Qasja gjestalt në psikoterapi për çrregullim paniku


 • Faza diagnostike
 • Duke formuar një aleancë
 • Hapi Puna u fokusua
 • Përfundimi i terapisë

 • Të jetosh në botën e sotme e gjithnjë në ndryshim rregullave të lojës të shoqërisë konsumatore globale, rritje e stresit social dhe ngarkesës dhe të çon në një rritje të prevalencës dhe çrregullime neurotike pathomorphosis klinik prezantim. Neurozë, sipas definicionit, është një çrregullim të kondicionuar psikogjenike, paraqitja e të cilit është një reflektim i përditësimit konflikt mendor patogjene. Prandaj, trajtimi kryesor i neurozë ishte dhe është psikoterapi. Ndër fushat e psikoterapisë në terapi pas gjestalt ka marrë një pozitë udhëheqëse, por numri i publikimeve lidhur me përdorimin e kësaj metode në praktikën klinike është ende jashtëzakonisht i ulët.

  Nuk ka marrëdhënie të qartë në përshkrimet e ndërhyrjeve në trajtimin e nosologji të caktuar në praktikën moderne të terapisë gjestalt nuk është, dhe pikëpamje luhatet gamë shumë të gjerë - nga përpjekjet për të krijuar një model integrues të zbatueshëm në praktikën klinike për qasje totale refuzim nozotsentricheskoho. Brenda ky artikull përpiqet për të përshkruar strategjitë e terapist gjestalt me ​​shpesh gjenden në psikoterapistëve praktikë çrregullim paniku (ankthi episodik konvulsiv). Disa zona të punës të listuara në këtë artikull mund të sigurojë informacion në veçantitë e përdorimit qasje gjestalt në trajtimin e një gamë të çrregullimeve dhe neurotik.
  Termi "sulme paniku" të propozuara në kuadrin e zhvilluar nga parimi fenomenologjike e udhëheqjes DSM-III-R. Në vijim janë kriteret kryesore diagnostikuese për sëmundje paniku (F.41.0), sipas Klasifikimit Ndërkombëtar të Sëmundjeve, rishikim 10:

 • Sulmet fillojnë papritmas, nga lidhje të drejtpërdrejtë me situatat specifike, situata të rrezikshme dhe të rrezikshme për jetën;
 • Shkruani sulm të përshkruara në mënyrë të qartë, fillon befas, duke arritur kulmin brenda minuta dhe zgjat për disa minuta, mund të shoqërohet me Depersonalization dhe Derealization shteteve, ndjenjë e mbytje, frika e vdekjes apo frikë për të shkuar çmendur, flashes nxehtë apo të ftohtë, djersitje, lëkurë të thatë ose takikardia
 • Si rregull, nuk kualifikohet për çrregullime të tjera.

  Nëse dukuri e sulmeve paniku shoqëruar nga situata duke shmangur në të cilën për herë të parë u shfaq episod të ankthit paroksizmal, panik diagnozë të çrregullim përshkruar nën "Agoraphobia me çrregullim paniku» (F40.01).
 • Ne kemi zhvilluar një program të çrregullime psikoterapi humor nivel nevrotike duke përdorur parimet dhe teknikat e qasjes gjestalt. Ajo e gjeti aplikim praktik në një profil psikoterapeutik spital (Spitali Psikiatrik i qytetit të quajtur numër 7. Acad. I.P.Pavlova m. Shën Petersburg) dhe praktikën e pacientëve të jashtëm. Më poshtë është një përshkrim i sekuencës së ndërhyrjeve psikoterapeutike.

  Faza diagnostike


  Fenomenologjik i ngjashëm në manifestimet e tyre paroxysms e ankthit (sulme paniku) ndodhin brenda nosologji ndryshme - Çrregullime endogjene dhe neurotike subpsihoticheskogo nivel - depresioni endogjen, neurozë skizofrenise, organike dhe somatike çrregullime (p.sh., hipertension dhe sëmundje tiroide) që, në përputhje me rrethanat, kërkon adekuat Diagnoza diferenciale.
  Për çrregullime neurotike karakterizohet psyhohenyy drejta propozuar K.Yaspersom (1913), prania e konfliktit aktual psikologjik dhe reflektimi i saj në përvojat e pacientit, ashpërsia e ankthit mendor dhe autonom.

  Për çrregullime endogjene depresive janë më karakteristike nga të ashtuquajturat "simptomatike të varfra" sulmet e panikut dhe praninë e shumë ose më pak dëshmi e treshi depresive (humor rezistente depresion, letargji dhe motor ngadalësia e mendimit). Panic paroxysms brenda agoraphobia kombinuar me një tjetër element i rëndësishëm i ashtuquajturi ahorafobicheskoho simptomë - duke shmangur phobic. Zakonisht pacientët të shmangur vende që janë një lloj i "ankorave kontekstuale" për herë të parë u shfaq shqetësuar dalldi vegjetative - transport publik (sidomos stacione metro), zona të mbushur me njerëz, supermarketet.

  Ata janë gjithashtu një lloj i ngarkesës simbolik, duke vepruar si aktyvyruyuschey situatë për të gjitha llojet e fantazive katastrofike, duke reflektuar karakteristikë obsesiv-kompulsiv e dinamikës konfliktuale dhe dështimit të vetë-kontrollit. Agoraphobia promovon formimin e një numri të karakteristikave personale të pacientëve, një tipar i cili është një kombinim i trendeve kundërbalancuese - ekspansyvnosti dhe prirje të vetë-kontrollit dhe vetëpërmbajtjes.


  Në këtë drejtim, është e diagnostifikimit të dobishme të çrregullimeve shumë nga lloji i ankthit paroksizmal, bazuar në parimet e biopsychosocial qasje holistike () (Th.

  Uexkull dhe W. Wesiak, 1991).

  Në lidhje me këtë diagnozë psikoterapeutike mund të përfshijnë disa blloqe të njëpasnjëshme:

 • Diagnozë të vërtetë nosological, vlerësimi i çrregullimeve të pozitës së ICD-10;
 • Diagnoza etiopathogenetical - në të cilën sëmundja është konsideruar si një sindromë e ankthit episodik paroksizmal? Çfarë lloj i comorbidity ka një vend në këtë rast?
 • Çfarë psychogenesis çrregullimeve - e cila vepron si një përcaktues, predraspolahayuscheho dhe faktorit të shkaktojë çrregullim?
 • Psikodinamike aks - të cilat karakteristikat stabile personale të pacientit në foto klinike shfaqet çrregullim? Cilat janë konfliktet aktuale psikologjike përfaqëson një simptomë?

 • Aks ekzistenciale - si abuzimi çrregullim shfaq marrëdhënie të rëndësishme në të tashmen? Çfarë është konteksti i situatës menjëherë para paraqitjes së saj? Cilat janë kushtet e mjedisit shoqëror të kontribuojnë në ruajtjen e saj dhe forcimin e (elementëve të përfitimeve të mesme)? Në përputhje me rrethanat, diagnoza psikoterapeutike si "planin e trajtimit mbështjellë" nuk është një strukturë statike dhe ndryshimi dinamik dhe të specifikuara në marrëdhënie me pacientin.

 • Duke formuar një aleancë

  Diagnoza është bërë gjatë takimit të parë, në vijim të cilat pacienti mund të ofrohet planin e trajtimit, duke përfshirë patogjene farmako - dhe psikoterapi.

  E rëndësisë së madhe është krijimi i një marrëdhënie besimi me një kuptim të qartë të synimeve dhe objektivave të pacientit terapeutike kanë për qëllim zgjidhjen e metodave prelahaetsya. Pathogenetic çrregullime të ankthit farmakoterapyya kryer duke përdorur ilaqet kundër depresionit selektive serotonergic aq sa duhet, dhe tolerability e efekteve anësore është i një rëndësie të madhe. Disa pacientë me çrregullime të ankthit-phobic tip i çuditshëm foto somatotsentrirovannyy brendshme të sëmundjes, në atë që duket para së gjithash, prirje drejt më të thellë zhvendosje psikologjike nivel somatike konflikt duke nxitur mekanizma të mbrojtjes aleksytymyy.

  Në këtë drejtim, faza e ardhshme e ndërhyrjes ka për qëllim zbulimin pamje të brendshme prej sëmundjes dhe foto të brendshëm të shëndetit, me qëllim të formimit dhe forcimit të bashkëpunimit dhe aleancë informuar terapeutik. Në qasjen gjestalt për këtë qëllim në fazën hyrëse të terapisë ushtrimeve të aplikuara mbi identifikimin e simptomave - mund të zbulojë vlerën e saj simbolike dhe transferimin e problemit nga thjesht somatike marrëdhëniet shtëna shkeljeve. Në një gjendje të relaksimit të lehta ofruar pacientit përsëri riprodhuar simptomë, si në qoftë se ajo është manifestuar në të tashmen, duke vënë në dukje të gjitha ndjenjat në trup që ndodhin kohë.

  Atëherë pacientët ftuar për të zgjedhur imazhin ose metaforë simptomat e - atë që ai do të jetë si, si ajo ishte duke ecur, etj Atëherë pacienti është ofruar simptomë të shëndoshë mendërisht - çfarë tha ai, duke iu referuar "të ndërgjegjshëm" I pacientit? Megjithatë simptomë "mund të përshkruaj" atë që ai e bën me të pacientit? Çfarëdo simptomë "tha" të afërmit dhe miqtë e pacientit? Si e bën sjellja e tyre gjatë daljes së tij?

  Duke punuar me terapi arti dhe psihodramatichesky metaforë gjithashtu kapërcen pacientëve ndërgjegjshëm rezistencës dhe thjeshtojë konfrontimin me përmbajtjen e konfliktit. Identifikimi simptomë të asaj se si për të hartuar me qëllimin e kuptimit fizik të konfliktit psikologjik, pacienti me terapist ndërhyrjes minimale e kupton dhe e pranon psikoterapi e vendeve të punës.  Pas diskutimit me pacientin ushtron psikoterapi është një kontratë përmbajtja e të cilit është rregullsinë, koha dhe vendi i takimeve, roli pozicionet terapist dhe klient, kushtet e transferimit të takimeve dhe përfundimin e terapisë. Kujdes për kushtet e settinha parandalon efektet e sjelljes avoidant pacientit (shtyrjen dhe anulimin e takimeve) për të stabilizuar aleancën në rast të transferimit negativ (kur terapisti është perceptuar si jo mjaft të përgjegjshëm dhe mbështetës). Kushtet e veçmas diskutuar telefonata pacientit.
  Disa pacientë me sëmundje paniku janë të prirur të abuzojnë me vëmendje terapist, duke krijuar një varësi psikologjike mbi të, dhe që kërkon psikoterapeutike ngushëlluese "goditje" në afrimin e sulm paniku.

  Kjo sjellje terapist mbështet pozitën e varur regresive pacientit, duke eliminuar mundësinë e tij për të gjetur mënyra aktive përballimin me ankth, duke ruajtur imazhin e tij për veten e vet si të pafuqishëm. Pacienti më e dobishme të mësuarit duket teknika të thjeshta të sjelljes që kanë për qëllim përballimin me paroxysms e ankthit (Këto përfshijnë synimin paradoksale, desensitization, etj). Atëherë pacienti është dhënë një ide të natyrës së ankthit, vegjetativ saj dhe komponent mendore dhe ofron një shpjegim: "nëse vegetatively, komponent fiziologjik do të merret gradualisht drogë, ankthi mendor - emocionet tuaja, mendimet dhe imagjinatën do të jetë subjekt i hulumtimit tonë të përbashkët".  Hapi Puna u fokusua

  Përmbajtja e kësaj faze të punës është e përbashkët studim të thellë të fenomenologjisë dalldi në dialog me terapist. Konteksti Research dukuri specifike dalldi është bërë në venë tradicionale të terapisë gjestalt - pacienti është ofruar në kohën e tashme dhe personi i parë për të riprodhuar përvojat e tij gjatë sulm paniku fundit. Shumica e pacientëve shprehur nga të ashtuquajturat fantazive katastrofike, që paraprinë pamjen e manifestimeve vegjetative dalldi. Në terapi gjestalt phobias atyre parimin se një nga themeluesit e metodës Glaze Fromm aplikuar në punën me ëndrrat.

  Një formulim i shkurtër i parimit - "për të deshifroj një makth, ajo duhet të jetë për të parë atë deri në fund."

  Një fragment ilustron sesioni përpunimit fantazite katastrofike.

  Terapist: Ku ju doni të filloni sot?

  Klienti: Unë jam ulur këtu në grup, duke dëgjuar historitë e të tjerëve dhe për të kuptuar se të gjithë njerëzit janë probleme serioze, por unë gjithmonë mendoj për këtë absurditet

  (Duke u përpjekur të zhvlerësojnë përvojat e tyre dhe të testuar reagimin e terapist, deklaroi vetë-inkriminimit)

  Terapist: Çfarë doni të thoni? Më thuaj më shumë ...


  Klienti: Kam frikë nëntokë ... Dhe sigurisht, ajo do të donte për të shpëtoj prej tij, por kjo është se si unë nuk e di, edhe pse unë e kuptoj se problemi është absurde ... ndoshta ju këshilla se si ju mund ta bëjë këtë, të frymëzojë mua se ajo ishte asgjë për t'u shqetësuar ...


  (Klient tregon një mënyrë të drejtë tipik ndryshim mekanik kërkesë simptomë dhe jo i formuluar në mënyrë abstrakte ftoj introjection në formën e "Këshillit" dhe përpiqet të zhvlerësojnë përvojë shqetësuese).

  Terapist: Mundohuni të tregoni sa jeni të "nëndheshme frikë"? Paramendoni se ju jeni atje dhe na thoni në lidhje me atë në vetën e parë dhe të paraqesë tensionuar.

  (Terapist inkurajon samoeksploratsiyu histori propozim klient në të pranishëm aktivizon tensionuara ndjenjat dhe ndihmon të mobilizojë klientin e energjisë).

  Klienti: unë jam duke filluar të afrohen derën, zbresin shkallët lëvizëse, unë duket eksitim, supet tensionuara, sikur varet çdo gjë dhe fillon të ushtrojë presion mbi mua, unë jam i frikësuar, të shkakton të përzier, unë jam i frikësuar se unë do të bie të fikët dhe të bie poshtë ... (fantazi Rënia reflekton frikën e humbjes së kontrollit dhe sjelljet neurotike sverhkontrol).  Terapist: Përpiquni të imagjinoni se çfarë do të ndodhë më pas ...

  (Fantazi Parimi vazhdim "dosmatrivaniya makth").

  Klienti: Në çfarë kuptimi atëherë? (Tensionuar, marrë frymë cekët, alarm, tipare të zgjeruara për të shmangur një situatë këtu dhe tani)

  Terapist: Unë theksoj që ju kanë rritur tensionin në supet, dhe ju pothuajse u ndal frymëmarrjen ... Unë sugjeroj ëndrrën, se çfarë ndodh në qoftë se ju bie ... (proces mapping, shifrat mbushje për shkak të sfondit reflektim shmangur konfrontimit me përvojë si peredsvidome fantazite katastrofike )

  Klienti: (pas një pauzë, një zë të qetë dhe një ritëm të ngadalshëm) Unë jam duke rënë poshtë shkallët kachus nga njerëz që praktikisht nuk kujdesen për mua, shtrirë poshtë dhe të shtrirë në shkallët, dhe njerëzit duke kaluar nga nuk e kujdesit ... (është duke u fokusuar figura)


  Terapist: Njerëzit kalojnë nga me shpërfillje, dhe ata nuk kujdesen për mua ... (shifra mbushje sepse fjalët pasqyrojnë klientin). Mundohuni të vazhdojë imagjinatën.

  Klienti (pas një pauzë) I vë pa vetëdije, njerëzit kujdesen më hetojnë, dikush ndoshta mendon se unë jam i dehur, dikush qesh, por shumica nuk duket në mendje, ata kanë biznesin e tyre - ata nuk e kujdesit një lloj i budallait është metro (elementet shifra përsëritur, duke reflektuar nevojën frustryrovannaya bazuar)

  Terapist: Çfarë bëni ju ndiheni tani, duke thënë këto fjalë? (Ankesa e drejtpërdrejtë të përvojës ndijor "këtu dhe tani")

  Customer (psherëtimat): Melankolia dhe trishtim, pafuqisë cila është ...


  Terapist: Qëndro me këtë përvojë .... Çfarë është ajo si në jetën tuaj?

  (Shuttle nga fantazi të marrëdhënieve përvojë)

  Fantazite katastrofike janë ekuivalentet mendore të ashtuquajturës alarm sinjal, së pari e përshkroi Z.Freydom - ankthin lidhur me penetrim në vetëdijen e pulsin ndrydhur konfliktit. Ankth psikike në dalldi të shqetësuar strukturën simbolike përfshin një kompromis në mes impulsit të ndrydhur dhe të sistemit të mbrojtjes kundër këtij impulsi. Kur terapist fjala për emocionet themelore e "figura" seanca, ai e ka quajtur anijes në marrëdhëniet aktuale dhe gjendjen e jetës - "çfarë mund të jetë në jetën tuaj?".

  "Shuttle" mund të çojë në fantazitë katastrofike klientit përvojë e vërtetë emocional - kujtimet traumatike të së kaluarës ose përvojë të pranishëm.


  Patient A., 34 vjeç. Studimi i fantazive katastrofike imagjinuar skenën e vdekjes së tij nga një atak në zemër, ndërsa ngarje. Fantasy gati po vdes momente të përfshira kujtimin e fëmijëve, "njerëzit janë duke u përballur sytë", dhe një ndjenjë të mprehtë të fajit para tyre. A. Për një situatë aktuale të konfliktit ishte tradhtia bashkëshortore, prania e të cilit ai e fshehu nga gruaja e tij për gjashtë vitet e fundit. Në vitin e fundit ajo është bërë ankthi i dukshëm dhe paroxysms autonome.  Fantazite Përmbajtja katastrofike mund të grupohen përafërsisht në blloqe pjesërisht mbivendosjes, duke reflektuar më të shpeshta zonat e konfliktit pacientëve me çrregullim paniku:

 • Imagjinata katastrofike, që reflekton ankthin e ndarjes. Këta klientë fantazitë raportojnë një ndjenjë e pafuqisë, frika e të qënit pa. Ky grup fantazite karakteristikë e individëve tepër përdor regres në mënyrë që të përshtaten me situatën. Struktura e fantazive bllok katastrofike shpesh gjenden phobias hypochondriacal, duke përfshirë kardiofobiya - frika e të qenit në mes të njerëzve të pafuqishëm ", me dhimbje në zemrën time dhe shkumës në gojë."

  I.Yalom identifikon si një nga përvojës ekzistenciale të mbrojtjes gjymtyrë nga të qenit "iluzion shpëtimtar përfundimtar." Përdorimi i tepruar i mbrojtjes në marrëdhënie të varur, si dhe frustrimit nevojë varësi të dukshme në fantazitë katastrofike "pafuqisë". Ndonjëherë pa ndjenja dëshirojnë shkatërrimin e marrëdhënieve të rëndësishme (p.sh. martuar), e ndikuar rrezikshme për mbështetje impulset e tyre seksuale janë në konflikt me mbështetje dëshira regresive të varur roleve (dëshmorëve, viktimave). Konflikte të tilla karakteristike mazohisticheskie gistrionov dhe personalitete që mund të kërkojnë hetimin e mekanizmave të "fitojë mesme".

  Luhatjet tipike midis tërbim pacientit synon rënduese hendekun e komunikimit dhe situatën e heshtur bindje. Dualitet dhe kontradiktë në një përpjekje për të ndarë një dorë, dhe duke u përpjekur për të mbajtur marrëdhënie në anën tjetër mund të mos pasqyrojnë pacientët kontekstit familjar patologjike. Marrëdhënie codependency me kufirin dobët të realizueshme të kalojë nga familja e pacientit mëmë në marrëdhëniet e tij martesore dhe janë një burim i vazhdueshëm i tensionit ndër. Degët dhe autonomi, si një pjesë e nevojshme e procesit të jetës, niveli i ndjenjave të përjetuara nga pacientët si humbje të pakthyeshme.

  Origjina e dualitetit të tillë mund të gjenden në pozitë ambivalent ndaj prindërit të bëjnë të pamundurën ndarjen e fëmijës.
 • Imagjinata katastrofike, duke reflektuar mekanizmat dështimit të kontrollit të shprehjes emocionale. Në këtë rast, struktura është e dominuar nga frika e fantazite katastrofike zbulojë sjellje të pazakonta. Me phobias hypochondria në këtë bllok dominon lissofobiya (frika e marrëzi). Lissofobiya gjithashtu shpesh gjenden në strukturën ahorafobicheskoho simptomë fillestar në periudhë skizofrenia maloprohredientnoy, por në këtë rast ndryshon përshkrim nedyfferentsyrovannostyu dhe i kombinuar me një numër të çrregullimeve të tjera patognomonike: të menduarit të saj, vetë-ndërgjegjësimit, perceptimit emocional dhe vullnetshëm i funksioneve trupore.

  Qasja fantazi gjestalt lissofobicheskih studim është propozuar për të identifikuar pacientët me "pjesë çmendur" e tij dhe gjithashtu të shprehin përvojat e tyre në këtë rol humbur plotësisht psyhodramatycheskoe saj ose imagjinatë. Në rast të çrregullimeve neurotike etiologji imagjinatën e vet "çmenduri" e tyre të përmbajnë elemente të fajit dhe turpit për sjelljen e tij, duke treguar një shprehje të bllokuar të emocioneve që lidhen me agresion shkatërruese. Konflikti Kështu, kuptimi themelor është shpallur psyhastenycheskoho midis borxhit (normat introetsirovannymi shprehje) dhe dëshira (impulset agresive që kanë për qëllim sigurimin e sjelljes autonomisë).

  Dialogu i mëtejshëm me pacientin janë në qendër të mekanizmave të kontrollit të shprehjes emocionale (retrofleksyy) dhe mekanizmave të zbatimit dhe sjellje normative (introekty). Introektivnaya normativity bazohet në përputhshmëri të plotë me rregullat e komunikimit, shkelja e të cilat mund të shkaktojnë një ndjenjë akute e turpit (duket dëshirën e sëmurë për të lënë sallën e mbledhjeve, të shikoni frikën qesharake për shkak të eksitim). Përvoja e turpit është e lidhur edhe me projektimin e vetë-dënim ende përvojat dispozicion traumatike të dështimit të tyre, poshtërimi publik, i cili mund të shohin të tjerët. Kështu, turp është një "proces ngjyrë perzhivaniem", e cila është duke përjetuar poshtërimin në rrezik për t'u përjashtuar nga grupi i duhur për të ulur gradën e tij në hierarkinë shoqërore (ekuivalentin e "dëbimit nga fisi").

  Një tjetër aspekt i rëndësishëm është turp retrofleksivnyy saj (retrofleksyya - të kthehet kundër vetvetes, e impuls kthimi) karakter. Në turp i lidhur "gatishmërinë për të hapur dhe të pranohet me të gjitha të metat e saj, dhe dëshira për të fshehur dobësitë dhe defektet e tyre." Si rezultat i fituar dëshirën për të ikur ndjenjat e inferioritetit dhe të zgjeruara. Varësia subjekt është reflektuar edhe në fantazitë e çmenduri - liruar nga tirania e detyrimit në marrëdhënie vetëm mund të "shkuar i çmendur". Çdo fantazi, sipas traditës psikodinamike është mundësi realizimi apo dëshirë, në kundërshtim me qëllimet e "I ndërgjegjshëm".

  "Pjesa e çmendur" i projektuar në fantazitë e humbjes së kontrollit, ruhen kryesisht nga përgjegjësia dhe respektimin rigoroz të normave konvencionale të sjelljes. Asnjë shans në budallait traditës popullore apo despoti të bekuar do të mund të them personalisht, të gjithë që mendojnë, por nuk thonë të tjerët. Në përvojat terapi sotsiofobicheskih janë forma më efektive të punës në grup, në kushte të cilat mund të merret përvoja korrigjuese emocionale dhe reagime pozitive të pjesëmarrësve hrupy- "palë e tretë".
  Kjo gjithashtu krijon kushtet që lehtësojnë vetë-deklarimin mëtejshme në ndërveprimet sociale.
 • Fantazite katastrofike të lidhura me mekanizmat dështimit të shmangies.

  Struktura e kësaj njësie është e dominuar nga fantazi fantazi e lidhur me emocionet shprese-dhe klaustrofobicheskie tanatofobicheskie (frika e vdekjes, frika e duke u mbyllur në një ashensor ndërhyrjeve frikë të bëjnë me immobilization - për shembull, në zyrë dentisti). Vdekja - simboli më i gjallë i kufirit ekzistenciale, dhe është një manifestim tanatofobiya ankth ekzistencial të prekshme. Aktivitetet e sëmurë hedhjen në lidhje me karakteristikën e mundshëm të rrezikut të ngulët, perfectionist-me mendje dhe shmangur personaliteteve është një "pompë", vazhdimisht stresi pidkachuvaty dhe ankth. Duke rezultuar në një numër të madh të "gjestalt kronike nezavershaemyh", i cili zëvendësoi paqartësisë dhe pasigurisë orientimet ekzistenciale kufijtë personale.

  Mekanizëm Shift luan një rol kyç në formimin e phobias dhe një nga mekanizmat e para të mbrojtjes të përshkruara Z.Freydom në analizën e tij të phobias pak Hans. Homologu i saj në qasjen gjestalt është defleksii mekanizëm (evazioni), duke përfshirë të dy të kuptuarit tradicional analitik se si procesin e zhvendosjes aktuale në perceptimin dhe sjelljen themelor avoidant. Defleksiya fiksuar në reagimet rrezik shumë të dhunshme dhe të dhimbshme të manifestimeve të rëndësishme të tjera të autonomisë personale. Too kritik qëndrim gabim fëmijë standardet fryrë e performancës, emocionet turbulente zhvendosur prindërit agresive - një listë të pjesshme të kushteve që nxit përshtatjen krijuese në formë të "defleksii."

  Si rezultat i përdorimit të tepërt të këtij mekanizmi formuar një "sindromi vonesë", duke kontribuar në rritjen e stresit. Tensionet në fushën e mespersonale rrit mekanizmat pasive të mbrojtjes, duke përfshirë mekanizmat e mohimit dhe arsimit reaktive dhe "shkatërrim bërë."
 • Forcimi këto mekanizma janë zakonisht drejtpërdrejt pasqyron një konflikt bashkëkohor ndërpersonale të zgjatur, vështirësi në të kufijve të ndërtimit dhe adaptimit patologjike për të thyer marrëdhëniet.


  Për shembull, agresioni më i fshehur dhe tension midis bashkëshortëve, sjellje më i sjellshëm parandalues ​​është e varur në burrin e pacientit ("jet Arsimit").

  Megjithatë, partner i varur kufiri janë breakouts të ngazëllyer dhe e përsëritur bujë i sëmurë në marrëdhëniet e mëtejshme me forcimin fajit. Faji Lactose bën përpjekje për të ardhur në kushtet me burrin e saj nëpërmjet një dokument i heqjes dorë dhe kthehen në marrëdhënie të varur ("shkatërrim bërë").

  Tanatofobiya në këtë kontekst është një ton ekzistencial, duke reflektuar nevojën për të përmbledhur dhe të vendosur kufijtë më caktuara personale, fasadat e vdekjes shoqërore dhe të shfaqin esencën e tij të vërtetë. FS Perls në metaforë e tij të "shtresa neurozë" veçuar "shtresë e Vdekjes", kalimi i të cilave është i nevojshëm për ndryshim të vërtetë situatë ekzistenciale.

  Vdekja e një marrëdhënie të qëndrueshme por të vjetëruar e konfigurimit të sistemit në mënyrë të paevitueshme çon në një lindje të re dhe është një element i vazhdueshëm i vetë-aktualizimit. Megjithatë, ajo është e lidhur me humbjet e pashmangshme dhe rreziqet, dhe shërim është i mbushur me shqetësimet e mëparshme në lidhje me ndarjen nga objekti i dashurisë. Ndonjëherë në kërkimin fantazitë katastrofike klientët kryejnë pavullnetshme "anijet" përvojat traumatike në ndarje të fëmijërisë.

  EV Patient "Unë e përmenda rastin e fëmijërisë së hershme, kur babai im më ka sjellë në një sanatorium për fëmijët që vuajnë nga sëmundjet e frymëmarrjes. Para se unë kurrë nuk kishte udhëtuar dhe jo një mbetur.

  Unë jam një kohë të gjatë të kuptoj se ku ai shkonte, ai tha diçka për shkak se do të kthehen së shpejti. Fëmijët takova tallje, unë nuk e di se çfarë të bëni dhe ra në gjumë në shtratin e tij për të e tij presin në vend ... Kur u zgjova dhe u përpoq për të hapur sytë e tij, dhe me tmerr zbulova se unë nuk mund të bëjë atë. Kam filluar ulëritës në terror dhe u përpoq për të çliruar ndonjëherë duart - ata ishin ngjitur diçka të vështirë ... Pastaj dëgjova të gjithë fëmijët në dhomën e mësipërme mua të qesh - doli se ata zalipyly pastë dhëmbësh sytë e mi ... Kjo ndjenjë është shumë e ngjashme me atë që unë e ndiej ashensor apo metro makinë është ... ".

  Eksplorimi kujtimet traumatike, gjestalt terapist supozon se ndodhja e kujtimeve të tilla në të tashmen e lidhur në mënyrë të pashmangshme në situatën aktuale - fushë mikrokontekst "klient-terapist" dhe makrokontekstom "personalitet-situatë".

  Kështu, fantazitë materiale studim katastrofike mund të jetë pika e fillimit të procesit psikoterapeutik, i cili synon të identifikojë dhe zgjidhja e konfliktit psikologjik duke e kuptuar rolin e mekanizmave maladaptive mbrojtjes në situatën aktuale ekzistenciale e pacientit.


  Përfundimi i terapisë

  Një nga detyrat më të rëndësishme të terapist është rritja e autonomisë personale të pacientit, rritjen e ndërgjegjësimit të proceseve mendore (dhe mekanizmave të mbrojtjes sovladanyya stresit) në lidhje me situatën aktuale. Pacienti është ofruar "gjurmë" kontekste të ndryshme të marrëdhënieve, e cila manifeston shmangur sjellje, duke kërkuar shprehjen më të plotë për veten e saj në kontakt me të tjerët.

  Gjatë trajtimit të suksesshëm të një pacientit çështjeve pjesërisht internalizuet procesit të orientuar në dialogun e brendshëm, forcimi i "respektuar vetja" dhe në këtë mënyrë rrit shkallën e diferencimit të emocioneve dhe integrimit të personalitetit.
  Të ballafaquar me përvojën e ankthit, vetë pacienti formulon të ashtuquajturat "procesit - orientuar pyetje" dhe vjen për të realizuar mekanizmat patogjene e neurozë. Shpesh kjo është e shoqëruar me domosdoshmërinë e ristrukturimit të dhimbshme të marrëdhënieve në të cilat roli i terapist është duke u bërë ndërhyrjet më mbështetëse - kryesisht supportivnymi, nevojë të reduktuar për konfrontim dhe ndërhyrjeve të hapura.

  Përshtatja e vetëdijes urë "simptomë-emocion-situata" ndihmon në uljen e ankthit dhe autonom përvojat graduale desomatyzatsiyi. Në këtë fazë të procesit terapeutik propozuar Faza psychopharmatherapy. Nëse ndikimi i stressors të jashtme regresionit mundur serial i pacientit me modelin e vjetër, dhe mund të kërkojnë mbështetjen seancë të vetme. Me lejen e konfliktit psikologjik, një pranim të plotë të përgjegjësisë dhe ndryshimet për shkak të kësaj situatë të reduktimin ekzistenciale të vërejtur e simptomave neurotike. Në disa raste, në qoftë se programi nuk arrin të zbatojë në mënyrë të plotë, dhe terapeutik aleancë sjellje e paqëndrueshme shmang përgjithësim të mundshëm në shumë zona të pacientit dhe gjendja bëhet manifestimet kronike hypochondriac dominuar natyrën sverhtsennoho (zhvillimi neurotik).

  Sipas mendimit tonë, ky opsion është dinamika e mundshme kur psikoterapi dhe farmakoterapia përdorura në izolim, mechanistically, duke përjashtuar parimet e mjekësisë moderne holistike.

  Tretiak Leonid, mjeku psikiatër-psikoterapist, MD