Hemodializë


 • Indikacionet për dializë
 • Kundërindikimet për përdorimin e hemodializë
 • Aparatet "veshkë artificiale"
 • Hemodializë
 • Komplikimet e hemodializë
 • Parandalimi i komplikimeve gjatë hemodializë

 • Hemodializë - një metodë e pastrimit jashtëtrupor gjakut e produkteve të metabolizmit (kryesisht bazat e azotit) përmes një pajisjeje artificiale membrana semipermeable "veshka artificiale".


  Indikacionet për dializë

  Indikacionet për hemodializë:

 • dështimi akute dhe kronike renal
 • Helmimi nga helmet e ndryshme
 • helmim substanca medicinale
 • çrregullime të rënda të përbërjes electrolyte të gjakut
 • Sëmundje kronike të veshkave është një tregues për dializë dështimi i veshkave, i cili nuk është subjekt i trajtimit konservativ dhe bëhet terminally sëmurë.

  Hemodializë është një metodë që ju lejon për të zgjatur jetën e pacientit, kur shteruar mundësitë e tyre për mbajtjen e një shëndet të kënaqshëm.

  Simptomet e uremic dehjes që rezultojnë nga një rritje në përqëndrime të gjakut të bazave azotike janë dispepsia (nauze, të vjella), erë urinë në frymëmarrje, anemi, rritjen e gjakderdhje, ngjyrë të thatë dhe ikterik të lëkurës, kruarje, pagjumësi, etj Shenjë absolute të decompensated uremia dhe hemodializë konsideruar një tregues për perikardit. Hemodializë mund të kërkohet në lidhje me përkeqësimin e përkohshme e funksionit të veshkave, të tilla si e shkaktuar nga rëndim akute të sëmundjes themelore.  Kundërindikimet për përdorimin e hemodializë

  Hemodializ aplikimi kundërindikohet në pacientët me neoplazmat malinje, sëmundje të sistemit nervor (hemiplegia), çrregullime mendore, caktuara ngjitëse (ngjitëse) infeksioneve. Kushte të pafavorshme për hemodializë ka hipotension kurë, gjakderdhje të vazhdueshme të brendshme dhe hemofilia.


  Aparatet "veshkë artificiale"

  Hemodializë është kryer duke përdorur aparatin "veshkë artificiale". Në zemër të punës së saj në parimet e dializë që ju lejon të hiqni pacientin nga substancë plazma me një peshë të vogël molekulare (elektroliteve - natrium, kalcium, kalium, produkte të metabolizmit të azotit - ure, kreatinina, acidi i urinës, etj), dhe pjesërisht ultrafiltration përmes të cilit uji rrjedh tepërt dhe substancat toksike me peshë të lartë molekulare.

  Pavarësisht shumëllojshmëri të harton, të gjitha makinat artificiale në veshka kanë një qark të përbërë nga dialyzer, pajisjet për përgatitjen dhe dorëzimin e dialyzer dializuyetsya zgjidhje pajisjen perfuzionit që ofron paraprakisht përmes dialyzers gjakut dhe monitoruar.

  Dialyzer është një pjesë e madhe e pajisjes. Elementi më i rëndësishëm funksional i membranës dializës është polupronytsaemaya që ndan hapësirën e brendshme në dy pjesë dialyzer për të derdhur gjak dhe zgjidhje.

  Zgjidhje dializë përbërje të ngjashme me ultrafiltrate plazma e gjakut dhe është projektuar për të shërohen uremic shkelje kripë dhe acid-bazë përbërjen e gjakut.


  Hemodializë

  Gjatë procedurës, mjeku përdor një qasje të hemodializës për gjakun hemodializë përmes aparatit. Funksioni i pajisjes është të çojë nga metabolitëve të gjakut dhe rregullon balancën kimike të plazmës. Pastaj, gjaku pastrohet kthye në gjak përmes qasjes hemodializnyy. Krijimi qasje - port është një operacion i vogël. Ka dy lloje të porteve. Qasje më e zakonshme - gyp (lidhje arterie venë) dhe stent (një tub artificial që lidh arterie me një venë).

  Një javë pas kirurgjisë fistula fillon të "piqen". Ajo rrit në madhësi, ajo mund të duket si një litar nën lëkurë.

  I gjithë procesi zakonisht merr 3-6 muaj. Gyp pjekur duhet të jetë i gjerë dhe elastike sa të jetë e lehtë të jetë e hala e saj dializë.

  Stent mund të përdoret në 2-6 javë pas engraftment vullnetit të tij. Fistula Zakonisht preferohet që nga formimi i saj përdoret për indet vet pacientit, të cilat janë më rezistente ndaj infeksionit sesa stent.
  Megjithatë, bllokimi i venave ose stents vogla diametër janë të preferuar.

  Kur përdoret si fistula dhe një stent, lidhja midis arterie dhe vena rrit sasinë e rrjedhjes së gjakut nëpër vena. Në përgjigje, venë është shtrirë dhe të bëhet elastike.

  Kjo venë shkon përmes vëllim më i madh i gjakut rrit efektivitetin e hemodializë.

  Para procedurës, një makinë artificial i veshkave lahen dhe sterilizuar, kuti e lidhur me zgjidhjen e dializës.

  Kohëzgjatja e hemodializës është rreth 5-6 orë. Gjatë procedurës, mjekët janë vazhdimisht monitorimin e presionit të gjakut, pulsin dhe tregues të tjerë të pacientit, si dhe qasje të enëve të gjakut. Pas procedurës zonë imponojë pa mikrobe (sterile) fashë.


  Komplikimet e hemodializë

  Veshkat janë të përfshirë në sistemet e shumta në trup kështu që kur veshkat largohet nga puna, sistemet e tjera të trupit funksion të dëmtuar gjithashtu.

  Për fat të keq, kjo çon në përçarje të të gjithë trupit dhe ndikimi në pacientit. Komplikimet e hemodializë:

 • anemi
 • sëmundje të kockave
 • hipertensionit
 • perikardit
 • rritur nivelin e kaliumit në gjak
 • Sistemi nervor
 • Anemi

  Anemia do të thotë se sasia e eritrociteve të gjakut (qelizat e kuqe të gjakut), që janë duke përdorur hemoglobinë mbajnë oksigjen për indet. Ndër shkaqet e anemisë gjatë lirimit dializë:

 • Mungesa e Eritropoetinës, një hormon i prodhuar nga veshkat e shëndetshme për të stimuluar formimin e qelizave të kuqe të gjakut në palcën e eshtrave
 • humbja e gjakut për shkak të gjakderdhje, dializa dhe grumbullimin e gjakut
 • konsum i ulët i hekurit dhe vitaminave përmes dietës ushqimore, absorbability dobët e hekurit në zorrë ose humbjen e hekurit dhe vitaminave gjatë dializë
 • Sëmundjet e kockave

  Në pacientët me fazën terminale të veshkave dështimit të shqetësuar absorbimin e kalciumit, fosforit dhe vitaminës D. Kjo çon në rritjen e brishtësisë kockave (osteodistrofia renale). Si rezultat i këtyre ndryshimeve duket Osteomalatsiya (shkatërrimin e kockave), sepse veshkat nuk mund të konvertohet në vitaminë D në një formë që lehtëson absorbimin e kalciumit. Balanca Shkelja e kalciumit dhe fosforit në gjak çon në depozitimin e substancave në të zemrës, mushkërive, të lëkurës, enëve të gjakut dhe nyje.

  Depozitimi i kalciumit në lëkurë të çon në inflamacion të ulcerat e dhimbshme të lëkurës (kaltsifilaksiyu).

  Rritja e presionit të gjakut

  Nëse me sëmundje të veshkave janë tension të lartë, ju duhet të kufizojnë përdorimin e kripës dhe lëngjeve. Nëse hipertensionit është infektimi nuk trajtohet, dëmtimi i enëve të gjakut mund të çojë në goditje apo sulm në zemër.

  Perikardit

  Perikardit është quajtur shell inflamacion mbulon zemrën - cipë e zemrës. Arsyeja kryesore - mungesa e dializë. Ka një ndërtuar e lëngjeve rreth zemrës, aftësinë zemër të thyer-së për të kontraktuar dhe nivelet e reduktuara të emisioneve.

  Rritja e kaliumit në gjak (hyperkalemia)

  Pacientët të cilët janë në hemodializë, të rekomanduar dietë e ulët në kalium. Rritja e kaliumit në gjak mund të çojë në dështim të zemrës.

  Dëmtimi i sistemit nervor (neuropati periferike)

  Nevropati periferike shkelje të dukshme të ndjeshmërisë në këmbët dhe këmbët. Kjo ndodh për arsye të ndryshme, duke përfshirë grumbullimin e produkteve të mbeturinave të trupit, diabeti, mungesa e vitaminës B12 dhe shkaqe të tjera.


  Parandalimi i komplikimeve gjatë hemodializë

  Vendimi përfundimtar në lidhje me kohëzgjatjen e trajtimin dhe parandalimin e komplikacioneve pacienti është duke marrë.

  Deri në parandalimin e komplikimeve të përfshijnë:

 • parandalimin e komplikacioneve infektive kujdes higjienës subjekt kateteri intravenoz
 • Pas dietën tuaj mjeku
 • përdorë shumat e rekomanduar të lëngjeve
 • Pritjes caktuar droga
 • sipas planit të trajtimit që t'i nënshtrohen hemodializës në qendra të specializuara
 • informojë infermieret për të gjitha simptomat e komplikimeve
 • Nëse trajtimi për fazë fund dështimit të veshkave kërkohen hemodializë, për parandalimin e komplikimeve duhet të implementojnë rekomandimet dhe emërimin e stafit mjekësor.

  Informacion nga artikullin "Mbi metodën dializë"