Halucinacione, lloje të hallucinations


 • Çfarë hallucinations
 • Llojet e hallucinations

 • Çfarë hallucinations

  Hallucinations - Çrregullime të perceptimit, kur
  Personi si një rezultat i aktivitetit mendor sheh, dëgjon,
  mendon se në realitet nuk ekziston. Kjo është
  thuhet, perceptimi pa një objekt.

  Për të vegimeve hallucinations nuk mund t'i atribuohen - fenomene
  në bazë të ligjeve të fizikës. Ashtu si iluzione, hallucinations
  i ndarë nga shqisat. Zakonisht bëhet dallimi auditory, vizuale,
  nuhatjes, gustatory, hallucinations i prekshëm dhe i quajtur i përgjithshëm
  ndjenjat, të cilat shpesh përfshijnë organeve të brendshme dhe muskuloz
  hallucinations. Hallucinations mund të kombinuara (p.sh., pacienti

  sheh një objekt talljeje të gjarpër dëgjojnë atë dhe të ndjehen kontakt e saj të ftohtë).

  Të gjitha hallucinations, pavarësisht nëse ata i përkasin
  të vizuale, dëgjimit ose të tjera shqisat Oman ndarë në
  i vërtetë dhe pseudohallucinations.


  Llojet e hallucinations

  Këto hallucinations. Këto hallucinations gjithmonë projektuar jashtë,
  lidhur me të vërtetë, situata konkrete ekzistuese (tingujve "zë"
  përmes murit të vërtetë; "Djalli", bisht tundur, ulet në të vërtetë
  karrige, criss-kalimit këmbët e tij dhe bisht t. f.), zakonisht nuk shkaktojnë pacientët
  nuk ka dyshim ekzistenca e tyre e vërtetë, kështu të ndritshme dhe
  natyror për halyutsynuye si gjë e vërtetë.


  I sinqertë
  hallucinations nganjëherë perceptohet nga pacientët edhe më të ndritshme dhe të qarta,
  se në të vërtetë ekzistues objekte dhe fenomene.

  Pseudohallucinations. Pseudohallucinations më shumë se kjo,
  karakterizohet nga karakteristikat e mëposhtme dalluese:

 • shpesh e projektuar brenda trupit të pacientit, kryesisht në saj të
  kokë ("zë" tingëllon brenda në kokë, brenda kreu i një pacienti sheh
  kartëvizitë me fjalët e saj të shkruara dhe të pahijëshme t f)..;
 • Pseudohallucinations, të përshkruar së pari nga V. Kandinsky,
  kujtojnë performancën, por ndryshojnë prej tyre përsëri ai theksoi V.
  Kandinsky, karakteristikat e mëposhtme:

 • Pavarësia e vullnetit të njeriut;
 • këmbëngulje, nasylstvennostyu;
 • images Plotësia psevdohallyutsinatornyh.

 • Edhe nëse çrregullime psevdohallyutsinatornyh
  dhe e projektuar nga i trupit të vet (që ndodh shumë më rrallë), ata
  Natyra privuar nga realiteti objektiv të qenësishme i vërtetë
  hallucinations, krejtësisht pa lidhje me situatën reale. Për më tepër,
  në kohën hallyutsynyrovanyya kjo situatë si ajo zhduket diku,
  Pacienti në këtë kohë merr vetëm një imazh hallucinatory.

  Shfaqja pseudohallucinations pa shkaktuar
  durueshëm disa dyshojnë realitetin e tyre, i shoqëruar gjithmonë nga
  Ndjenjat përshtatur, udhëzimi i votave ose
  vizione. Pseudohallucinations, në veçanti, një pjesë e
  Sindromi Kandinsky-Klerambo, e cila përfshin edhe iluzionet e ndikimit,

  kështu që pacientët dhe besoj se "duke parë" ata "i bërë nga special
  pajisje "," të çojë votim direkt në transistorëve kokë. "

  Hallucinations auditory. Hallucinations auditory janë shprehur shpesh në
  disa pacientë perceptim patologjik i fjalëve, fjalimeve, bisedave
  (Phonemes) dhe tinguj individuale apo zhurmave (akoazmy). Verbal
  (Verbal) hallucinations mund të ndryshojnë në përmbajtje:
  ashtuquajturi shenjë (i sëmurë "dëgjojnë" zëri që thërret emrin e tij ose
  emri) në fjali të tëra ose edhe fjalime të gjata, të ofruara nga një ose
  disa zëra.

  Më kërcënues i pacientëve të detyrueshme
  hallucinations përmbajtja e të cilave është karakteri arrogant,

  të tilla si pacient dëgjon urdhër për të qëndruar i heshtur, goditur apo vrarë dikë
  të shkaktojë një dëm. Duke pasur parasysh se "urdhrat" e tilla janë të
  rezultat i patologjisë mendore personi halyutsynuye
  pacientët me përvojat e dhimbshme të këtij lloji mund të jetë shumë i rrezikshëm
  si për veten e tyre dhe për të tjerët, dhe për këtë arsye kërkojnë mbikëqyrje të veçantë dhe
  kujdesit.

  Hallucinations kërcënues dhe shumë të pakëndshme
  për pacientin, si ai dëgjon kërcënimet në adresë të tij, të paktën - të
  njerëz pranë tij: "e tij të duan për të vrarë", "rri", "hedhin nga ballkoni"
  dhe kështu me radhë. d.

  Për të hallucinations auditory janë gjithashtu të
  komentuar kur pacienti "dëgjon gjuhën" të gjithë se ai nuk kishte

  menduar ose nuk do të bëjë.

  Antagoniste (kontrast) hallucinations
  pasqyrohet në faktin se pacienti dëgjon dy grupe të "zërave" apo dy "zëra"
  (Ndonjëherë një e drejtë dhe tjetri në të majtë) me përmbajtje të diskutueshme ("Le të
  Tani rozpravymosya me ta. " - "Jo, prisni, ajo nuk është aq i keq"; "Eshtë e panevojshme të presim, le sëpatë." - "Mos e prekni atë Soul Man").

  Hallucinations vizuale. Visual hallucinations mund të jetë ose fillor
  (Në formën e zigzage, ndez, tymi, flaka - e ashtuquajtura fotopsyy) ose
  substantive kur pacienti shpesh sheh jo ekzistues
  Në fakt, kafshëve ose njerëzve (duke përfshirë ato që ai e di ose

  njohur), kafshët, insektet, zogjtë (zoopsii) objektet ose pjesët e trupit ndonjëherë
  Të drejtat dhe t. E. Disa herë ajo mund të jetë skena të tëra, Panoramas, për shembull
  fushë beteje, ferr i një shumë të endet, kryvlyayutsya, duke luftuar demonët (panoramicheskie,
  kinopodobnye). "Vision" mund të jetë i madhësisë normale, në formën e shumë i vogël
  njerëz, kafshë, objekte, dhe kështu me radhë. d. (halucinacione liliput) ose si
  shumë të mëdha, madje gjigant (makroskopike, huliverski
  halucinacioneve). Në disa raste, pacienti mund të shohin veten e tyre, e tyre
  image vet (hallucinations dyfishtë apo autoskopichni).

  Ndonjëherë diçka pacienti "sheh" E tërë, nga sytë
  view (ekstrakampinnye hallucinations).

  I nuhatjes
  dhe hallucinations gustatory.
  Hallucinations nuhatjes shpesh
  janë perceptimi imagjinar i odors (ndjenjë të sëmurë
  era e kalbur mish, djegie, që digjet në vetvete, ushqim helm), rrallë - shumë e çuditshme
  erë, jo më pak - erë e diçka të këndshme. Shpesh, pacientët me nuhatjes
  hallucinations refuzojnë të hani për të sigurtë që "gllabërojnë
  derdh substanca toksike "ose" mishin ushqyer kalbur njerëzore. "
  Hallucinations Shijoni zakonisht bashkëjetoj me i nuhatjes: pacientët
  era e kalbjes, jashtëqitje, pleh organik, ushqim bëhet i pështirë
  shije.

  Hallucinations prekshëm. Hallucinations prekshëm janë shprehur në ndjesi
  duke prekur trupin, djegia apo të ftohta (hallucinations termike), në

  Ndjenja e koprrac (halucinacione haptychnyh), pamja e një trupi
  lëngëta (hallucinations hihricheskie), zvarritje insektet në trup. Pacienti
  mund të duket për të kafshoj atë, gudulisje, kruarje.

  Hallucinations organeve të brendshme. Hallucinations organeve të brendshme - ndjenja e pranisë
  trupit disa objekte të vet, kafshët, worms ("barkut
  Frog ulur "," tadpoles fshikëzës edukuar "," zemrën
  pykë vrarë ").

  Hallucinations Hipnohohicheskie. Hallucinations Hipnohohicheskie - mashtrimet vizuale
  perceptim, ka zakonisht natën para se të bie në gjumë, kur të mbyllura
  Sytë (emri i tyre vjen nga HYPNOS greke -. gjumit), duke i bërë ata më shumë

  psevdohalyutsynatsiy lidhura se hallucinations të vërteta (asnjë lidhje
  Gjendja e vërtetë). Këto hallucinations mund të izolohet,
  shumëfishtë, stsenopodobnymi ndonjëherë kaleidoskopi ("në tim
  a sytë kaleidoskop "," Unë tani TV vete ").
  Ill shoh disa fytyra, hrymasuye duke treguar gjuhën e tij,
  shkelje syri, monsters, bimë të çuditshme. Shumë më pak është
  hallyutsynyrovanyya mund të ndodhë kur një shtet tjetër të tranzicionit -
  pas zgjimit. Hallucinations e tilla të ndodhë edhe në të mbyllura
  Sytë janë quajtur hypnopompic.

  Të dyja këto hallucinations janë shpesh ndër
  parashikues të hershme të tremens jerm apo ndonjë dehje tjetër

  psikozë.

  Hallucinations funksionale. Hallucinations Funksionale - Ata që dalin
  kundër sfond e stimulit të vërtetë duke vepruar mbi shqisat, dhe vetëm
  Gjatë veprimeve të tij. Shembulli klasik është përshkruar VA Hylyarovskym:
  i sëmurë një herë me rubinet uji fillon të rrjedhë, dëgjuar fjalët: "Shko
  shtëpi, Nadia. " Kur shtrëngimi tap zhduk dhe hallucinations auditory.
  Në mënyrë të ngjashme, mund të ketë vizuale, prekshëm dhe hallucinations tjera. Nga
  hallucinations e vërtetë funksionalitetin dallohen nga e vërtetë
  stimul, edhe pse ata kanë një kuptim krejt të ndryshme, dhe iluzione - ato
  perceptuar paralelisht me stimul të vërtetë (ajo nuk është e

  transformohet në disa "zëra", "vizioni", etj).

  Frymëzuar dhe shkaktoi hallucinations. Frymëzuar dhe shkaktoi hallucinations. Hallucinatory
  mund të frymëzojë ndjenjat e gabimit gjatë një seance e hipnozë, një person do të
  të ndjehen si, erë trëndafilat, rënie off "përfundon" atë
  litar.
  Nën caktuar hallyutsynyrovanyya gatishmërisë mund të shkaktojë
  hallucinations dhe kur këto ndjenja spontane të gabimit nuk do të shfaqet
  (Për shembull, nëse një person i vetëm ka vuajtur jerm, sidomos alkoolit).
  Simptomë Lipman - shkaktoj hallucinations vizuale prekje të lehta në
  shikimet pacientin, nganjëherë për të shtuar dhe shtypni

  sugjerim përshtatshme. Simptomë zeroja (simptomë Reyhardta)
  është se pacienti është ofruar kujdes
  konsiderojnë një fletë të pastër e letër të bardhë dhe të them atë që ai e sheh atje.
  Kur pacienti ofertë simptomë Aschaffenburg të bisedës është ndezur
  telefon; duke verifikuar gatishmërinë për ndodhjen e dëgjimit
  hallucinations. Kur kontrolluar dy simptoma e fundit gjithashtu mund të marrë
  në sugjerimin, duke thënë, thonë: "Ja, çfarë mendoni ju për këtë
  foto? "" Si ju pëlqen ky qen? "" Çfarë do të njoftojë me telefon
  Zëri i kësaj gruaje? »

  Herë pas here shkaktuar hallucinations (zakonisht

  vizual) mund të ketë shkaktuar karakter: të shëndetshme, por të frymëzuar,
  me tipare histerike një person mund të ndiqni pacientit për të "shohin"
  tipar, engjëjt, disa objekte fluturues, dhe kështu me radhë. d. Edhe më pak i detyruar
  hallucinations mund të ndodhë në disa njerëz, por zakonisht shumë
  shkurtimisht dhe pa atë qartësia, vividness, shkëlqimin, siç është rasti në
  pacientët.

  Halucinacioneve - një simptomë e një çrregullimi sëmundjes
  (Edhe pse nganjëherë të shkurtër, për shembull, nën
  psihotomimeticheskie do të thotë). Por ndonjëherë, siç vuri në dukje tashmë, mjaft
  të rralla, ato mund të ndodhin në të shëndoshë (sugjerim në hipnozë,
  nxiti) ose patologji të syrit (cataracts, detashment

  retinë, etj) dhe dëgjimi.

  Hallucinations me më shumë themelore (flashes e dritës,
  zigzage, spote me ngjyra, gjethet e zhurmës, rënie e ujit, etj), por mund
  të jetë aq e ndritshme, imagjinative vizual ose auditory mashtrim perceptim.

  Sindromi hallucinatory (hallucinosis) - Fluksi
  hallucinations rënda (verbal, vizual, i prekshëm) kundër qartë
  ndërgjegjes, të qëndrueshme 1-2 javë (hallucinosis akute) të disa
  vjet (hallucinosis kronik). Hallucinosis mund të shoqërohet me emocional
  Çrregullime (ankthi, frika) dhe idetë delusional. Hallucinosis
  vërejtur në alkoolizmi, skizofrenia, epilepsi, organik

  dëmtimi i trurit, duke përfshirë etiologji sifilitik.
  Informacion nga nenet "hallucinations Klasifikimi".