Epidemi akute konyunktyvit Koch-Javë


 • Manifestimet
 • Trajtim


  Epidemike akute konjuktivit Koch-Weeks duke shkaktuar mikroorganizëm Haemophilus Koch-Wills. Kjo sëmundje është shumë ngjitëse.


  Sick me familjet e tyre. Nëse një fëmijë i sëmurë merr në shkollë, kopsht, të sëmurë pothuajse të gjithë ekipin. Nga momenti i infektimit deri në fillimin e sëmundjes është nga disa orë deri në 1-2 ditë.


  Infeksioni transmetohet me anë të pista duart, veshje, rroba, lodra. Besohet se një nga transportuesit kryesore të sëmundjes janë mizat. Veçanërisht
  epidemitë shpesh ndodhin gjatë muajve të ngrohtë dhe në vendet me klimë të ngrohtë dhe e nxehtë.
  Manifestimet  Epidemi akute konjuktivit fillon menjëherë.

  Shpejt ka skuqje i konjuktiva, veçanërisht në kokërdhok dhe edemë qepallë.


  Këto janë të shoqërohet me:

 • lacrimation
 • fotofobi
 • dhimbje koke
 • ethe
 • të ftohtë
 • gjendje e sëmurë.
 • Shkarkimi nga syri në ditën e parë të sëmundjes është mucous, transparent, vlera e tij është i vogël. Në ditët në vijim sasia e shkarkimit të rritet në mënyrë dramatike. Në shkarkimin nga syri duket pleh organik. Në mëngjes pacienti nuk mund të hapur sytë përmes shkarkimit purulent, zam qerpik.


  Zakonisht, konjuktivit ndodh në të dy sytë. Por në qoftë se dikush është goditur nga një sy, konjuktivit fenomen i dytë shfaqen 6-12 orë.


  Shtohet Tjetër konjuktiva dhe trashet, sidomos mbi syrit. Ndonjëherë në të dy anët e irisit të syrit merr formën e bardhë pak gri bazë trekëndëshat konveks drejtuar nxënësit. Shpesh ka një ënjtje shumë i fortë e qepallave, e cila pengon sytë hapjes.


  Një nga manifestimet karakteristike të epidemisë konjuktivit Koch-Weeks konsiderohet e shfaqjes së hemorragji në mukozën e qepallat. Ndonjëherë këto hemorrhages arrijnë madhësive të mëdha. Sëmundja zakonisht zgjat 5-6 ditë. Pas kësaj vjen shërim. Ndonjëherë sëmundja mund të ndodhë në formën e ënjtje të vogël, skuqje shuar conjunctival moderuar, pa hemorragji.

  Në pacientët debilitated mund të kenë lezione korneale në formën e infiltrimit, e cila në shërimin zhduken.
  Trajtim  Trajtimi i konjuktivit akute epidemisë është që të emërojë zgjidhje antiseptik dhe antibiotik për instalacioni në zgavrën
  conjunctiva. Pacienti duhet të izolohet. Për ata që kanë qenë në kontakt me pacientin, rekomandohet instalacioni profilaktik në zgjidhjen sy sulfatsil sodiumit.