Hemodializë me dështimin renale kronike


 • Kronike renale dështimi-indikacionet për hemodializë
 • Options hemodializë
 • Hemodializë
 • Ushqyerit dhe Dializë
 • Jeta bollshme

 • Continuous gjak 24-orë është pastruar nga veshkat nga komponimet e dëmshme që grumbullohen në trupin e njeriut gjatë metabolizmit. Duke bërë këtë nephrons veshkave, mikroskopike "objektet e trajtimit" që të filtruar gjakun, arrestojë dhe për të hequr substancave të rrezikshme në urinë, trupi të mbajë lidhjet e nevojshme. Në një person të shëndetshëm në çdo veshkë është rreth 1.2 milion të nephrons. Së bashku, ata prodhojnë rreth 1,5-2,0 litra urinë në ditë. Përveç kësaj, veshkat shëndetshëm rregullimin e presionit të gjakut, të prodhojnë një hormon që stimulon prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut të prodhojnë vitamina reaktive që forcojnë kockat.

  Nephron i veshkave - është pajisje shumë delikate dhe të sakta dhe vdekja e tyre për shkak të sëmundjes është një humbje e pariparueshme - nephrons kurrë humbura të rinovojë më punën e tyre.


  Kronike të veshkave dështimit - indikacione për hemodializë

  Për fat të keq, në disa nephrons sëmundjeve të dështojnë një nga një dhe numër të reduktuar të tyre veshkave. Të nephrons mbetura punojnë me rritjen e ngarkesës dhe ky vdes shpejt. Ky proces mund të shkojnë për vite, dhe ndoshta shpejt, brenda disa muajve të punuar shumë për të zvogëluar numrin e nephrons. Shpesh ajo shkon krejtësisht i padukshëm për të pacientit. Ndonjëherë, për sa kohë që numri i të punësuarve nephrons mos rënë në 5% të normal, personi nuk ndihet i sëmurë.


  Kjo është për shkak të faktit se nephrons gjatë punës mund të bëjë punën e viktimave.

  Megjithatë, një mbingarkesë e tillë e punës nuk mund të zgjasë gjatë dhe pacienti fillon helmimit produktet e dëmshme të metabolizmit, substanca që një person i shëndetshëm hequr përgjithmonë nga trupi në urinë. Kjo gjendje quhet dështim kronike renale. Në kronik pacient i veshkave dështim ndihet i dobët, gradualisht humbet aftësinë për punë fizike dhe mendore, ndonjëherë shumë më të hollë apo, duke fituar peshë përmes rritjes edemë, shpesh duke humbur oreksin, ndjenjë të përzier, nxis të vjella. Në raste shumë të avancuara pacienti mund të jetë i fjetur, mund të bie të fikët, me një tepricë të ujit në trup mund të zhvillojnë edemë pulmonare.

  Trajtimi i dështimit kronike renale përbëhet nga përpjekjet për të zgjeruar nephrons e puna e mbetur po vdes nëpërmjet trajtimit të sëmundjes themelore, dietë të rreptë, që kufizojnë kripë, të reduktojë presionin e lartë të gjakut. Ky trajtim e bën të pamundur për të rivendosur funksionimin normal të veshkave, është në dështim kronike renale pamundur, me aplikimi i suksesshëm i trajtimit të tillë vetëm ju lejon të vazhdojë gradualisht dhe në mënyrë të qëndrueshme përkeqësim funksionin e veshkave. Më parë, nuk kishte asnjë output i tillë shtet dhe diagnoza e dështimit kronike renale ishte absolutisht vdekjeprurëse. Por tani ajo nuk është.


  Options hemodializë

  Tani ekzistojnë edhe tretmane të aftë për të pjesërisht ose plotësisht të zëvendësojë funksionin e humbur veshkave:

 • Hemodializë
 • Dializë Peritoneal
 • Në përgjithësi, një cilësi më të mirë të jetës arrihet pas transplantimit të veshkave, hemodializës dhe dializë peritoneale për gati një cilësi të barabartë të jetës.


  Hemodializë

  Procesi i pastrimit të gjakut përmes filtrave të veçanta - dialyzers quhet hemodializë. Hemodializ kryhet duke përdorur aparat "veshkë artificiale", e cila eshte e lidhur te sistemit qarkullues e pacientit nëpërmjet kirurgët vaskulare aksesit krijuara - arterio - fistula venoz. Lidh pajisjen "e veshkave artificial" është përmes injeksione gyp hala veçanta janë të lidhura nëpërmjet tubave me dialyzer.

  Një sasi e vogël e gjakut ndërsa pacienti është jashtë trupit të tij, të pastruar e substancave të dëmshme, dhe u kthye në enët e gjakut të pacientit janë pastruar. Ky proces zgjat 4-5 orë me një frekuencë prej 3 herë në javë për vite e dekada, pjesërisht e zëvendëson funksionin e veshkave dhe të lejojë pacientët të jetojnë një jetë të plotë dhe shpesh mbijetojnë. Të gjitha të sipërfaqes, në kontakt me gjak, vetëm përdorur një herë, por ka mundësi për ri-përdorim dialyzers dhe dezinfektimit në të njëjtin pacient. Procedurat hemodializë kërkojnë përdorimin e pajisjeve të ndërlikuar, ujë të pastër, veçanërisht zgjidhjet sterile, kështu që ata mbajtën një qendra të posaçme dializë, duke punësuar staf me përvojë.


  Ushqyerit dhe Dializë

  Pajtueshmëria me dietën e pacientëve me dështimin renale kronike është thelbësore për të mbështetur venitje e funksionit renal dhe shpesh në gjendje për të zgjeruar në mënyrë të konsiderueshme pereddializnyh periudhë dhe për të ndihmuar në trajtimin e hipertensionit, të zvogëlojë pamjen e edemë.
  Një pacient me dështimin renale kronike duhet të dëgjoni me kujdes për të gjitha këshillat mjeku juaj duhet të kërkoni të gjitha pyetjet e nevojshme dhe për të diskutuar problemet e errët ushqimin e tyre. Kjo vlen veçanërisht për pacientët me diabet.


  Jeta bollshme

  Pacientët që marrin trajtim zëvendësim funksion renal, të aftë për të udhëhequr një jetë të plotë, punë, të mësojnë, të edukuar fëmijët, mund të kryejë stërvitje të rëndësishme.

  Ka raste ku pacientët të cilët janë në dializë, luhet me sukses sportive, ngjitja e maleve, zhytje not, aeroplanë të kontrolluar. Askush nuk është i habitur raste të grave që marrin dializë, e kanë dëshmuar në gjendje të krijoj dhe të mbajnë një fëmijë të shëndetshëm.

  Informacion nga artikullin "Dializë - nuk është një diagnozë, kjo është një mënyrë e jetës"

  Diskutoni komuniteteve:

 • Dështimi i veshkave
 • Dializë