Hepatiti C mësojnë fytyrën armikut


 • Si është infeksion me hepatit C?
 • A është hepatiti C është transmetuar në anëtarët e familjes?
 • Cilat janë simptomat e hepatitit C?
 • Hepatiti akute dhe kronike C


 • Hepatiti C (i quajtur më parë ", ka hepatitit A ose B") transmetohet me anë të kontaktit me gjak (duke përfshirë seksin nëse kishte ardhur në kontakt me partnerin e gjakut). Hepatiti C mund të çojë në hepatit kronik, duke kulminuar në kesh. Ajo mund të zhvillojnë simptoma brenda 10-40 vjetësh.

  Kur virusi i hepatitit C hyn mëlçinë, ajo ndërhyn në qelinë e saj dhe fillon të shumohen. Si rezultat, më shumë dhe më shumë zëvendësohet nga qelizat e indeve lidhës.

  Simptomat nuk ndodhin aq kohë sa nuk do të vijë një dëmtim të mëlçisë, e cila ka shkelur funksionet e tij. Kjo periudhë mund të zgjasë 10-40 vjet në varësi nga shkalla e progresin e sëmundjes. Me saktësi parashikojnë shkallën e sëmundjes në individ i pamundur.


  Si është infeksion me hepatit C?

  Hepatiti C transmetohet me anë të kontaktit me gjakun e nje pacienti me hepatitit C njeriun. Në vijim janë mënyra të ndryshme të hepatitit C kontraktues:

 • shkëmbimin e ageve dhe shiringave me hepatit në përdoruesit e drogave intravenoze
 • përsëritura ose përdorimi i shpeshtë i gjilpërave në praktikën mjekësore
 • operacioni të madh
 • transmetimit përmes kontaktit seksual.


  Rreziku i hepatitit C kontraktues nëpërmjet kontaktit seksual me një partner të rregullt nuk i kalon 3-6%
 • transmetimit nga nëna tek fëmija gjatë lindjes së fëmijës
 • Transfuzioni i gjakut ose produkteve të tij
 • infeksion me tattooing, piercing
 • Manipulimi i dobishëm kur vizituar dentistin

 • A është hepatiti C është transmetuar në anëtarët e familjes (përmes kontaktit të familjes)?

  Ka një rrezik të vogël të kontraktimit hepatitin C përmes kontakteve shtëpiake, kështu që nuk duhet të përdoret nga blades njëjta ose furçë të dhëmbëve dhe sende të tjera, të cilat mund të jenë me njolla me e gjakut apo lëngjeve trupore tjetër e pacientit. Gratë që vuajnë nga hepatiti C, shmangni seksin gjatë menstruacioneve.


  Cilat janë simptomat e hepatitit C?

 • Ajo fillon shumë ngadalë, shpesh pa periudhë eksplicite predzheltushnom
 • ndodh kryesisht si i butë, por në shumicën e rasteve bëhet kronik (kjo veti ishte arsyeja për emërtimin HCV "vrasës të butë")
 • në sfondin e pacientëve "të butë" mund të rrisin në mënyrë të konsiderueshme të mëlçisë dhe shpretkë nuk janë të përshtatshme për madhësinë e tyre dhe densitet as peshën e as proces vizuale
 • ndonjëherë njihet vetëm kur pacienti ka formuar cerozë
 • shpesh ndodh me acarimin periodik fermentimit, të cilat zakonisht nuk janë të njohur klinikisht.


 • Hepatiti akute dhe kronike C

  Hepatitit akut në shumicën e rasteve ndodhin lehtësisht. Në pamjaftueshmëri hepatocellular ka një tendencë për hemorragji dhe gjakderdhje, letargji, verdhëz përparon. Në mirëmbajtjes terapi sjelljes spital (lëngjet intravenoze), të kontrolluar parametrat e gjakut dhe për të përshtatur ndryshime biokimike (p.sh., nivelet shumë të ulëta të glukozës).

  Shumica e pacientëve shërohen, por ndonjëherë ka raste të vdekjes nga rrufeja ose për pamjaftueshmëri të rëndë hepatocellular. Shkaqet e vdekjes në hepatit akut është dështim hepatocelular, gjakderdhje, zhvillimi i infeksionit të rëndë bakterial ose dështimi i veshkave.

  Nëse pezmatimi i mëlçisë ruhet për 6 muaj, kjo tregon zhvillimin e hepatitit kronik. Shumë pacientë me asimptomatike kronike e hepatitit. Diagnoza mund të vendosen vetëm në rastin e komplikimeve serioze të sëmundjeve të mëlçisë ose në situatat e mëposhtme:

 • nëse pacienti infekton partnerin tuaj seksual që zhvillohet hepatit akut
 • nga shqyrtimit në qendrat e transfuzionit të gjakut
 • në zbulimin nivele të larta të enzimeve të mëlçisë në gjak.
 • Informacion nga artikullin "Hepatiti C".