Gjenet nikotinë varësisë të rrisë rrezikun e kancerit të mushkërive në duhanpirësitNë përgjithësi, studiuesit analizuan gjenet prej 35 mijë njerëz me origjinë evropiane. Si rezultat, ata ishin në gjendje të identifikojë dy faqet që ndodhen në kromozomin 15, të cilat janë të lidhura drejtpërdrejt me zhvillimin e varësisë ndaj nikotinës dhe kancer të mushkërive.
Këto variante të gjeneve encoding proteinave receptorët nikotinike, janë shumë shpesh - për çdo person i dytë me prejardhje evropiane.

Ata gjetën se duhanpirësit të cilët kanë një kopje të këtyre varianteve gjenetike, rrezikun e kancerit të mushkërive nga 28% më e lartë se duhanpirësit tjerë. Mesatarisht këta njerëz pijnë duhan një cigare në ditë sesa duhanpirësit tjerë, studimi gjeti.

Duhanpirësve bartës të dy kopjet e variante gjenetike mesatarisht tymosur dy cigare më shumë. Rreziku i kancerit të mushkërive në njerëz të tillë janë rritur me 80%, në krahasim me duhanpirësit tjerë.

Si rezultat, sëmundje ndodh çdo person katërt në atë grup. Për krahasim, duhanpirësit, nuk e mbajnë këto variante gjen, rreziku i kancerit të mushkërive është 14% - e cila është rreth 10 herë më e lartë se sa jo-duhanpirësve Popullit studiues.

Të zgarë pafavorshme variante gjen "promovon varësinë ndaj nikotinës dhe ndërprerja e duhanit e bën të vështirë," tha kreu i një prej studimeve, Profesor Amos Christopher (Christopher Amos) Center Cancer Anderson (Houston).


Autorët e studimeve ndryshe interpretohet shkakton marrëdhënie negative ndërmjet variante të gjeneve zgarë dhe rrezikun e kancerit. Sipas përfaqësuesve të Islandeze kompanisë deshifroj Gjenetikës, një rritje të rrezikut të kancerit të mushkërive të lidhur me numrin e cigareve të tymosur. Megjithatë, shkencëtarët nga Instituti i Kërkimet e Kancerit, Cambridge University dhe Universiteti Johns Hopkins besojnë se nikotina, e cila ndikon në receptorët nikotina mund të shkaktojë ndarjen e qelizave të pakontrolluar, drejtpërdrejt rritur rrezikun e kancerit.

Gjetjet e reja të ndihmojë për të shpjeguar pse disa duhanpirësve jetojnë 90 vite pa i sëmurë me kancer, dhe fakti që varësia nikotina zhvillon jo të gjithë duhanpirësit, thonë studiuesit.

Në të ardhmen, ky informacion mund të përdoret për të zhvilluar teste të shqyrtimit për të identifikuar njerëzit që janë në rrezik në rritje të kancerit të mushkërive dhe të çojë në krijimin e metodave të reja për të luftuar varësinë ndaj nikotinës.