Dy format e agranulocytosis


 • Agranulocytosis: karakteristikat dhe shkaqet
 • Agranulocytosis imun
 • Agranulocytosis Myelotoxic

 • Agranulocytosis: karakteristikat dhe shkaqet

  Agranulocytosis karakterizohet me një rënie të mprehtë ose mungesa e leukociteve periferike të gjakut kokrra. Rastet e izoluara të sëmundjes janë përshkruar në 1907 turqit, dhe në 1922 i dha atij Shulha përshkrim të detajuar klinike të hematologjisë dhe ahranulotsitarnaya quajtur pectoris. Shulha konsideron karakteristikë e sëmundjes ose prania e lezioneve necrotic pectoris necrotic në mukozës, ethe dhe një reduktim të mprehtë në numrin e qelizave të gjakut të bardhë (2-1) g / l me Limfocitoza relative - deri në 80-90% dhe rënies pothuajse të mprehtë në granulocitet ulëta.  Gratë vuajnë agranulocytosis më shpesh se meshkujt, fëmijët më pak se sa të rriturit.

  Arsyet që çojnë në zhvillimin e sëmundjes përfshijnë infeksionet, sepsë, tuberkuloz, tifoid, përhapjen e leukemisë, kancer metastatic dhe tumoret malinje të tjera në palcën e eshtrave, dhe përdorimin e ilaçeve, efektin e energjisë rrezatues, citostatik (anticancer) trajtim.

  Në mekanizmin e lirimin 2 forma agranulocytosis - myelotoxic dhe imun.


  Agranulocytosis imun

  Sëmundja fillon si pasojë e antitrupave të gjakut kundër granulocitet.

  Reaksioni antigen - antitrup mbajtur në prani të hapteni (molekulave fragment biopolymer ose komponimi sintetizuara artificiale kimike), rol cilit kryhet më shpesh medikamente.


  Antitrupat Ahranulotsitarnaya ushtrojnë efektin e tyre të parë në gjakun periferik, duke rezultuar në vdekjen e neutrofile të pjekur, dhe pastaj granulocitet e rinj, që ndodhet në afërsi të numrit të qelizave progenitor granulocytic në palcën e eshtrave.

  Baza e kësaj forme është reagimi i agranulocytosis në përgjigje të pritjen e nje ilaci. Ka shumë ilaçe që mund të nxisin agranulocytosis imunitar.
  Këto përfshijnë: Amidopyrine, phenylbutazone, phenacetin, etj

  Mbani në mend se kimike dhe substancat farmaceutike në varësi të mekanizmit të veprimit mund të shkaktojë myelotoxic në disa raste, dhe në disa të tjera - agranulocytosis imunitar.  Agranulocytosis Medicinale shënuar nga fillimi akute me ethe të 38-39, shfaqja e një dhimbje të fytit, stomatit, me zhvillimin në disa raste, candidiasis e mukozës orale, laring dhe ezofag.

  Ndryshimet në gjakun periferik varet nga ashpërsia e sëmundjes.

  Leukopenia tipik në rritje (1-3 g / l), duke zvogëluar numrin e neutrofile në gjakun periferik të zhdukjes pothuajse të plotë. Në shpifje (në analizë) shumë pak qelizat dhe ato janë kryesisht limfocitet. Ndonjëherë në monocitozë periferike të gjakut vërejtur, reticular vetme (otrostchatye) qelizat dhe plazmotsydy.

  Anemia dhe trombocitopenia zakonisht nuk janë vërejtur, përveç në raste shumë të rënda.

  Kur ju të dalë nga agranulocytosis shpesh zhvillon reaksion leukemoid të numrit të leukociteve 30 g / l ose më e lartë në gjakun periferik, me ardhjen e qelizave të shpërthimit, promyelotsytov etj

  Kjo foto është zakonisht afat-shkurtër, ajo mund të shihet vetëm disa orë. Pastaj sa i përket shërimit të numërimit të pacientëve të gjakut janë normalizuar. Kohëzgjatja e agranulocytosis imunitar në shumicën e rasteve është një gjysmë - dy javë, nganjëherë më shumë.


  Agranulocytosis Myelotoxic

  Agranulocytosis Myelotoxic ndodh më shpesh si një manifestim i sëmundjes citostatik dhe karakterizohet nga ndërprerja e prodhimit të granulocitet neutrophilic në lidhje me një produkt në qelizat miyelopoez paraardhëse ose qelizat burimore.

  Kjo nuk është vetëm numri i granulocitet, por limfocitet, trombocitet dhe qelizat e kuqe të gjakut.

  Shkaku i agranulocytosis mund të jetë droga myelotoxic, tumoret metastatic e palcën e eshtrave, leukemia, etj

  Pacientët duhet të shenjave të sëmundjes zvogëlon numrin e qelizave të bardha të gjakut, trombocitet dhe retikulocitet. Mund të zhvillojë leukopenia - për 0,5-0,1 g / l. Numri i neutrofile në gjakun periferik ul ndjeshëm për pothuajse zhdukjen e tyre të plotë.

  Kundër sfondit të ndryshimeve të shënuara në gjakun periferik dhe palca e eshtrave duket grykët, stomatitit, nganjëherë gjakderdhje mishrat, nosebleeds, gjakderdhje nën lëkurë.

  Në raste të tjera, vetëm ndikon në mukozën e gojës dhe fytit.

  Arsyeja për humbjen e mukozës në agranulocytosis myelotoxic është për të dobësuar mbrojtjet e trupit, dhe për këtë arsye veprim i patogjenëve aktivizohet. Përveç kësaj, citotoksike (antineoplastike) droga ndikojnë në të gjitha qelizat e shumimit, duke përfshirë kanaleve mukozës tretje. Këto ndryshime mund të zgjasë nga një në dy javë për një muaj apo më gjatë.

  Para largimit gjendjen e agranulocytosis në palcën e eshtrave shfaqet një numër të madh të shpërthimeve dhe myelocytes. Në gjakun periferik janë metamiyelotsyty, myelocytes, monocitet dhe plazmotsydy.  Agranulocytosis Moti në kushte pa mikrobe (sterile), përdorimit të antibiotikëve, dhe në rastet e agranulocytosis imunitetit - dhe terapi steroide në të shumtën e rasteve - i favorshëm.

  Informacion nga neni "agranulocytosis. Etiologji. Diagnoza laboratorike ".