Glaukomë


 • Çfarë është glaukoma
 • Lypin?
  ? Mu dhe që duket glaukoma
 • Si e bën vizionin në glaukomë
 • Çfarë nëse ju vuri në dukje vizionin e paqartë
 • Çfarë duhet të bëni nëse ju zbuluar glaukoma
 • Si për të trajtuar glaukoma
 • Sa kohë duhet t'i trajtojnë glaukoma

 • Çfarë është glaukoma

  Termi "glaukoma" sjell së bashku një grup të madh të sëmundjeve, secila prej tyre ka karakteristikat e veta. Kombinimi i këtyre sëmundjeve për shkak të të njëjtit grup të përbashkët për të gjitha këto shenja dhe simptome, e cila përfshin manifestimet e mëposhtme patologjike: shkeljen e paqëndrueshmërisë sy hidrodinamikë presionit intraokular (IOP), rrit oftalmotonusa, atrofi optike dhe përkeqësimin e funksionit vizuale.  Kjo është një, sëmundje kronike sy progresiv karakterizuar nga rritja e vazhdueshme ose periodike në IOP, një formë e veçantë e atrofi e nervit optik dhe fushë vizual ndryshime karakteristike.

  Ju gjithashtu duhet të dini se ka një glaukoma me kënd të ulët (pseudonormal) presion.


  Pse dhe kush duket glaukoma

  Sëmurë primar glaukoma, kryesisht njerëz të moshës së pjekur 40 vjet dhe më të vjetër.

  Aktualisht, glaukoma është një shkak kryesor i verbërisë pakthyeshme në vend. Shkaqet të ndryshme (dhe jo krejtësisht të qartë): predispozicion gjenetik, një sy anatomike ndryshimet involutional në sistemin e kullimit të syrit, sëmundje inflamatore të syrit, plagosje sy, përdorimi i zgjatur i drogës (kortikosteroidet), diabeti, çrregullime metabolike në trup dhe kështu me radhë.


  d.


  Si e bën vizionin në glaukomë

  Në fillim të sëmundjes pacientët nuk e festojnë çdo zhvlerësim subjektive vizuale. Vetëm 15% e të shënojë periodik paqartë vizion dhe ylber rrethit kur shihet në dritën e rrallë dhimbje në sy, me harqe vetull. Shumica e njerëzve nuk mund të përjetojnë rritje të presionit intraokular. Sëmundje është zbuluar rastësisht gjatë okulist rutinë të inspektimit ose kur ajo po vjen shqetësime vizuale (ndryshime në fushën e view (defekteve ngushtimit), ulur mprehtësi vizuale), zakonisht në fazën e zhvilluar të sëmundjes.

  Glaukoma mund të ndodhë si një sulm akut, i shoqëruar nga dhimbje koke të rënda, dhimbje në sy, vjellje, lodhje, vizion reduktuar në mënyrë dramatike, sytë e gjerë nxënës të kuqe.  Në këto raste, ju duhet menjëherë të konsultoheni me mjekun! Në qoftë se sulmi nuk është eliminuar brenda natës, duhet kirurgji urgjente. Glaukoma shpejt sëmundje progresive dhe pa zbulimin e hershëm dhe trajtimin e sëmundjes ndodh verbim të pakthyeshëm.


  Çfarë nëse ju vuri në dukje vizionin e paqartë

  Në të gjitha rastet, vizion i paaftë ju duhet të konsultoheni okulist tuaj.

  Përkeqësimit shikimi mund të jetë një simptomë e shumë sëmundjeve dhe vetëm një ekspert mund të përcaktojë shkakun dhe të përshkruajnë trajtim racional në rastin tuaj. E di se 40-60% e glaukoma mund të jetë asimptomatike, kështu që për zbulimin në kohë të sëmundjes të gjithë personat më të vjetër se 40 vjet, dhe të afërm të pacientëve me glaukomë, mbi 35, duhet të jetë të paktën 1 herë në vit ekzaminuar nga një okulist.

  br /


  Çfarë duhet të bëni nëse ju zbuluar glaukoma

 • mënyrë rigoroze në përputhje recetë, vizitoni atë të paktën një herë në tre muaj (mund të jetë më shumë)
 • kundërindikuar marrjes atropine, përgatitjet Belladonna;
 • kundërindikuar punë e vështirë fizike, puna e lidhur me prirjen e kokës dhe trungu;
 • në verë për të shmangur ekspozimit të drejtpërdrejtë të diellit, është e papranueshme në banja me avull, lani flokët tuaj me ujë të nxehtë fort;
 • alkool kundërindikuar, pirja e duhanit, çaj i fortë, kafe;
 • padëshirueshme veshur syze të errëta;
 • Ushqimi: qumësht dhe perimeve shmanget mish, roasts, kripë tepërt, lëngu;
 • Watch TV me ndriçim shtesë, jo më shumë se 2 orë në një shtrirje.


 • Si për të trajtuar glaukoma

  Ka dy metoda kryesore të trajtimit glaukoma: mjekim dhe kirurgjia (duke përfshirë trajtimin lazer). Secila prej këtyre metodave ka avantazhet dhe kufizimet e saj. Më të fillojnë me përzgjedhjen e trajtimit racional të drogës, të efikasitetit të barnave, sjellja kirurgji. Zgjedhja e metodës së miratuar mjek në çdo pacient individualisht.

  Vizioni mund të përkeqësohet me ritme të ndryshme, por shumica e sëmundjeve të patrajtuara shpejt çon në verbëri të pakthyeshme.


  Sa kohë duhet t'i trajtojnë glaukoma

  Që glaukoma është një sëmundje kronike progresive qe çon deri verbërisë pakthyeshme, trajtimi kryhet vazhdimisht (për jetën).

  Ndërprerje të trajtimit të të çojë më tej përparimin e sëmundjes.

  Mos harroni se ka filluar me kohë dhe sipas rekomandimeve të trajtimit të mjekut do të ruajë vizionin për shumë vite.