DIC dhe Shtatzënia


 • Coagulogram dhe komponentët e tij kryesore
 • Mekanizmi i sistemit të koagulimit të gjakut
 • DIC si një komplikacion të shtatzënisë

 • Coagulogram dhe komponentët e tij kryesore

  Coagulogram - Studimi i koagulimit të gjakut. Coagulogram zbulon tiparet e koagulimit në komplikime shtatzëna dhe disa shtatzënisë dhe, për këtë arsye, me trajtimin e duhur.

  Në shtatzëni normale rrit aktivitetin e sistemit të koagulimit të gjakut si një e tërë. Ky është një proces i natyrshëm i lidhur me shfaqjen e qarkullimit in utero-placental. Ai kërkuar që organi shtatzënë është duke u përgatitur për të rritur volumin e gjakut gjatë shtatzënisë dhe fëmijën për një humbje të mundshme të gjakut gjatë lindjes.  Koagulimit duhet të marrë çdo tremujori, dhe në qoftë se anomalitë e parametrave Hemostaza (një grup i përbërësve të enëve të gjakut dhe të ndërveprimit të gjakut që ruan integritetin e murit të enëve të gjakut dhe të ndaluar gjakderdhje kur i dëmtuar enët e gjakut) - shpesh nga një mjek.

  Kanë gjakun e marrë nga një venë në mëngjes në një stomak bosh.

  Këtu janë disa opsione koagulimit:

 • Fibrinogen - proteina shenjë paralajmëruese e fibrinë që formon bazën e një mpiksje të koagulimit të gjakut. Fibrinogen - një tregues i ndjeshëm i pranisë së inflamacionit dhe nekrozë (vdekje) të indeve, proteina kryesore e plazmës, e cila ndikon në vlerën e ESR (normës së sedimentimit të eritrociteve).


  Ajo rrit me rritjen e koncentrimit të fibrinogjenit. Gjatë shtatzënisë, që nga fundi i tremujorit të parë, ka një rritje të natyrshme në plazma përmbajtjes fibrinogjenit dhe arrin vlerat maksimale në prag të lindjes. Kjo është për shkak të qarkullimit shtesë - uteroplacental.
 • APTT - aktivizohet kohë të pjesshme thromboplastin. Këtë herë koagulimit, në varësi të pranisë së faktorëve të koagulimit. Përcaktimi i APTT, së bashku me treguesit e tjerë të përdorur në diagnozën e sindromi i shpërndarë koagulimit intravaskular (DIC), e cila diskutohet më poshtë. Shtatzënë shënuar shkurtimin e APTT për shkak të rritjes së numrit të fibrinogjenit.

 • Ora Thrombine (PM). Kjo është faza e fundit e koagulimit të gjakut, formimin e fibrinë nga fibrinogjenit nga veprimi i thrombin. Duke pasur parasysh se shtatzënia rrit përmbajtjen e fibrinogjenit zgjatet prandaj kohë trombines, por mbetet në këto kufij. Definition TV përdoret për të zbuluar defekte në prodhimin e fibrinogjenit (p.sh., fibrinogjene mund të rritet në sëmundje të mëlçisë) dhe vlerësuar aktivitetin antikoagulant të gjakut.

 • Mekanizmi i sistemit të koagulimit të gjakut

  Procesi koagulimit përbëhet nga disa faza. Në fazën e parë nga mekanik ose kimik dëmtimit të enëve të gjakut mur është ndarë një substancë të veçantë - thromboplastin që shkakton reagim të koagulimit.


  Faza e dytë është aktivizuar faktorët e koagulimit - proteinat specifike normalisht e pranishme në gjak gjithmonë duke siguruar formimin trombo në vendin e dëmtimit të murit të enëve të gjakut.
  Faza e tretë - aktivizimi i thrombin (përbërës i natyrshëm i koagulimit të gjakut, i cili formohet në trupin e prothrombin) fibrinogjenit joaktiv proteinave, duke e kthyer atë në një fibrinë aktive, e cila formon bazën e bandë. Në rrjetet fibrinë "ngatërruar" trombocitet dhe corpuscles tjera të gjakut, trombocitet redukton mpiksje presion atij për të formuar mpiksje të pjekur të gjakut që mbyll defektin në murin e enëve të gjakut.

  Trombocitet - një rruazat e gjakut.

  Trombocitet janë formuar në palcën e eshtrave. Rënie të moderuar në numërimin e trombociteve nganjëherë mund të vërehet në gratë shtatzëna të shëndetshme. Trombocitopenia - një reduktim të ndjeshëm në numrin e trombocitet - mund të rezultojë nga reduktimin e formimit të shkatërrimit trombociteve apo për të rritur konsumin e tyre. Trombocitet Arsim bie me kequshqyerja. Rritjet e trombociteve konsumi me DIC.

  Në ndryshim të sistemit të koagulimit në trup është sistem antikoagulant. E pra punë e koordinuar këto sisteme për të mbajtur gjendjen normale të gjakut.


  DIC si një komplikacion të shtatzënisë

  koagulimit duhet të marrë çdo tremujori, dhe në qoftë se anomalitë e parametrave Hemostaza - shpesh nga një mjek.  Ekuilibër në mes të koagulimit dhe anticoagulation sistemeve të mbajtura nga ndërveprimi i trombocitet, faktorët e koagulimit dhe procesin fibrinolysis. Shkeljet që ndikojnë në ndonjë nga këto lidhje mund të çojë në komplikacione të rënda të shtatzënisë. Këto komplikime janë të dic më të rrezikshëm (shpërndahen koagulimit intravaskular). Ky sindrom zhvillohet si rezultat i aktivizimit të sistemit të koagulimit - në njërën anë, dhe sistemit fibrinolitik - nga ana tjetër.

  DIC në shtatzëni mund të shkaktohet nga arsye të ndryshme.
  Në mesin e tyre:

 • detashment i parakohshëm i placentës - shkëputje placental para lindjes.

  Në 80% të rasteve sëmundja është shoqëruar me gjakderdhje nga trakti gjenital, ndonjëherë hematoma formuar nga placenta. Gjakderdhje të shoqërohet me një rënie në përqendrim plazma e faktorëve të koagulimit, fibrinogjenit dhe trombocitet;
 • emboli amniotik fluide - një komplikacion i rrallë por i rrezikshëm zhvillon gjatë lindjeve të komplikuara për shkak të ardhjes së lëngut amniotik në enët e gjakut të nënës të mushkërive, që çojnë në dështimin akut të frymëmarrjes dhe shoku. DIC zhvillohet si rezultat i një rrjedhje masive të rrjedhës së gjakut në thromboplastin indeve - substancë që shkakton procesin e koagulimit;
 • endometritis - inflamacion i rreshtim e brendshme e mitrës - e zhvilluar pas lindjes mund të jetë i komplikuar me formë rrufe e DIC.

 • Informacion nga një artikull nga M. Hovsepian "Coagulogram."