Dy metodat e dializëDy metodat e dializë

Dy metodat kryesore të trajtimit: hemodializë (GC) dhe dializë peritoneal (ADF). Të dyja metodat kanë qenë rreth e rrotull për dekada.

Metodë bazohet në pajisje të pastrimit të gjakut hemodializë përdorur "veshkë artificiale". Gjaku është kaluar nëpër një cipë të veçantë dhe kështu pastroi e substancave të dëmshme që nuk mund të hiqen nga veshkat pacientit vet. Procedura hemodializë merr rreth katër orë dhe zakonisht kryhet tre herë në javë. Ignore procedurë nuk mund të, sepse në kundërshtim me programin (si ata janë të krahasohen për çdo individ) trajtimi është i paefektshëm.Metoda dializë Peritoneal i bazuar në aftësinë e peritoneum (cipë e hollë që linjat brenda e zgavrën e barkut dhe mbulon organet që përfshihen aty) të shërbejë për një membranë semipermeable, sepse ajo mund të lëvizin substanca të ujit dhe të tretur. Me një operacion të vogël në zgavrën e barkut krijuar një dirigjent të veçantë (kateter) nëpërmjet të cilave do të rrjedhin pastrimin zgjidhje. Zgjidhja është për disa orë, gjatë së cilës kohë ndërmjet gjakut të pacientit dhe një shkëmbim intensiv, substancave të dëmshme dhe të ujit të tepërt nga thekshëm gjakun përmes peritoneum në një zgjidhje të veçantë dhe me atë hiqen pas procedurës.
Disavantazhi është vetëm se zgjidhja zëvendësim do të duhet të kalojnë 4-5 herë në ditë çdo ditë, apo trajtim do të jetë i paefektshëm. Një procedurë e tillë zgjat 25-30 minuta. Kështu, pacienti shpenzon trajtimin e tij 2-2,5 orë në ditë. Njerëzit që kanë nevojë për dializë zakonisht mësohen Rregullat për Trajtimin e kateterit të pavarur të procedurave të këmbimit, të sigurojë sasinë e nevojshme të zgjidhjes, pastaj vazhdoi trajtim në shtëpi.


Pro dhe kundër të dializë

Hemodiliz kërkon pjesëmarrjen aktive të pacientit, dhe në sesione të lira ditë të sëmurë nuk do të angazhohet në trajtim. Por me dializë peritoneale të mos jetë i pranishëm në spitalore disa herë nga një javë, ju mund të punoni si normale për shumicën e grafikë dhe madje edhe të shkojnë për një kohë jashtë qytetit apo në një udhëtim biznesi.

Por në qoftë se ju merrni trajtim peritoneal dializë, ju duhet të gjeni kushte të mira jetese që mundësojnë një trajtim në shtëpi, me kujdes ndjekin rregullat e higjienës, të jetë shumë i disiplinuar dhe në të njëjtën kohë në gjendje të bëjë pa ndihmën.

Ka edhe disa contraindications mjekësore për çdo metodë. Prania e sëmundjes së rëndë, diabeti shpesh çon në komplikime në trajtimin e hemodializave. Nga ana tjetër, u zhvendos para operacionit në bark, sëmundjet e rënda inflamatore të zorrëve apo të organeve të tjera të barkut, shumë peshë, prania e hernie, dëmtim të rëndë vizuale dhe disa rrethanave të tjera që rrethojnë shpesh nuk lejojnë për trajtimin e dializë peritoneale.

Informacion nga neni "dializës Life"