Le të trajtojnë kujtesënNe flasim me kreun e Laboratorit për regji të ndarjes magazinimit shërim Rehabilitimit Institutit të Kërkimeve. N.I.Burdenko RAMS AA Krotov.


Karakteristikat e Memory

Ne e dimë se njerëzit ndryshojnë në lartësi. Nga ky vëzhgim ne të përballet çdo ditë, dhe të gjithë mund të them relativisht të saktë në lidhje me veten e tyre, ajo është e lartë, e lartësi të mesme, nën mesatare, etj Si dallimeve kujtesës mes njerëzve në disa të rëndësishme se në ngjitje. Megjithatë, një krahasim është penguar jo vetëm nga fakti se rritja është e dukshme menjëherë, por kujtesa ende kanë diçka për të vlerësuar, masë.

Vështirësia është se në qoftë se lartësia e një njeriu mund të karakterizohet me një vlerë (një shifror), atëherë kujtesës nuk mund ta bëjë këtë.

Memorie ynë është i përbërë nga nënsistemet e ndryshme të karakteristikave të ndryshme, secili parametër ka një organizatë të ndryshme të trurit memorie (me kusht nga funksionimin e pjesëve të ndryshme të trurit).

Edhe një person i shëndetshëm disa pjesë të trurit mund të jetë funksionalisht më i përparuar se të tjerët. Këto karakteristika individuale të trurit të njeriut, kur është fjala për kujtesën, manifestohet më qartë në strategjitë e formuar në mënyrë spontane për mësimin përmendësh. Për shembull, një person për të mësuar përmendësh një faqe të tekstit gjithmonë duhet të lexoni atë, dhe në përmendjen e tij do të lexohet me imazhin vizual, të tjera - për të dëgjuar leximin e saj ekspresive, kështu që kujtesa është mbajtur mirë imazhin auditory, e tretë - për të folur me zë të lartë, aktivizoni imazhe rechedvihatelnye, i katërt - për të ndërtuar një përmbajtje kornizë logjike, etj
Nëse e hetoni kujtimin e këtyre njerëzve, testet e kujtesës vizuale për performancë më të mirë do të jetë një, dhe sluhorechevoy - tjetrin. Por ka shumë opsione që karakterizojnë kujtesën tonë, dhe nuk japin vlerësimin e saj në formën e një madhësie të caktuar. Përkundrazi, ajo është një personal "Profile Memory", me majat për disa karakteristika dhe ngritje për të tjerët.


Lufta për kujtesën tonë

Si është e mundur për të kapërcyer dëmtim të kujtesës, dhe çfarë roli luan profilin e kujtesës?

Medicinale Çrregullime të kujtesës korrigjim. Mjeku përshkruan mjekësi bazohet në kujtesën defekt shkakton përçarje e trurit.

Por të njëjtat arsye, të tilla si dëmtim të kujtesës për shkak të lëndimit të trurit, kujtesës Profili mund të ndryshojnë varësisht nga zonat e prekura të trurit.

Të mësuarit Restorative. Profile Memory tregon raportin e paprekur dhe të shqetësuar pjesë të kujtesës. Ushtrime të veçanta për të trajnuar kujtesën mund të përmirësuar aftësinë e tij për të rindërtuar dhe pjesërisht të bazuar në mësimin përmendësh të mekanizmave më të madhe të magazinimit.

Formimi i aftësisë për të kryer regjistrime të biznesit. Nuk është një ide e gabuar se shkruar asgjë më pak ne të trajnuar kujtesën tuaj, dhe për këtë arsye dobësojë atë. Në fakt, të dhënat e të mirëmbajtura si duhet të biznesit të organizojë dhe të sistemoj kujtesën tonë, mund të lehtësojë tensionin në aftësinë për të humbasë diçka të rëndësishme nga sytë, funksionin mendor për lirimin e përpunimit krijuese e informacionit dhe vendimmarrjes së shpejtë.Megjithatë, aftësia për të saktë nuk do të thotë se një person mund të saktë dhe të vërtetë efektiv të kryejë të dhënat e tyre të biznesit, ndonjëherë ka nevojë për ndihmë psikolog. Veçanërisht i rëndësishëm në këtë asistencë dobësuar kujtesën. Në këto raste, Neuropsychologist, në bazë të kujtesës të profilit po punon me metodat e pacientit të reja të kompensuar për të dhënat e tij.


Si për të ndihmuar veten

Uluni në një tavolinë në mbrëmje. Mbyll sytë tuaj, të pushojnë dhe të përpiqen për të kujtuar se çfarë ju e bëri këtë mëngjes. E pra, në qoftë se ju të ketë sukses, pa marrë parasysh sa shpejt film para syve të mi, kujtoj të gjitha situatat të "shohin" rroba duke folur me ju njerëz "Dëgjo", zërat e tyre tonin, mendojnë se në qoftë se ju dëshironi, ju mund të kujtojnë ndonjë detajet e artikujve që vizituar në duart tuaja, ndonjë hollësi evoluar ngjarjet në mëngjes.Por mbi të gjitha, kujtimet tuaja nuk do të jetë aq i theksuar sa në kujtesën e vetëm të jenë në gjendje të ringjallë disa kujtime të përbashkëta mjaft njohuri rregulluar logjikisht se një ngjarje e veçantë ka ndodhur këtë mëngjes të plotë të "mendimit" të tij nga kujtesa si të ishte një video që nuk do të ndodhë.

Megjithatë, të marrë disa kohë jashtë për të kujtuar ngjarjet e këtij mëngjes në detaje të jetë e mundur. Mundohuni për të thirrur në të gjitha ndjenjat që shoqëruan jetën tuaj këtë mëngjes - vizuale, auditory, gustatory, nuhatjes, i prekshëm, motorike - si dhe ndjenjat tuaja emocionale në lidhje me ngjarje të caktuara.


Të bësh The Notebook

Pastaj merr një fletore ose Notepad. Shkruani në të "The Notebook". Të hapur faqen fillojë, shkruani datën e sotme dhe kohën e tanishme (për shembull, 2001/10/20, 19,15). Ngjarjet rekord që ju të menaxhuara për të kujtuar. Nëse ju mund, shkruani kohën e përafërt kur ato kanë ndodhur.

Mos shkruaj ngjarjet, ju vetëm e di se ata do të zhvillohet në mëngjes ("u ngrit, larë, kishte ngrënë mëngjes, etj"). Këtu ju nuk e mbani mend, të regjistruar vetëm atë që është normale. Megjithatë, nëse për mëngjes?%
B1yla disa ushqim të pazakontë, dhe nuk ju kujtohet nëse ka pasur një bisedë të rëndësishme, e cila është gjithashtu në gjendje për të kujtuar, apo ju jeni duke parë televizor dhe mend një pjesë të transferimit - shkruani atë poshtë në The Notebook.

Shkrimi ngjarje në mëngjes, shkoj në ditën dhe në mbrëmje.

Të bësh The Notebook mund të jetë i detajuar, por mund të - të shkurtër, të paqarta. Zgjidhni ndonjë formë të përshtatshme për ju shënimeve. Nëse ka diçka e rëndësishme që ju gjithmonë doni të mbani mend, nuk presin mbrëmjen - vetëm shkruani informacionin. Në disa faqe ditari ose direkt në tekstin aktual në fushat regjistrojnë planet, synimet, agjenci, siç ardhmen ditën tjetër dhe afat-gjatë.

Merrni faqen e fundit për të regjistruar këto gjëra ose të holla ju huazuara për dikë, apo huazohet për ju. Kur u kthyer borxhin hyrjen përkatëse është tërhequr.

Indikacionet në faqen e fundit të bërë menjëherë, pa pritur për mbrëmje.


Pse kemi nevojë për The Notebook

Së pari, është një kujtim ushtrim stërvitje. Kur ju të ulem në tryezë dhe të përpiqen për të kujtuar ngjarjet e ditës së fundit të trajnuar procesin e nxjerrjes së informacionit nga kujtesa, në mënyrë spontane të prodhojë strategjinë më të suksesshme.

Së dyti, regjistrimit në ditar të ndihmojë mjeku të përcaktuar se çfarë ndodh në kujtesën tuaj. Ato specifikojnë vështirësitë

Së treti, ndërsa kujtesës nuk është të menaxhohet, Ditari është një material reference për të shmangur të paktën pjesërisht problemet që lidhen me pamundësinë për të kujtojnë informacion të rëndësishëm.Së katërti, bazuar në ditarin ne gradualisht të shkojë në forma të reja të shënimeve të biznesit. Aftësitë shkurtimisht dhe të shpejt të formuluar një mendim me shkrim nuk ndodh vetvetiu.

Rekordi nuk duhet vetëm diçka e rëndësishme po ndodh me ty gjatë ditës, por çdo kujtime qartë që shfaq kur ju bëni stërvitje. Për shembull: "Është e qartë përmend përmbajtjen e seri tjetër të Shtirlitsa ju pashë mbrëmë para se të shkojnë në shtrat." Blog Entries kujtesës mund të ndryshojnë nga njëri-tjetri si nga shkalla e detaje dhe stil. Gjëja kryesore është që të merrni ju keni filluar. Ju uroj suksese!

Informacion nga artikullin "Dr. Krotkovoyi Biseda»