar kujtesës. Një vit më parë ajo ishte themeluar në klinikën e sëmundjeve nervor MMA. Sechenov, ne jemi më shumë se 600 pacientë.

  - Nëse çmenduri është e pashërueshme, si çrregullim moderuar shërueshëm?

  - Ndërsa ne mund të flasim për barnat që ngadalësojnë procesin e sëmundjes dhe është përdorur me çmenduri. Të tjerët thjesht nuk kanë kohë për të krijuar. Së pari filloi të përdorë mjetet për të rritur aktivitetin e acetilkolinės neurotransmitter në tru.

  Kjo substancë është thelbësore në rregullimin e kujtesës dhe funksioneve të tjera njohëse. Përgatitjet rivastigmine, galantamine dhe të tjera më të ulët normën e saj e copëtim se sa kontribuojnë në trajtim. Megjithatë, rezultatet pozitive të zbatimit të këtyre barnave në dëmtim nedementnyh njohës të çmenduri e pezullimit deri sa të marrë.

  Grupi i dytë ndikon në glutamate neurotransmitter, një tepricë e qelizave të trurit të cilat dëme. Prandaj, rregullorja lejon për të mbajtur jetën e tij, dhe neuronet performancës. Ekzistojnë mekanizma më delikate janë të shfrytëzohen kur në veprim qelizat glutamate sinaps nuk janë të mbyllur, dhe në qoftë se unë mund të them kështu, është e optimizuar.

  Grupi është memantine drogës, e cila është një droge të përdorur gjerësisht në Rusi dhe në Evropën Perëndimore dhe në SHBA, dhe është përdorur për të trajtimin e sëmundjes Alzheimer. Megjithatë, si në rastin e mëparshme, ka ka të dhëna të efikasitetin e tij ne trajtimin e crregullimeve konjitive nedementnyh.

  - Nuk mundet një mjek dhe droga të tyre, për të përmirësuar kujtesën tuaj?

  - Shkenca Psikologjike di sot shumë teknika të kujtesës - strategji specifike që mund të rrisë efikasitetin e ruajtjes dhe të përdoren si njerëz të sëmurë dhe të shëndetshëm. Kjo metodë "vend" dhe "fjalë-varëse rrobash", "zinxhir vizual" dhe grupet semantike, shoqatave dhe të lënë të kuptohet shkronjën e parë ... Nuk ka kuptim për të transferuar ato, kështu që nëse ju doni të gjithë mund të gjeni një përshkrim dhe të zgjedhin një mënyrë për shpirtin.

  Dua të theksoj që trajnimi të duhur të funksionit të kujtesës - pa komponentin associative, visualizations, etj, nga të mbajturit mend të thjeshtë dhe riprodhimit fjalë, figura, objekte apo fragmente të kuptimit zakonisht nuk sjell efektin e dëshiruar.

  Informacion nga neni Raphael Mardanova "Për valën e harresës tim."