Gene domate tregojnë rezultate premtuese në trajtimin e tumoreve të truritYuri Piskur (Jure Piskur) - Profesor, Departamenti i Biologjisë, Universiteti i Lundit. Kohët e fundit, së bashku me kolegët nga Stokholm dhe Kopenhagë ai botoi rezultatet e studimit të kryer në gjene domate, të cilat më vonë mund të përdoren për trajtimin e tumoreve të trurit. Në rezultatet e raportuara në Gazetën e neuro-Onkologjisë.

Studim mbi gjen terapi të kancerit të vijnë kohë më parë, dhe vjeshtën e kaluar, tregu u shfaq veglën e parë e krijuar Ark terapi (Kuopio, Finlandë).

Esenca i terapisë gjenit është të futur gjen te huaj në qelizat e kancerit të pacientit. Në kombinim me droga të caktuara gjen futur mund të shkaktojnë vdekjen e qelizave të kancerit.

Tumoret nuk zhduket, por sëmundja mund të ndalet për disa vjet.

"Rezultatet e hulumtimit tonë në gjene domate tregoi përparësitë në raport me përbërës kryesor që përdoret në Finlandë, dhe kemi filluar duke punuar së bashku me hulumtuesit nga Kuopio", - tha Yuri Piskur.

Sigurisht, që genet domate mund të përdoret për trajtimin e kancerit duket e pabesueshme. Jure Piskur shpjegon se ajo është një "gjenet vetëvrasëse", që mund të shkaktojnë vdekjen e qelizave.

Në kombinim me produktin medicinal AZT, zhvilluar fillimisht për trajtimin e infeksionit HIV, gjenet domate kanë aftësinë për të vrarë qelizat e kancerit.


Profesor Piskur erdhi për të kërkimit në aksident kancerit. Ai studioi evolucionin molekulare dhe shtrirja e interesave të tij ishte evolucioni i enzimeve - proteina që shkaktojnë ose përshpejtojnë reaksione të ndryshme kimike në trup - për miliona vjet.

Jure Piskur enzimeve studiuar një numër të organizmave të ndryshme, nga bakteret për kafshët. Domate Gene, hetohet në këtë studim, kodon një enzimë të quajtur tymidynkinazoyu.